ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ" ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ - Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη


Η ΑΝΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ - ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

 

Εθιστικό!

Πανέξυπνο!

Παθιασμένο! 

Η Ασπασία Βλάχου επανέρχεται δυναμικά στο χώρο του βιβλίου μετά από έξι χρόνια αποχής  με την  ''Άννα του Κουρσάρου''!

Για μένα; Σίγουρα  αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο έργο της. Θέλει ίσως  λίγο παραπάνω χρόνο  για να σε βυθίσει στην ιστορία του, αλλά  αυτό είναι  μέχρι να γνωρίσεις όλους τους ήρωες....

Μέσα από την άμεση  γραφή και  την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η ροή τρέχει με ιλλιγγιώδεις  ρυθμούς, ενώ το κείμενο είναι  προσεγμένο μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια!

Η συγγραφέας  έπλασε μια  πολυπρόσωπη και πολυσέλιδη ιστορία με την  αγωνία  να  κλιμακώνεται αριστοτεχνικά .Κάθε κομμάτι του πάζλ  κουμπώνει στη θέση του  την ώρα που έρχεται η σαρωτική αποκάλυψη της αλήθειας.

Παρά τον μεγάλο όγκο του βιβλίου δεν εντόπισα  ούτε μια  σελίδα  που να είναι περιττή!

Όπως σε όλα  τα βιβλία της συγγραφέως έτσι και σ' αυτό επικρατεί το αγαπημένο της υγρό στοιχείο, η θάλασσα έχοντας πρωταγωνιστή όπως πάντα τον έρωτα! 

Έναν έρωτα  ανατρεπτικό που σαρώνει τα πάντα!

 

Το  βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο εποχές .

Δυο ιστορίες  σκοτεινές , μια στο σήμερα και μια στο χθες και 

οι  δυο τόσο  ανατρεπτικές που καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον αναγνώστη μέχρι το τέλος!

Δυο ιστορίες πραγματικά ισάξιες!

 Εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω ποια μου άρεσε περισσότερο! Αν και η ιστορία του χθες πιάνει πολύ μικρή έκταση σε σχέση με τη ιστορία του σήμερα, είναι  εξίσου εθιστική. Εκεί που βρισκόμουν  στο χθες και διψούσα να μάθω τη συνέχεια , η συγγραφέας με γύριζε στο σήμερα και ενώ άρχιζα να γνωρίζω  τους ήρωες και να δένομαι μαζί τους  με ξαναπήγαινε πίσω στο παρελθόν! Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορώ να αφήσω το βιβλίο από το χέρι μου.

 Στο ΧΘΕΣ:

Η υπέροχη και συγκινητική ιστορία του Ανέστη  και της Αννέτας.

Στο ΣΗΜΕΡΑ:

Η γλυκιά μαχητική Άννα και ο ψυχρός  απλησίαστος  Άτλας. Πίσω τους ακολουθούν οι υπόλοιποι ήρωες  που θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και θα πυροδοτήσουν την εξέλιξη της ιστορίας.

 Όταν το παρελθόν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρόν τότε υποβόσκει ο φόβος, το μίσος και  η οργή.

Πίσω από κρυμμένες ταυτότητες πηγάζει η προδοσία.

Χάνεσαι μέσα στη δίνη των γεγονότων.Το κείμενο 

 σφύζει από ένταση, μυστήριο και απροσδόκητες ανατροπές  που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη..

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες και εκπληκτικές  περιγραφές σκέψεων , καταστάσεων, και συναισθημάτων, όλα αυτά  με την μοναδική σφραγίδα της Ασπασίας Βλάχου !

Σήμερα!

Άννα -Άτλας

Μέσα από τις συναντήσεις τους  προκύπτει μια παράφορη και καταστροφική έλξη.

''Η στιγμή που φλερτάρεις με το λάθος .Με αυτό που δεν πρέπει να αγγίξεις. Και αρχίζεις φανερά να το θες, να το θες αναθεματισμένα πολύ. Η στιγμή που συγκρούονται το πρέπει που πάντα είσαι προγραμματισμένος να ακολουθείς , και το θέλω....Υπήρχε κάτι μέσα μου που δεν ήθελε μόνο , αλλά άρχιζε να απαιτεί. Κάτι άγριο σχεδόν απελπισμένο.''

 

Ανέστης-Αννέτα:

Χθες!

"Τον έσφαξες σαν να ήταν ένα τίποτα!"

"Τον έσφαξα για σένα" .

"Πώς τολμάς να ισχυρίζεσαι ότι τον σκότωσες για μένα;"

Πλησίασε.

"Ξέρεις τι θα γινόταν αν διέδιδε μεσοπέλαγα ότι έχω γυναίκα στην καμπίνα; φαντάζεσαι;"

"Πρώτα θα έπρεπε να σε παραδώσω στον Αλόνσο. Αυτός είναι ο κανόνας..."

Πλησίασε και άλλο.

"Μετά εφόσον εγώ σε είχα μέχρι σήμερα , θα έπρεπε να σε παραχωρήσω στους υπόλοιπους για ίσες μέρες. Αν παρέμενες ζωντανή , θα μπορούσα να σε κρατήσω μέχρι το επόμενο λιμάνι .Δεν συντηρούμε γυναίκες στο καράβι, έχουν συνήθως άθλιο τέλος".

Γνώριζα βαθιά μέσα μου ότι έχει δίκιο.

Ένιωθα παγωμένη μέχρι τα εσώψυχά μου.

Γύρισε και με κοίταξε.

Τα μάτια μας συναντήθηκαν 

"Τρέμεις" παρατήρησε.

"Κάνει κρύο".

"Θα δεχόσουν να σε ζεστάνει η καρδιά ενός φονιά ;"ρώτησε με μια χροιά λύπης στη φωνή του.

Ο  κίνδυνος παραμονεύει καθώς οι ήρωες  παραμένουν εγκλωβισμένοι σε  καταστάσεις πέρα από κάθε λογική .Όλα δουλεύουν βάσει καλοστημένων σχεδίων. Μια λάθος κίνηση φτάνει για να βρεθούν οι ζωές τους  εκτεθειμένες σε θανάσιμο  κίνδυνο. Δεν υπάρχει στάλα οίκτου ούτε χρόνος για λάθη! Και εκεί που όλα είναι τακτοποιημένα έρχεται απροσκάλεστος ο  λάθος έρωτας, αυτός που θα καταρρίψει κάθε κανόνα και θα περιπλέξει καλοστημένα σχέδια.

 Θα κάνει  καρδιές που νέκρωσαν να  αρχίσουν  πάλι  να χτυπάνε  φρενιασμένα  καθώς έρχονται αντιμέτωπες με ξεχασμένα  συναισθήματα. 

 Πολλές οι σκηνές του βιβλίου που με άγγιξαν. Λύγισα, έκλαψα, καρδιοχτύπησα, αναφώνησα!  

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφερθώ σε καμία για ευνόητους λόγους! Αν και δεν μπόρεσα να  ξεχωρίσω  ποια ιστορία μου άρεσε πιο πολύ, σίγουρα  καταστάλαξα  ποιος ήταν ο ήρωας που  μπήκε στην καρδιά μου. Αυτόν ναι, μπορώ να τον αναφέρω χωρίς να προδώσω μυστικά του βιβλίου!

Είναι ο  αγαπημένος Ανέστης.

Μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία έλαβε τέλος ! Για άλλη μια φορά η Ασπασία Βλάχου ξεπέρασε  κάθε προσδοκία μου!

Αν είστε του έρωτα και  της καταιγιστικής  περιπέτειας μη το χάσετε!

Θα σας καθηλώσει!

Λένα Παπανικολάου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου