ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ» – KATE QUINN – Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


"Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ"

(The Huntress) KATE QUINN

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

"Η Κυνηγός του Χίτλερ" είναι ένα μυθιστόρημα που κινείται ουσιαστικά στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέντε περίπου χρόνια μετά την λήξη του, ο χρόνος βρίσκει πολλούς ανθρώπους, που επέζησαν, είτε τραυματισμένους σωματικά, είτε ψυχικά καταρρακωμένους. Και ανάμεσά τους, κάποιοι "αόρατοι" εγκληματίες Ναζί να επιχειρούν να διαφύγουν, με κάθε μέσον, την σύλληψη. Η συγγραφέας παραθέτει γεγονότα, χωρίς να εστιάζει σε συγκεκριμένα ιστορικά περιστατικά, γεγονότα, που αφορούν γενικότερα την ανθρωπότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα.

Έξοχα σχεδιασμένη η πλοκή του βιβλίου σε τρία κύρια κεφάλαια, πλήρως ενημερωτικά, και με μία τριτοπρόσωπη αφήγηση. Τρείς είναι και οι ήρωες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη. Η Τζόρνταν, ο Ίαν και η Νίνα. Χαρακτήρες φανταστικοί, που "πατούν", όμως, επάνω σε υπαρκτά πρόσωπα, που έδρασαν, επέζησαν και έγιναν πηγή έμπνευσης της συγγραφέως.

Η Τζόρνταν Μακ Μπράιντ είναι μία Αμερικανίδα μοναχοκόρη, μόλις δεκαεπτά ετών λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Η μεγάλη της αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί επαγγελματικά. Ζεί στη Βοστόνη με τον χήρο πατέρα της, ο οποίος γνωρίζεται με την άρτι αφιχθείσα στην Αμερική από την Ευρώπη με την τετράχρονη κόρη της, Ανελίσε Βέμπερ, αγνοώντας πλήρως κάθε πτυχή του παρελθόντος της γυναίκας. Με περιορισμένα τα όρια κάθε λογικής σκέψης, την παντρεύεται, παρά την εμφανή δυσπιστία της κόρης του, η οποία διατηρεί μέχρι τέλους τις επιφυλάξεις της.

Είναι το ένστικτο της Τζόρνταν αλάνθαστο;

Ο Ίαν Γκράχαμ είναι Άγγλος πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος έχει οργανώσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο γραφείο σε συνεργασία με τον Αμερικανό Τόνυ Ροντομόφσκι. Ζεί και ταξιδεύει στην Ευρώπη και επιδίδεται σε έναν αγώνα καταδίωξης πρώην Ναζί, εγκληματιών πολέμου, στοχεύοντας στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία τους. Η αιχμαλωσία και εκτέλεση, στην Πολωνία, του μικρότερου αδελφού του, Σεμπάστιαν, από την ανελέητη κυνηγό, Ναζί, Λορελάι Φογκ, γίνεται η ατελέσφορη εμμονή του για τη σύλληψή της. Η εντόπιση, όμως,  η καταδίωξη και η επιδιωκόμενη σύλληψη των Ναζί, απαιτούν προσεκτικούς και χρονοβόρους χειρισμούς.

Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που ο Ίαν επιθυμεί διακαώς;

Η Νίνα Μάρκοβα, γεννημένη σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, μέσα στις αχανείς εκτάσεις τάϊγκας στη Σιβηρία, υπόσχεται στον εαυτόν της να "δραπετεύσει", όχι μόνον από την άγρια ζωή που βιώνει, αλλά και από την απαράδεκτη κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα. Τολμάει να φύγει μακριά και καταφέρνει να καταταχθεί στην Σοβιετική αεροπορία. Κάνει την ανέλπιστη γνωριμία με την  ηρωίδα,       πρώτη Ρωσίδα πιλότο, Μαρίνα Μιχαήλοβα  Ράσκοβα. Εκπαιδεύεται και γίνεται, πρώτα πλοηγός, και κατόπιν πιλότος υποσμηναγός στα πασίγνωστα πρωτοπόρα, καθαρά γυναικεία, νυκτερινά βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας του Κόκκινου Στρατού. Παρασημοφορημένη αξιωματικός, πετάει υπερήφανα με τις άλλες "μάγισσες του ουρανού", όπως τις αποκαλούν οι Γερμανοί.

Ποιος ο σοβαρός λόγος που θα την κάνει να εγκαταλείψει και να αυτομολήσει δυτικά;

Η γραφή της Kate Quinn είναι εξαιρετικά δυναμική,  όσον αφορά την κατατοπιστική απόδοση της μυθοπλασίας σε δύο χρόνους, πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο   Πόλεμο. Η δράση είναι απίστευτα περιπετειώδης με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ. Το "υγρό" στοιχείο, οι λίμνες, εντοπίζεται να έχει μία αλληγορική σημασία με το γεγονός ότι οι ήρωες έχουν ζήσει ή δράσει στις όχθες τους. Λίμνη Βαϊκάλη, λίμνη Αλταουσί, λίμνη Ρούσαλκα…..λίμνη στην Κολωνία….λίμνη στη Βοστώνη…..

Οι κεντρικοί χαρακτήρες μεταφέρουν αυτούσιο το κλίμα της περιόδου, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που κινούνται. Κάθε ένας έχει διακριτό λόγο ύπαρξης και συμβάλλει ώστε να κορυφωθεί ο παλμός της αγωνίας και να προσδώσει απόλυτη πειστικότητα.

"Οι νεκροί δεν μπορούν να δώσουν κανέναν αγώνα, εμείς οι ζωντανοί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα γι’αυτούς. Πρέπει να θυμόμαστε, γιατί υπάρχουν και άλλοι τροχοί που γυρίζουν, εκτός από τον τροχό της δικαιοσύνης. Ο χρόνος είναι ένας από αυτούς, ένας πελώριος και αδιάφορος τροχός, κι όταν κυλάει ο τροχός του χρόνου και οι άνθρωποι ξεχνούν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην αρχή του κύκλου".(σελ.738)

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου