ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Τέση Παπαθανασίου για το βιβλίο "Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια" Μαντώ Μάκκα - Εκδόσεις Νίκας


Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια - Μαντώ Μάκκα

Εκδόσεις Νίκας

Συνθήκη νο1: Δεν προτιμώ τα διηγήματα παρά μόνο αν τα γράφει ο Τσέχωφ.

Συνθήκη νο2: Πήρα ένα μικρό τόσο δα βιβλίο και θεώρησα πως θα διαβαστεί σε μερικές ώρες, άντε το πολύ μια μέρα.

Συνθήκη νο3: Γνώρισα τη συγγραφέα πριν το πάρω, συνήθως αυτό με αγχώνει.

Προτιμώ να διαβάζω ανεπηρέαστη. Κι όμως αυτό το βιβλίο με ξεγέλασε.

Από το 1ο διήγημα ανακάλυψα πως ήθελα να τα απολαμβάνω ένα ένα, σαν τη σοκολάτα που λιώνεις στο στόμα αργά και τρως κομμάτι κομμάτι για να μην τελειώσει, γιατί χρειαζόμουν χρόνο να τα επεξεργαστώ. Κάθε διήγημα καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό θέμα, την απώλεια, τα ναρκωτικά, τον έρωτα, την κακοποίηση, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την εξωτερική και εσωτερική εικόνα μας, κ.α.

Επίσης είδα πως και η μικρή φόρμα μπορεί να είναι ολοκληρωμένη με πολύ λίγα λόγια χωρίς να είσαι ο Τσέχωφ.Αν και τα περισσότερα διηγήματα είναι των 3-4 σελίδων τα νοήματα είναι μεστά και πολλά, στο δε τέλος του καθενός υπάρχει μια πρόταση-κατακλείδα που περικλείει όλη την ουσία, και ταυτόχρονα σε γεμίζει με ελπίδα. Και τέλος, εκ του αποτελέσματος, χαίρομαι πάρα πολύ που γνώρισα τη Μαντώ πριν πιάσω στα χέρια μου το βιβλίο.

 Η δύσκολη θεματική του θα περίμενε κανείς να βγάζει απαισιοδοξία. Μα αυτό το τόσο γλυκό κορίτσι θα ήταν αδύνατον να μη βάλει μέσα τα μυστικά συστατικά της. Μπόρεσα έτσι να τη βρω ανάμεσα στους ήρωές της. Σε κάποιους δάνεισε τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά, σε άλλους, ακόμα και μέσα στα βάσανά τους, αναγνώρισα τη ζεστασιά και το φως που εκπέμπει. Για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό. Η τόλμη της να εκτεθεί. Να καταθέσει τα κομμάτια του εαυτού της απροκάλυπτα και να τα προσφέρει προς βορά του αναγνώστη. Πράξη γενναία, που θαυμάζω στη γραφή, και με άγγιξε.

Γιατί όταν η ζωή σου δίνει κίτρινα, ζουμερά λεμόνια, κι εσύ περιμένεις να φτιάξεις μια δροσερή μα ξινούτσικη λεμονάδα, η Μαντώ θα σε ξαφνιάσει εμφανίζοντας την πιο γλυκιά, τραγανή μηλόπιτα!

Τέση Παπαθανασίου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου