ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το καλό μπλε σερβίτσιο" - ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ - Εκδόσεις Ψυχογιός


ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΠΛΕ ΣΕΡΒΙΤΣΙΟ

 Ιφιγένεια Τέκου

 Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα σπίτι περιτριγυρισμένο από δέντρα και μπροστά του δύο άλογα να τα σέρνει ένας χωρικός...το σχέδιο που στολίζει το σερβίτσιο που έφερε η Διδώ στις αποσκευές της από την Σμύρνη...το οικογενειακό κειμήλιο που πέρασε από γενιά σε γενιά έφτασε στην Διδώ και ξεριζώθηκε κι αυτό μαζί με όλους τους Έλληνες από την αγαπημένη τους πατρίδα...το καλό μπλε σερβίτσιο με το σπασμένο πιάτο που είχε την δύναμη να ενώσει και να κρατήσει μαζί την οικογένεια και να υπενθυμίζει σε όλους....

"Ό,τι σπάει ξανακολλάει κι ό,τι καταστρέφεται μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή."

Φωτιά και κυνηγητό σε αρχοντόσπιτα και νοικοκύρηδες που απλά πίστευαν σε έναν άλλον Θεό. Σκηνές απελπισίας, φρίκης και απόγνωσης. Αρπαγές, λεηλασίες και καταστροφές. Εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ξεριζωμός με την ελπίδα της επιστροφής. Χαροκαμένες ψυχές, πρόσφυγες στην νέα πατρίδα την Ελλάδα, που έφεραν μαζί με τα υπάρχοντα που μπόρεσαν να κουβαλήσουν, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις συνήθειές τους, τις αξίες τους, τον πολιτισμό τους, την καλοσύνη τους.

Η Διδώ με τα παράξενα μάτια, ανάμεσα στους Έλληνες της Σμύρνης. Ένα κορίτσι που ωρίμασε και έγινε γυναίκα, που ερωτεύτηκε και αγάπησε βαθιά, που έπρεπε όμως να παραμερίσει τα συναισθήματά της και να κάνει υπομονή. Να μάθει τα μυστικά της κατασκοπείας και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες αυτών που την ξεχώρισαν.

Η Διδώ με την απέραντη αγάπη για τον αδελφό της. Η Διδώ που ήξερε να προσφέρει με την καρδιά της χωρίς ανταλλάγματα. Η Διδώ που είχε φύλακα-άγγελο την Ωραιάνθη, με την φροντίδα και τις πολύτιμες συμβουλές της για την ζωή. 

"Πρέπει να χαίρεσαι την κάθε στιγμή που ζεις σαν να'ναι η τελευταία σου, γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή που θα πάρεις. Αν είναι να χάσεις και να χαθείς στο παιχνίδι που λέγεται ζωή, είναι προτιμότερο να το πάθεις με όσο γίνεται πιο χορτάτη καρδιά. Χορτάτη από γέλια, αγάπη και ελπίδα."

Ένα μυθιστόρημα για την Σμύρνη και την προσφυγιά της βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Αυτά τα βιβλία τα αγαπώ ιδιαίτερα, και όλα όσα έχω διαβάσει έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Το καλό μπλε σερβίτσιο της κυρίας Τέκου, με συγκίνησε πολύ γιατί μου θύμισε την γιαγιά μου, τα σουτζουκάκια της και τις ιστορίες της. Ένα βιβλίο που κρύβει αισιόδοξα μηνύματα και δημιουργεί έντονα συναισθήματα από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου