"ΚΑΠΡΑΓΙΑ" ΠΕΜΗ ΓΚΑΝΑ
Ένας βράχος είναι η Καπράγια στο Τοσκανικό αρχιπέλαγος και οι λιγοστοί κάτοικοί του βρίσκονται εγκλωβισμένοι, όχι μόνον από το πέλαγος γύρω του, αλλά και τους φόβους, που γεννά η αμάθεια, η θρησκοληψία και οι προκαταλήψεις.
Μέσα σε μία κλειστοφοβική κοινωνία, τον "διαολότοπο", όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, στις αρχές μόλις του 20ου αιώνα, οι τραγικοί ήρωες, αμόρφωτοι οι περισσότεροι, ναυτικοί ή στεριανοί, άγονται και φέρονται από τις προλήψεις, τους ασφυκτικούς δεσμούς στην οικογένεια με τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς και τις δεσποτικές επιρροές.
Αντιμάχονται τις αντοχές τους με έναν αγώνα για επιβίωση και λύτρωση. Με δοξασίες ή ξόρκια πορεύονται αγνοώντας τα ορατά σημάδια της τρέλας που μπορεί να κυριεύουν τα σώματα και να δημιουργούν ψευδαισθήσεις.
Η κεντρική ηρωίδα, η Ρομίνα, νοσεί ψυχικά και παλεύει με τους δαίμονές της με μόνον τον γιατρό να αγωνιά για τη σωτηρία της. "Έρχεται κάτι και ισοπεδώνει τα πάντα. Βράζει κατιτίς μέσα μου, καίει το αίμα μου και το σώμα. Θυμός. Η αρρώστια φταίει, λέει η Γκρατσιέλα." Και ανάμεσά τους πάστορες και μάγισσες, καλοί και κακοί, θύτες και θύματα εναλλάσσονται σε ρόλους και συγκλονίζουν. Ζωές χάνονται άδικα και η λήθη σκεπάζει τα πάντα! "Πώς ξοδεύονται έτσι οι ζωές των ανθρώπων, πόσο άδικα ξοδεύονται"
Το "Καπράγια" είναι ένα αριστούργημα λογοτεχνικό! Μπορεί να έχει στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αλλά, όχι μόνον δεν "βαραίνει" την ψυχή του αναγνώστη, αλλά του προκαλεί πολύχρωμα συναισθήματα. "Χαμογέλασε πικρά σαν κατάλαβε ότι η πλάση και η ζωή η ίδια ουδόλως νοιάζονται για τους θανάτους και συνεχίζουν αειθαλείς, μυστηριώδεις, το κυκλικό μονότονο ταξίδι τους στο άπειρο." Γιατί όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως και μυρίζεις τα γιασεμιά και τα νυχτολούλουδα τριγύρω.
Η γραφή είναι εξαιρετική μέσα στην απλότητά της, αλλά και ποιητική, θα έλεγα. Με απόλυτη κινηματογραφική ταχύτητα ρέει και εντυπωσιάζει!
Μόνον ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην Πέμη Γκανά, η οποία μας προσφέρει ένα εκπληκτικό βιβλίο που διδάσκει και προβληματίζει και που το προτείνω σε όλους τους φίλους και όλες τις φίλες που εκτιμούν τα "ξεχωριστά" βιβλία.
Νατάσα Μουτούση
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου