ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο "ΚΑΠΡΑΓΙΑ" - ΠΕΜΗ ΓΚΑΝΑ Εκδόσεις Πνοή


"ΚΑΠΡΑΓΙΑ" ΠΕΜΗ ΓΚΑΝΑ

Ένας βράχος είναι η Καπράγια στο Τοσκανικό αρχιπέλαγος και οι λιγοστοί κάτοικοί του βρίσκονται εγκλωβισμένοι, όχι μόνον από το πέλαγος γύρω του, αλλά και τους φόβους, που γεννά η αμάθεια, η θρησκοληψία και οι προκαταλήψεις.

Μέσα σε μία κλειστοφοβική κοινωνία, τον "διαολότοπο", όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, στις αρχές μόλις του 20ου αιώνα, οι τραγικοί ήρωες, αμόρφωτοι οι περισσότεροι, ναυτικοί ή στεριανοί, άγονται και φέρονται από τις προλήψεις, τους ασφυκτικούς δεσμούς στην οικογένεια με τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς και τις δεσποτικές επιρροές.

Αντιμάχονται τις αντοχές τους με έναν αγώνα για επιβίωση και λύτρωση. Με δοξασίες ή ξόρκια πορεύονται αγνοώντας τα ορατά σημάδια της τρέλας που μπορεί να κυριεύουν τα σώματα και να δημιουργούν ψευδαισθήσεις.

Η κεντρική ηρωίδα, η Ρομίνα, νοσεί ψυχικά και παλεύει με τους δαίμονές της με μόνον τον γιατρό να αγωνιά για τη σωτηρία της. "Έρχεται κάτι και ισοπεδώνει τα πάντα. Βράζει κατιτίς μέσα μου, καίει το αίμα μου και το σώμα. Θυμός. Η αρρώστια φταίει, λέει η Γκρατσιέλα." Και ανάμεσά τους πάστορες και μάγισσες, καλοί και κακοί, θύτες και θύματα εναλλάσσονται σε ρόλους και συγκλονίζουν. Ζωές χάνονται άδικα και η λήθη σκεπάζει τα πάντα! "Πώς ξοδεύονται έτσι οι ζωές των ανθρώπων, πόσο άδικα ξοδεύονται"

Το "Καπράγια" είναι ένα αριστούργημα λογοτεχνικό! Μπορεί να έχει στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αλλά, όχι μόνον δεν "βαραίνει" την ψυχή του αναγνώστη, αλλά του προκαλεί πολύχρωμα συναισθήματα. "Χαμογέλασε πικρά σαν κατάλαβε ότι η πλάση και η ζωή η ίδια ουδόλως νοιάζονται για τους θανάτους και συνεχίζουν αειθαλείς, μυστηριώδεις, το κυκλικό μονότονο ταξίδι τους στο άπειρο." Γιατί όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως και μυρίζεις τα γιασεμιά και τα νυχτολούλουδα τριγύρω.


Η πρωτοτυπία της πλοκής είναι αδιαπραγμάτευτη, δομημένη σε μικρά κεφάλαια αφιερωμένα στους πρωταγωνιστές, αλλά και τους δευτεραγωνιστές, οι οποίοι ιχνηλατούνται αριστοτεχνικά από τη συγγραφέα - γνώστρια της ψυχολογίας.

Η γραφή είναι εξαιρετική μέσα στην απλότητά της, αλλά και ποιητική, θα έλεγα. Με απόλυτη κινηματογραφική ταχύτητα ρέει και εντυπωσιάζει!

Μόνον ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην Πέμη Γκανά, η οποία μας προσφέρει ένα εκπληκτικό βιβλίο που διδάσκει και προβληματίζει και που το προτείνω σε όλους τους φίλους και όλες τις φίλες που εκτιμούν τα "ξεχωριστά" βιβλία.

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου