ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Γιούλη Τσακάλου προτείνει 17 ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, Ωρα να γυρίσουμε ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ


✅🔰✒Το άρθρο μου σήμερα στον Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής με προτάσεις που θα σας ενθουσιάσουν!
 
📕📌✒️17 Νέες προτάσεις ΒΙΒΛΙΩΝ
 
📑📑ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
 
📕📌✒️Δέκα επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε με έμπνευση από τα παιχνίδια της μοίρας και της Ιστορίας μέχρι προσωπικά δράματα!



GUTENBERG

1. Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ  Heinz Helle

Μερικά ποτά σ’ ένα μπαρ αρκούν ώστε δύο αδέλφια να αναθερμάνουν τη σχέση τους. Μιλούν για την οικογένεια, τις ενοχές που κουβαλούν ως Γερμανοί, για έναν πασίγνωστο δολοφόνο, για τις χαρές της πατρότητας, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Ο μεγαλύτερος αδελφός είναι ιδεαλιστής, αλκοολικός και καταθλιπτικός. Ο μικρότερος, πιο πραγματιστής. Μετά τον θάνατο του μεγάλου αδελφού, ο μικρότερος θυμάται τη νυχτερινή βόλτα και προσπαθεί να καταλάβει πώς δύο αδέλφια ακολουθούν αντίθετους δρόμους.


 

2. ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ   Jon Fosse

«Και με βλέπω που στέκομαι και κοιτάζω…» Τι κοιτάζει και τι σκέφτεται ο ηλικιωμένος ζωγράφος Άσλε, πού, μετά τον θάνατο τῆς γυναίκας του, ζει απομονωμένος στην εξοχή; Τι τον συνδέει με τον αλκοολικό συνονόματό του Άσλε, επίσης ζωγράφο; Πώς μοιράζονται τις σκέψεις τους για την τέχνη, τον Θεό, τον αλκοολισμό, τη φιλία, τον έρωτα, το πέρασμα του χρόνου; 


 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

3. Μας καταβροχθίζει η φωτιά – Jaume Cabré 

Το Μας καταβροχθίζει η φωτιά συνδυάζει αριστοτεχνικά τα συστατικά των κορυφαίων κλασικών νουάρ: καταδικασμένους έρωτες, αθώους που μπαίνουν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, μοιραίες γυναίκες που στάθηκαν άτυχες· όλοι παγιδευμένοι στη δίνη μιας τραγικής μοίρας που τους καταδιώκει αμείλικτα.


 

4.Ο νόμος του μίσους – Alberto Garlini

Με αφηγηματική τόλμη και πρωτοτυπία, ο Αλμπέρτο Γκαρλίνι, συνθέτοντας το πορτρέτο ενός ακροδεξιού τρομοκράτη ως νεαρού άνδρα, προσεγγίζει αποσιωπημένες πτυχές της πρόσφατης ιταλικής ιστορίας και χαρτογραφεί τα εν πολλοίς άγνωστα νερά της νεοφασιστικής βίας, μας προσφέρει  ένα πολυεπίπεδο και συναρπαστικό μυθιστόρημα για την επώδυνη και ανολοκλήρωτη ενηλικίωση ενός ανθρώπου αλλά, ταυτόχρονα, και μιας ολόκληρης χώρας. 


ΨΥΧΟΓΙΟΣ

5.Λεγε με Ισμαήλ – Τέσυ Μπάιλα

Μια ιστορία για μια ολόκληρη εποχή που μυρίζει καπνούς και αρώματα της ανατολής και για έναν κοσμοπολιτισμό που σβήνει. Ένα μυθιστόρημα για τα καπρίτσια της Ιστορίας, που αποδεικνύει τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς που αντέχει στον χρόνο.


 

6. ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ - Θ. Παπαθεοδώρου

Από τη Φώκαια μέχρι το Αϊδίνη και την Καππαδοκία, η ζωή της Αννιώς Παπάζογλου θα περάσει από τον ερωτικό μανέ στο σπαρακτικό μοιρολόι και από τα καφέ σαντάν στα σκλαβοπάζαρα, καθώς η λυσσασμένη Τουρκιά θέλει να αφανήσει κάθε Ελληνικό στοιχείο από τα χώματα που θα βαφτούν με αίμα. Ένα μυθιστόρημα φόρος τιμής στις Ελληνίδες της Μικρασίας. 


 

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

7.ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ – ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ

Η τραγική ιστορία μιας γυναίκας, μητέρας και βασίλισσας, που έζησε τις στάχτες της Τροίας και βρέθηκε στη θέση να πρέπει να αγαπήσει ό,τι κανονικά θα 'πρεπε να μισεί με όλη την ψυχή της.


 

8. Πόσο θα ζήσεις ακόμα γιαγιά; (audiobook) – Αλκη Ζέη

Μέσα από τη φωνή της ίδιας της αγαπημένης μας Άλκης, μερικές από τις πιο ανατρεπτικές της ιστορίες ζωντανεύουν ξανά. Ο τίτλος Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; είναι δανεισμένος από μια ερώτηση της εγγονής της.
"Πώς έφτασα ως εδώ;", αναρωτιέται η Άλκη.
Ακούμε με τη φωνή της κάποιες από αυτές τις ιστορίες που, όπως έλεγε η ίδια, άλλες τις έζησε και άλλες τις έγραψε, δηλαδή πρόσθεσε και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας, πάντα στηριγμένη στις περιπέτειες της ζωής της.
Το ενδιαφέρον είναι πως αυτές οι ιστορίες από την εποχή της Αντίστασης και του Εμφυλίου, που είχαν γραφτεί και δημοσιευτεί από δω κι από κει, η Άλκη Ζέη τις σχολίασε χρόνια αργότερα (το 2017) με την χρονική απόσταση που της επέτρεπε να έχει μια πιο καθαρή ματιά.
Κι είναι τόσο συγκινητικό να την ακούμε να τις αφηγείται, σαν να την έχουμε δίπλα μας!


 

ΜΙΝΩΑΣ

9. Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων ΧΑΡΜΕΛ ΚΡΙΣΤΙΝ

Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της γυναίκας που βοήθησε εκατοντάδες παιδιά Εβραίων να δραπετεύσουν από τους ναζί. 


 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

10.Ο τυφλός καθρέφτης  Joseph Roth

Σε αυτό το βιβλίο συστεγάζονται το ομώνυμο κείμενο «Ο τυφλός καθρέφτης», με τον υπότιτλο «ένα μικρό μυθιστόρημα», καθώς και το «Απρίλης, η ιστορία μιας αγάπης», δημοσιευμένα αμφότερα το 1925. «Ο τυφλός καθρέφτης» αφηγείται τη δύσκολη ζωή της μικρής Φίνι στη Βιέννη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον «Απρίλη», ο αφηγητής, ένας περιπλανώμενος μοναχικός άντρας, περιγράφει την άφιξη και τη διαμονή του σε μια μικρή πόλη της επαρχίας.

Ο Γιόζεφ Ροτ ζωντανεύει μια σειρά από εικόνες της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που διαμορφώνουν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και οδηγούν σε προσδοκίες που δεν ευοδώνονται.

BELL

11.Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΕΜΠΕΚ – ΣΟΝΙΑ ΣΟΥΛΙΔΟΥ

Το νέο μυθιστόρημα της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα ανατρεπτικό μεταφυσικό θρίλερ, που διαδραματίζεται στο υπαρκτό νησί του ποταμού Κένεμπεκ, με τις κατοικίες του 18ου αιώνα, που στέκουν χρόνια τώρα άδειες. Εκεί, που μια οικογένεια θα φτάσει για να κάνει μια νέα αρχή. Μόνο που σύντομα θα αντιληφθούν πως στο νησί αυτό οι νεκροί κινούνται ανάμεσα στους ζωντανούς…


 

12.Ο ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ – B. A. PARIS 7/10

Η B A Paris, η συγγραφέας των μπεστ-σέλερ των Sunday Times και των New York Times, που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, επιστρέφει σ’ αυτό που αγαπάει περισσότερο, τα δυνατά ψυχολογικά θρίλερ. Στο νέο της βιβλίο, η Άλις και ο Λίο μετακομίζουν σ’ ένα σπίτι που βρίσκεται σ’ ένα ιδιωτικό φυλασσόμενο συγκρότημα ακριβών μονοκατοικιών. Μόνο που το καινούργιο τους σπίτι κρύβει ένα σοκαριστικό μυστικό. Τι συνέβη εκεί πριν από δύο χρόνια; 


 

ΠΑΤΑΚΗΣ

13.Η Οδύσσεια που μας κρύβουν Πολυχρόνης Κουτσάκης

Ένας μπερμπάντης σύζυγος, που έχει είκοσι χρόνια να πατήσει στο σπίτι του γιατί καλοπερνάει αλλού και δεν αντέχει την γκρίνια της γυναίκας του. Θα τον έχετε ακουστά, τον λένε Οδυσσέα. Η γυναίκα του, που δεν θέλει να τον δει ούτε ζωγραφιστό τον ακαμάτη, αφήστε που βλέπει κι ότι έχει πέραση σε νεότερους και ομορφότερους. Θα την έχετε ακουστά, τη λένε Πηνελόπη. Ο γιος τους, ο Τηλέμαχος, που τα έχει χαμένα με τα καμώματα των γονιών του, αλλά προσπαθεί να βγάλει άκρη με τη δική του ζωή και τον δικό του μεγάλο έρωτα διατηρώντας την ηθική του μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει να μην έχει κανέναν ηθικό φραγμό.


 

14. Η μικρή λέξη αγάπη Αύγουστος Κορτώ

Έμαθα να βάφομαι για να κρύβω τις μελανιές. Η Μάντια διδάχτηκε τη βία από μικρή: την είδε στο πρησμένο πρόσωπο της μάνας της, την υπέμεινε απ’ το χέρι του πατέρα της, που ήταν νόμος στο σπίτι.

Στην άλλη όχθη της ζωής, αφηγείται τις δοκιμασίες και τις χαρές της, τα δώρα που της χάρισε και της έκλεψε η μοίρα. Μιλά για όσα έκανε κι όσα μετάνιωσε, για τη δύναμη που βρήκε μέσα της ακόμα και στις εσχατιές της απελπισίας.

Μια ιστορία για την αγριότητα της διπλανής πόρτας, και για το κόστος της επιβίωσης. Για την αγάπη, που θέλει θυσίες για να μην είναι μόνο μια λέξη.


 

ΔΙΟΠΤΡΑ

15.Η παράνυφος – Carson McCullers

Σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου η έφηβη Φράνκι παθιάζεται με τον επικείμενο γάμο του αδερφού της. Κάνει σχέδια και συζητήσεις, κυρίως με τη μαύρη υπηρέτρια του σπιτιού, και πιστεύει ότι θα πάει μαζί με το ζευγάρι στο ταξίδι του μέλιτος. Μια εξαιρετική απεικόνιση της εφηβείας και της ανάγκης μας να αποκτήσουμε ταυτότητα, δοσμένη μοναδικά από την πένα της McCullers.


 

16. Αρχίζει με εμάς – COLEEN HOOVER

Tο πολυαναμενόμενο σίκουελ του best seller Τελειώνει με εμάς κυκλοφορεί στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του στην Αμερική.

Στο Αρχίζει με εμάς θα διαβάσουμε μια εναλλαγή στις οπτικές της Λίλι και του Άτλας, καθώς παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η ζωή τους. Η Λίλι έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην αληθινή αγάπη ενώ νιώθει ακόμα την ανάσα του πρώην συζύγου της. 


 

Εκδόσεις Πνοή

17. Πέρσα – Νικος Σταματιάδης

 Μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας αναδύεται η Ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας, μιας ερειπωμένης χώρας που παλεύει ν’ ανθίσει σε αντίξοες συνθήκες, με όχημα τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια. Μια ιστορία φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους σε μια πορεία σχεδόν σαράντα χρόνων, από το 1945 μέχρι το 1980.


 

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος Τύπος

  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου