ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Κλεμμένες λιακάδες - Μαρία Παναγοπούλου" Εκδόσεις Ωκεανός!


 

Κλεμμένες λιακάδες - ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Κλεμμένες λιακάδες, το καινούργιο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου, έρχεται, για να επιβεβαιώσει τη ρήση «Αμαρτίες Γονέων Παιδεύουσι Τέκνα», καθώς φτάνει η ώρα και η στιγμή, που οι απόγονοι των ηθικών αυτουργών για την δυστυχία που βίωσαν στην ζωή τους, επιδιώκουν ν΄ ανταποδώσουν τα χρωστούμενα σε αυτούς, που τους βύθισαν σε μία γκρίζα και σκοτεινή ζωή, χωρίς καμία ηλιαχτίδα φωτός. 

Και ενώ, η παραπάνω φράση, προτρέπει ουσιαστικά τα παιδιά να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν από τις αστοχίες και τα λάθη των γονιών τους, να κατανοήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε λάθος μονοπάτια, στο κείμενό μας, οι δύο πρωταγωνίστριες, η Αέλια και η Νεκταρία, αναμοχλεύοντας τις στάχτες του παρελθόντος τους, θέλουν να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς, που τις καταδίκασαν να ζουν, σε μια επίγεια κόλαση. 

Το βιβλίο αυτό, με τον πανέξυπνο και το πλέον αντιπροσωπευτικό τίτλο, Κλεμμένες λιακάδες, είναι ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα με αστυνομική χροιά, που στην κυριολεξία έρχεται να ξεκλειδώσει παιδικές μνήμες, ν΄ αναβιώσει εγκληματικές ενέργειες ανθρώπων, που οδήγησαν στην παράνοια κάποιους άλλους, για να τους υποχρεώσουν να ζουν σ΄ ένα νοσηρό περιβάλλον, εισπράττοντας τις συνέπειες μιας τραγικής ιστορίας.

 Μιας απίστευτα τραγικής ιστορίας, από εκείνες που γράφει η ίδια η ζωή και που ξεδιπλώνει με πολύ στοχευμένα βήματα, η Μαρία Παναγοπούλου στο πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ. Αέλια και Νεκταρία. Θύματα του ανεξέλεγκτου πάθους κάποιων ανθρώπων, που τίναξαν στον αέρα την ήρεμη καθημερινότητά τους, την γαλήνια οικογενειακή τους ζωή, προκαλώντας ανεπούλωτα τραύματα στο ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των δύο κοριτσιών. 

Από αυτόν τον ψυχικό βάλτο προσπαθούν να βγουν οι δυο τους, να κλείσουν πληγές, πριν αυτές αφήσουν ανεπανόρθωτες ουλές, ανακαλύπτοντας τον ένοχο για τις κλεμμένες λιακάδες της παιδικής τους ηλικίας. 

Αφορμή για την απόφασή τους αυτή, ένα ανώνυμο γράμμα, μία χειμαρρώδης και αποκαλυπτική επιστολή, θα υπάρξει το εφαλτήριο για την σύλληψη ενός σχεδίου ακραίου, όσο και επικίνδυνου. Η δίψα για εκδίκηση και απόδοση δικαίωσης, θα τις οδηγήσει στο πανέμορφο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. 

Η απαράμιλλη ομορφιά και η γραφικότητα της περιοχής αυτής, αναδεικνύεται με γλαφυρότητα από την Μαρία Παναγοπούλου, μέσα από τις ζωντανές περιγραφικές εικόνες, που προσωπικά με ταξίδεψαν νοερά και μ΄ έκαναν να αισθανθώ κάτι από την μαγεία και την κοσμοπολίτικη αύρα του νησιού. 

Με τη λαχτάρα λοιπόν, να πάρουν τις πολυπόθητες απαντήσεις για ό,τι στερήθηκαν που στιγμάτισε την ζωή τους (η Αέλια φυγαδεύτηκε στον Καναδά από τον πατέρα της, ουσιαστικά, συναισθηματικά άδεια από την μητρική αγκαλιά, η δε Νεκταρία, έρμαιο ενός πολυτάραχου χωρισμού, αναπτύσσει αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς) τα δύο κορίτσια, απαρτίζουν κομμάτι ενός επικίνδυνου σχεδίου, η πραγματοποίηση του οποίου, ρίχνει τις μάσκες στους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές της ιστορίας. 

Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γραφή άμεση και πυκνή μ΄ ένα ξεκίνημα δυναμικό, με στοιχεία μυθοπλασίας να δένουν άψογα, αναδεικνύοντας την αληθοφάνεια των γεγονότων, με έντονο το λυρικό στοιχείο, ιδιαίτερα στα σημεία, όπου χρειάζεται ν΄ αναδείξουν τις ομορφιές του νησιού, οι Κλεμμένες λιακάδες, είναι ένα βιβλίο για τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, που εγγράφονται στην καρδιά ενός μικρού παιδιού, με τρόπο ανεξίτηλο. 

Επίσης, αναφορά γίνεται για την φιλία και τις σχέσεις εξάρτησης, για θύτες και θύματα μιας ανίερης ερωτικής σχέσης, για απωθημένα ψυχικά τραύματα, εξαιρετικά επώδυνα, για καταστάσεις στις οποίες, η προοπτική οποιουδήποτε ψυχικού πόνου οδηγεί το άτομο στην υιοθέτηση αρνητικής ταυτότητας (ας μελετήσουμε εκτενέστερα τον χαρακτήρα της Νεκταρίας). 

Το έναυσμα για τις Κλεμμένες λιακάδες ήταν η ίδια αληθινή ιστορία, που πυροδότησε και την γραφή του πρώτου βιβλίου της Μαρίας Παναγοπούλου ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ένα βιβλίο, που κέρδισε επάξια την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, αναδεικνύοντάς το, ανάμεσα στα καλύτερα των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων! 

Με το βιβλίο αυτό, ολοκληρώνεται και ο κύκλος της πολύπαθης ζωής των ηρώων του, οδηγώντας τον κάθε ένα ξεχωριστά εκεί, όπου έμελλε η ειμαρμένη του, παίρνοντας ο κάθε ένας τους το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί και αποδίδοντας στην ηρωίδα Αέλια, αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: τις κλεμμένες λιακάδες της ζωής της! 

Αναστασία Δημακοπούλου


Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σε ηλικία 18 ετών, κατάλαβε ότι δεν είχε καμμία ελπίδα να κάνει καριέρα με ένα επώνυμο-σιδηρόδρομο και πήρε την απόφαση να το περικόψει. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον... έρωτα. Ο γάμος και η γέννηση του γυιού της έβαλαν τα σχέδιά της για καριέρα σε δεύτερη μοίρα αφού προτίμησε τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το (ερασιτεχνικό) γράψιμο. Μόλις ο γυιός της μεγάλωσε, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Παράλληλα αρθρο-γραφεί στην εφημερίδα Κυριακάτικη και στο aixmi.gr ενώ διατηρεί το προσωπικό της site (thisimarias.com). Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα.Το "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου", είναι το πρώτο της βιβλίο.
 
Τίτλοι Βιβλίων της:
(2019) Κλεμμένες λιακάδες, Ωκεανός
(2017) Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, Ωκεανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου