ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Εύη Αναστασιάδου για το βιβλίο "Η ραπτομηχανή - Natalie Fergie" Εκδόσεις Διόπτρα!



Η ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ - NATALIE FERGIE
φωτο: Γιούλη Τσακάλου

Το ταξίδι μου στη Σκοτία τελείωσε. Είχε διάρκεια έναν περίπου αιώνα….

Τέσσερις γενιές και τέσσερις εποχές, με την ιστορία να στιγματίζει και να καθορίζει το παρόν και το μέλλον της κάθε γενιάς. Μου μίλησαν για τους δικούς τους προσωπικούς αγώνες ενάντια στην ανεργία, την αδικία και την πείνα Μου είπαν και για τις ιστορίες των δικών τους ανθρώπων, έχοντας πάντοτε για σημείο αναφοράς, μια ραπτομηχανή, που πέρναγε από μάνα σε κόρη και στα εγγόνια τους και που φτιάχτηκε στο εργοστάσιο της Singer το 1911. 

Αυτή η ραπτομηχανή γάζωσε εκατοντάδες ρούχα για πολλούς, αλλά πάνω απ’ όλα έδεσε με δυνατή κλωστή ανθρώπους, γεγονότα, μυστικά, έρωτες και συναισθήματα και τελικά τους «έραψε» μεταξύ τους, με σημειωματάρια και πολύχρωμα γαζιά και έφτιαξε μια μοναδική ιστορία με υπέροχη διαδρομή και ελπιδοφόρο τέλος. 

Ένα βιβλίο δυνατό, γεμάτο τρυφερότητα που μιλάει για την ανεκτίμητη αξία των αντικειμένων που κληρονομούμε και πολλές φορές πετάμε, χωρίς να σκεφτούμε πως κάθε παλαιό αντικείμενο κρύβει πίσω του την ιστορία του κατόχου του. Ιστορίες επίκαιρες κι’ ας έχουν ηλικία εκατό χρόνων, με τον αγώνα για επιβίωση και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή να είναι το ίδιο υπαρκτός, απαιτητικός και πολλές φορές εξαντλητικός μέχρι και σήμερα. 

Κλείνοντας το βιβλίο, διαπιστώνω πως πραγματικά πήρα αυτό που ήθελα από ένα μυθιστόρημα. Ρέει σαν καθαρό κρυστάλλινο νεράκι από πηγή.

 Όμορφη και στρωτή γραφή, έντονα συναισθήματα, ένα αρμονικό κείμενο με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς τίποτα το περιττό και το υπερβολικό, με κερδισμένες γνώσεις, με σκέψεις και προβληματισμούς και για το τέλος, μια γλυκόπικρη επίγευση, που είναι αυτό που έχει μείνει ακόμη στις αισθήσεις μου και που για μένα, τουλάχιστον είναι το ζητούμενο σε κάθε αναγνωστικό μου ταξίδι. 

Αξίζει να το διαβάσετε!

Εύη Αναστασιάδου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ



Natalie Fergie

Η Natalie Fergie αγαπά τη ραπτική και τα υφάσματα και έχει δική της, σχετική με το αντικείμενο, επιχείρηση. Η ραπτομηχανή Singer 99K, που έγινε η έμπνευση για αυτό το μυθιστόρημα, είχε τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενους ιδιοκτήτες. Αγοράστηκε από κάποιον που έζησε στο Κλάιντμπανκ, σε απόσταση αναπνοής από το εργοστάσιο όπου φτιάχτηκε πριν από εκατό χρόνια. Για να γράψει το βιβλίο, πέρασε ώρες περπατώντας στους ίδιους δρόμους και βλέποντας τις ίδιες τοποθεσίες με τους ήρωές της. Ζει σε ένα χωριό λίγο έξω από το Εδιμβούργο, με τον σύζυγό της και το αγαπημένο της λαμπραντόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου