ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο "Ροδανθός" - ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ Εκδόσεις Ψυχογιός

 


"ΡΟΔΑΝΘΟΣ" Σόφη Θεοδωρίδου

Η ευφάνταστη μυθιστορία διατρέχει σαν απαλός άνεμος τις σχεδόν 800 σελίδες του βιβλίου και προσεγγίζει αρμονικά και έγκυρα την πραγματική ιστορία της Σύμης και της Ρόδου από τον 19ο αιώνα.

Συνεχίζεται με τον Μεγάλο Πόλεμο,την Μικρασιατική καταστροφή, τον Ιταλικό φασισμό, τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και, λίγο πριν την πολυπόθητη απελευθέρωση το 1947,την Αγγλική κατοχή. Η Σμαράγδα φθάνει από την Κωσταντινούπολη στην Σύμη το 1874 συντετριμμένη από αλλεπάλληλα οικογενειακά δεινά με την προοπτική για μία καλύτερη ζωή.

Τα ευτυχισμένα χρόνια αργούν να έλθουν, αλλά όταν έρχονται, διακόπτονται βάναυσα μετά την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου. Η προδοσία του γιού που έχει υιοθετήσει είναι εκείνη που σηματοδοτεί τις μελλοντικές εξελίξεις στην ζωή της ιδίας και του πραγματικού γιού της.

Καταρρακωμένη ψυχολογικά για δεύτερη φορά, καταφεύγει στην Ρόδο με τον γιό της όπου, παρά τις αντιξοότητες, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε μία αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία και διαπρέπει με την παρασκευή ενός αρώματος. Ο χρόνος τρέχει και μαζί του γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Άνθρωποι χάνονται, άνθρωποι αναγεννώνται από τις στάχτες τους κι άλλοι αντέχουν, όπως η ηρωίδα με την λαχτάρα της να σωθεί η οικογένειά της και στη συνέχεια να διασωθεί η κληρονομιά του δημιουργήματός της. Αυτό το παρασκεύασμα με το αναδυόμενο άρωμα του ροδανθού διαχέεται με μία αισθαντική "νότα" στην ζοφερή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν όλοι οι ήρωες με τα κοινωνικά στερεότυπα και τα πολιτικά συμβάντα.

Ο ροδώνας εκπέμπει ευωδιές οι οποίες μετουσιώνονται σε αισιοδοξία με την Σμαράγδα να μην λυγίζει και με δύναμη ψυχής να δίνει μαθήματα αξιοπρέπειας. Με μία τελείως ανεπιτήδευτη αφηγηματική ροή και με την γνωστή συγγραφική δεινότητα, χωρίς "τρανταχτές" εκφράσεις εντυπωσιασμού, αλλά με "αναβλύζοντα" ποικίλα συναισθήματα, η Σόφη Θεοδωρίδου, αποτυπώνει σε αυτό το κοινωνικό- ιστορικό μυθιστόρημα την άνθηση του εμπορίου στην Σύμη και την ιδιαίτερη ζωή των σφουγγαράδων, οι οποίοι ταξίδευαν για την αλιεία των σπόγγων μέχρι την Μπαρμπαγιά και έκαναν γνωστό το νησί διεθνώς.

Μας μεταφέρει έπειτα στην Ρόδο, όπου η σκληρή Ιταλική κατοχή διαδέχθηκε την Οθωμανική. Οι Έλληνες δεν έπαυσαν να αγωνίζονται με αυταπάρνηση για την διατήρηση της Εθνικής τους υπόστασης και με γνώμονα πάντα τον διακαή πόθο τους για την ενσωμάτωση με την Ελλάδα.

Ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει την Γερμανική κατοχή και μαζί τον λιμό, ο οποίος μαστίζει τον πληθυσμό, απόρροια του αποκλεισμού από τους συμμάχους των αναγκαίων ειδών διατροφής και οδηγεί τους κατοίκους σε απόγνωση. Η μεγάλη έκταση του βιβλίου δεν περιορίζει στο ελάχιστο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

 

 

Στον "Ροδανθό" αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, η αξία του δεσμού της οικογένειας, της αγάπης και αλληλοβοήθειας, ακόμη και της ανεκτίμητης φιλίας μεταξύ αλλοθρήσκων, Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων. Ο πατριωτισμός με πράξεις εθελοντισμού εκ μέρους των νέων για κατάταξη σε πολεμικές συρράξεις προς όφελος της πατρίδας εκτός των νήσων, κάνει εμφανές το υψηλό τους φρόνημα.

Η ευρηματική πλοκή είναι σφιχτή και στρωτή με όλους τους ήρωες να έχουν μοιραστεί αυτοδίκαια τους ρόλους τους.

Οι μη αναμενόμενες ανατροπές δημιουργούν μία αναγνωστική εμπειρία με σφραγίδα την γραφή της λογοτέχνιδας.

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

1 σχόλιο: