ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Το σπίτι του ΚΑΙΝ - Μάριος Καρακατσάνης" Εκδόσεις Λιβάνης!





ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΪΝ - ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

Μια ομολογουμένως εξαιρετική γραφή, από την πρώτη κιόλας σελίδα μέχρι την τελευταία!

Δεν είμαι οπαδός του μεταφυσικού μυθιστορήματος, ή πιο συγκεκριμένα του θρησκευτικού θρίλερ, αλλά αυτό το βιβλίο δεν με απογοήτευσε στο ελάχιστο. Το αντίθετο θα έλεγα, με ενθουσίασε, με συνεπήρε.

Πρόκειται για την αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό που βρίσκονται ούτως ή άλλως από τη γέννησή μας μέσα μας. Ποιο από τα δύο επικρατεί; Γίνεται συνειδητή επιλογή; Παίζουν τα γονίδια μας ρόλο σε αυτή την επικράτηση; Ή μήπως τη μάχη αυτή την κερδίζει ο τρόπος που ανατραφήκαμε; Η μόνη αλήθεια είναι πως δεν ζει το ένα χωρίς το άλλο.

Οι ήρωες της ιστορίας μας, δεν είναι καθόλου τυχαίοι, ζουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι καθρέφτες δικοί μας. Οι χαρακτήρες είναι απόλυτα αληθινοί, δέσμιοι των επιθυμιών και των παθών τους, θύματα της φθόνου και της ζήλιας τους.

Η περιγραφή είναι ιδιαίτερα σκληρή και ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος, μιας και έχει σχέση με την ίδια την πλοκή της ιστορίας.

Πάντα μας διακατέχει το δέος της ημέρας της κρίσης, του τέλους του Κόσμου, και ο συγγραφέας κινείται άψογα προς αυτή την κατεύθυνση, δια μέσω των πληγών του Φαραώ. Υποκινούμενος από το βιβλικό αρχέτυπο της πρώτης αδελφικής ανθρωποθυσίας, δίνει μια απολύτως σύγχρονη πνοή στο όλο θέμα. Δεν ξεχνά να θίξει και το θέμα της γενικευμένης υποκρισίας που υπάρχει παντού.

Η πλοκή είναι πολύ γρήγορη, το κείμενο απολύτως δεμένο, χωρίς κενά, γλώσσα ανεπιτήδευτη, δεν λείπει το συναίσθημα, με ένα θέμα, φυσικά, πολύ πρωτότυπο. Θα μπορούσε δε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με ξένη συμπαραγωγή φυσικά.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο βιβλίο και δεν θα αρέσει σε όλους. Προϋποθέτει από τον αναγνώστη ένα ανοιχτό και νηφάλιο μυαλό γιατί δίνει άφθονη τροφή για σκέψη και προβληματισμό!

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ  





Ο Μάριος Καρακατσάνης είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1978 στον Πειραιά. Ανήσυχος από μικρό παιδί, τον έλκυε ανέκαθεν το παράξενο, το ανεξήγητο και το μεταφυσικό στοιχείο. Από νεαρή ηλικία του άρεσε να βλέπει ταινίες τρόμου, να ασχολείται με την ταχυδακτυλουργία και να γράφει ποιήματα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε το πρώτο του έργο: μια ποιητική συλλογή όπου περιέγραφε -με το δικό του πάντα προσωπικό στυλ- τις σκέψεις, τις ανησυχίες, την αγωνία του, αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Μεγαλώνοντας, συνέχισε να γράφει ασταμάτητα, καταφέρνοντας να περιορίσει σημαντικά την δυσλεξία του αλλά και να την εκμεταλλευτεί, μεταφέρνοντας όλες τις εικόνες που είχε στο μυαλό του σε γραπτό λόγο, όσο δύσκολο κι αν ήταν.
Στο πανελλήνιο διαγωνισμό "Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού "Larry Niven"" διακρίθηκε με την τρίτη (3η) θέση για συγγραφή νουβέλας. Στον επίσης πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια σελίδα 2015", έλαβε την πρώτη θέση με έπαινο στην κατηγορία διήγημα. Στο πρώτο συμπόσιο τέχνης της Unesco στην Ελλάδα με τίτλο Made by Artist 4, που περιλάμβανε τη βράβευση τεσσάρων αντιπροσώπων των τεχνών της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας, βραβεύτηκε ως εκπρόσωπος της λογοτεχνίας (2017).
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).
www.marioskarakatsanis.gr
 
Τίτλοι Βιβλίων του:
(2018) Το σπίτι του Κάιν, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2017) Άμυ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2016) Η συμφωνία των 5, Όστρια Βιβλίο
(2015) Άμυ, Όστρια Βιβλίο
(2015) Η κούκλα. Ο φύλακας άγγελος, Εντύποις
(2015) Η συμφωνία, Όστρια Βιβλίο
(2015) Το ξύπνημα, Όστρια Βιβλίο
(2014) Άμυ, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2013) Η συμφωνία, Ελληνική Πρωτοβουλία
(2013) Το ξύπνημα, Bookstars - Γιωγγαράς
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2016) Για πάντα, Όστρια Βιβλίο
(2015) Ασημένια σελίδα 2014, Μωραΐτης Εκδόσεις
(2015) Ασημένια σελίδα 2014, Εντύποις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου