ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Οδός Μέρλιν 6" - Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου - Εκδόσεις Ανεμος Εκδοτική

 


Οδός Μέρλιν 6 - Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, που συντελέστηκε κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου στην χώρα μας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, με τραγική κατάληξη τον ολοκληρωτικό αφανισμό τους, είναι η σφαγή των Καλαβρύτων, τον μαύρο Δεκέμβρη του 1943.

Μ΄ ένα πολύ δυνατό εξώφυλλο, θελκτικό και πολλά υποσχόμενο, το νέο βιβλίο της Γιούλη Κωνσταντοπούλου, με τον τίτλο «Οδός Μέρλιν 6», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΝΕΜΟΣ, αποτελεί μία ιστορική αναδρομή στην Κατοχική Αθήνα και στην μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Μετά το ολοκαύτωμα της πόλης από τους κατακτητές, ο νεαρός Γιωργής θ΄ αναγκαστεί να εγκαταλείψει το χωριό του με προορισμό την Αθήνα, όπου θα εγκατασταθεί σε σπίτι συγγενών του. Πίσω αφήνει την μητέρα του, η οποία αναμοχλεύει μνήμες από τα δεινοπαθούντα Καλάβρυτα, «αναδεύει τα λιγοστά ξύλα στο τζάκι και μαζί αναδεύονται κι οι μνήμες από τη ζωή της», ενώ οι νοσταλγικές θύμισες για τ΄ άλλα δυο της παλληκάρια, οξύνουν την λαχτάρα να ξαναβρεθούν στην αγκαλιά της!

Η εξέλιξη της ιστορίας, ακολουθεί την πορεία και την ενεργό δράση εκείνων των Ελλήνων, που με την συμμετοχή τους σε αντιστασιακές ομάδες, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την διεκδίκηση της πολυπόθητης ελευθερίας, υπομένοντας σωρεία δεινών, κακουχίες, εξευτελιστικές κτηνωδίες και πάσης φύσεως βασανισμούς, σφραγίζοντας έτσι, μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Συνάμα, αποτελεί μία μικρογραφία της ζωής απλών ανθρώπων της υπαίθρου, μελών αγροτικής οικογένειας, «ανοίγοντας έτσι των δρόμο στις ιστορίες ατόμων που θα έμεναν έξω από την ιστορία».

Στην Αθήνα, ο Γιωργής θα συστρατευθεί με την αντίσταση, σε μια κοινή προσπάθεια εκκαθάρισης του εχθρού. Η αιφνιδιαστική έφοδο όμως μιας ομάδας Γερμανών στο σπίτι του θείου του, θ΄ αποβεί μοιραία. Θα συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες της οικογένειας του σπιτιού και όλοι μαζί, θα οδηγηθούν στο αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα, στην οδό Μέρλιν στον αριθμό 6. Για την φοβερή «Κομαντατούρ», -όπως ήταν γνωστή στους κόλπους των αντιστασιακών οργανώσεων-η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία απολύτως αξία, ήταν μία απάνθρωπη οργάνωση, που έσπερνε την τρομοκρατία, με στόχο τον αφανισμό κάθε αντιδραστικού στοιχείου, που δρούσε εναντίον του γερμανικού καθεστώτος.

Με απλή γλώσσα και στρωτή γραφή, με εικόνες ζωντανές, η συγγραφέας αναπλάθει το κλίμα της εποχής. Φανταστικοί ήρωες συναντούν πραγματικά ιστορικά πρόσωπα. Τοποθετεί τον αναγνώστη στην θέση των ανθρώπων που ζούσαν τότε και μέσα από τα μάτια αυτών των ανθρώπων βλέπει τα ιστορικά δρώμενα, όχι όμως στεγνά, αλλά περιστοιχισμένα από ανθρώπινα συναισθήματα και σκέψεις γύρω από τα γεγονότα εκείνης της σκοτεινής περιόδου. Δοκιμάζονται φιλίες, κλονίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, μπροστά στο αίσθημα της ματαίωσης, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, ισοπεδώνονται οι ανθρώπινες αξίες, εξαγοράζονται συνειδήσεις, αμέτρητες είναι οι απώλειες ενός στυγερού πολέμου, που μαραζώνει και αδειάζει τον άνθρωπο.

Το βιβλίο πλαισιώνει πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ενώ η παραπομπή στις τελευταίες σελίδες του σε ιστορικές πηγές και αναφορές της εποχής που πραγματεύεται, προσφέρει συμπληρωματικές γνώσεις και καλύτερη κατανόηση των δρώμενων.

Οι φωτογραφίες με τιμητικές πλακέτες και διπλώματα, είναι ένας φόρος τιμής στην μνήμη προσφιλών της προσώπων -όπως αναφέρει σε συνέντευξή της η συγγραφέας- αληθινά αγαπημένα πρόσωπα που αγωνίστηκαν με σθένος, στα χαρακτηριστικά των οποίων βασίστηκε, για να πλάσει τους ήρωες του βιβλίου.

Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μας ένα ακόμη τεκμηριωμένο και δομημένο ιστορικό μυθιστόρημα, όπως το βιβλίο «οδός Μέρλιν 6», μας δίνετε μία ακόμη ευκαιρία ν΄ αναλογιστούμε, πόσοι αγώνες δόθηκαν, πόσες ηρωικές μάχες, για να μπορούμε εμείς σήμερα ν΄ αναπνέουμε ελεύθεροι! Αποτελούν τ΄ αναπόσπαστα εκείνα κομμάτια της πνευματικής κληρονομιάς μας, για την διατήρηση της μνήμης όλων αυτών, που μας ενώνουν και μας ορίζουν, ως λαός και ως ελληνικός πολιτισμός!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου