ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" Ελευθερία Μεταξά, Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

  Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, το 9ο κατά σειρά βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ιστορικό μυθιστόρημα με έντονα τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ ή ακόμη ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου από μια συγγραφέα που έχει αποδείξει ότι διαθέτει στρωτή πένα, αχαλίνωτη φαντασία, ευρηματικό μυαλό, στοιχεία που την καθιστούν σταθερή αξία στο χώρο και στην καρδιά του αναγνωστικού κοινού!

  Στον ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, αρχικά, μεταφερόμαστε στην Σμύρνη του 1922, λίγο πριν την καταστροφή. Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί οδηγεί χιλιάδες Χριστιανούς της Σμύρνης στην προκυμαία. Ο νεαρός Αρίστος Κογκαλίδης βλέπει ότι η μέρα της καταστροφής πλησιάζει. Ως μοναδική λύση φαντάζει ο δρόμος της προσφυγιάς. Ο πολύτιμος «θησαυρός» του, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή αποτελούν το εισιτήριο για να ξαναχτίσει την ζωή του και την ζωή της οικογένειάς του. Όμως τα καλύτερα σχέδια χαλάνε την τελευταία στιγμή. Μοιραία, η παρέμβαση του Γαβρίλη Γιαβρόγλου θα ισοπεδώσει τα πάντα…

  Στην Αθήνα του σήμερα, ο αιωνόβιος επιχειρηματίας Χριστόδουλος Ραγιόγλου δολοφονείται, ενώ την εξιχνίαση της υπόθεσης αναλαμβάνουν το αγαπημένο αστυνομικό δίδυμο, ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός, Μάνος Βαρσάμης ο οποίος υπήρξε και παλιός φίλος του θύματος και η ψυχολόγος Έλσα Γληνού. Στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν την υπόθεση και ενώ έχουν βάλει στο στόχαστρο τον περίγυρο του θύματος, γρήγορα ανακαλύπτουν πως όλα τα πρόσωπα έχουν σχέση με την Σμύρνη, αφού και ο ίδιος ο Χριστόδουλος γεννήθηκε στην Σμύρνη και ήρθε βρέφος στην Ελλάδα.

Μετά τη δολοφονία του υπέργηρου Χριστόδουλου ένα ακόμη έγκλημα διαταράσσει την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ άλλη μία απόπειρα δολοφονίας κάνει την κατάσταση ασφυκτική. Τα περιθώρια στενεύουν. Πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους για ν΄ αποδώσουν δικαιοσύνη.

  Για να λύσουν λοιπόν το μυστήριο πρέπει ν΄ ανατρέξουν νοερά σε μια δύσκολη εποχή, τότε που με πολύ βίαιο τρόπο ανατράπηκε το κίνημα της απελευθέρωσης των ομοεθνών και η Μεγάλη Ιδέα κατέληξε εφιάλτης. Τότε που οι φρικαλεότητες των τούρκων οδήγησαν το πλήθος αλλόφρων και καταβεβλημένο, στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, αφήνοντάς του, άσβεστα ψυχικά τραύματα

Η αφήγηση γίνεται με αμφίδρομες αναδρομές από το παρελθόν στο παρόν και αντιστρόφως.

  Η Ελευθερία με την επιδέξια πένα της σε συνδυασμό με επισταμένη έρευνα ξεδιπλώνει μία υπέροχη ιστορία 600 σελ. απίστευτα χορταστική με πλήθος ανατροπών, που πραγματικά σε αποστομώνουν και εκεί που αναφωνείς «μα δε μπορεί…όλα τα στοιχεία οδηγούν σε αυτόν….» αρκεί να γυρίσεις σελίδα και ν΄ αναρωτηθείς εκ νέου «μήπως η συγγραφέας διαθέτει μαγικά κουμπιά που αλλάζουν το τοπίο με απρόσμενες ανατροπές;» καθώς οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες και ραγδαίες και τα νέα ευρήματα αναιρούν όσα γνώριζες, έως τώρα.

  Παρελθόν και παρόν πλέκονται σ΄ ένα απρόσμενο υφαντό, όπου φωλιάζουν μυστικά από το παρελθόν, άρρητα και ανεξιχνίαστα, σαν τα έγκατα ενός ηφαιστείου, όταν είναι έτοιμο να εκραγεί.

  Πολλά και τα σκοτεινά εκείνα σημεία που συνθέτουν κάθε φορά το νέο σκηνικό, το οποίο μεταξύ των άλλων, εμπνέει και έναν αδιόρατο φόβο, ενώ τα καινούργια στοιχεία που βγαίνουν συνεχώς στο προσκήνιο θυμίζουν περισσότερο σπαζοκεφαλιά που σκορπούν πονοκεφάλους στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, παρά διευκολύνουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι η σύνδεσή τους με τη Σμύρνη.

Τελικά, όλα καταλήγουν στη Σμύρνη ή ξεκινούν από εκεί;

  Είναι ένα δισεπίλυτο ερώτημα το οποίο καλούνται να λύσουν ο αστυνόμος Βαρσάμης με την ψυχολόγο βοηθό του, Έλσα Γληνού πραγματοποιώντας βουτιά στο παρελθόν της οικογένειας, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι την ιστορία της  που, ως φαίνεται, αποτελεί βαρύ φορτίο στους ώμους των ατόμων που την απαρτίζουν.

  Πολυπρόσωπο, με χαρακτήρες τραγικούς, σαν αρχαία τραγωδία που προκαλούν συναισθήματα συγκίνησης και οίκτου και άλλους που δρουν υποχθόνια με κίνητρα ύποπτα, ωστόσο όλοι τους, ανεξαιρέτως, πλέκονται σε ένα γαϊτανάκι που σέρνει τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

  Η συγγραφέας συνθέτει το ψυχολογικό προφίλ των χαρακτήρων σε βάθος και με αληθοφάνεια, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τα βαθύτερα κίνητρα των αποφάσεών τους και αυτά που τους οδήγησαν σε αποτρόπαιες πράξεις για να κρατήσει το ενδιαφέρον του ζωντανό και την προσοχή του σε εγρήγορση.

  Η ρέουσα αφήγηση και η στρωτή γραφή της συγγραφέας για άλλη μια φορά διευκολύνει την ανάγνωση. Η πλοκή είναι καλοστημένη και τόσο καλά δουλεμένη σε σημείο που έπιανα τον εαυτό μου να είναι τόσο απορροφημένος, σα να ερευνούσα και εγώ στοιχεία και μαρτυρίες, σα ν΄ αναζητούσα τις απτές αποδείξεις που επιδίωκαν ν΄ ανακαλύψουν ο αστυνόμος Βαρσάμης με την ψυχολόγο, Έλσα Γληνού.

  Και φυσικά, όταν η Ελευθερία Μεταξία σκαρφίζεται με την πλούσια και ευρηματική φαντασία της ιστορίες, που απαιτούν αστυνομικό δαιμονικό μυαλό, το αγαπημένο όλων των αναγνωστών, αστυνομικό δίδυμο Βαρσάμη-Γληνού καλείται ν΄ αναλάβει δράση σε όλα τα βιβλία της, μεγαλώνει και ωριμάζει μέσα από τις ιστορίες της -ήδη ο Μάνος Βαρσάμης είναι πλέον συνταξιούχος αστυνομικός- ωστόσο, η ευστροφία και η δυναμικότητά του δεν τον έχουν εγκαταλείψει και με πολύτιμη βοήθεια την παρατηρητικότητα και την διευρυμένη διαίσθηση της ψυχολόγου Έλσας Γληνού, αναλαμβάνουν από κοινού για άλλη μία φορά την επίλυση ενός δυνατού γρίφου, η λύση του οποίου θα τους μεταφέρει σε μια μελανή σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας, στην Σμύρνη του΄22.

  Παρελθόν και παρόν βρίσκονται σε απόλυτη αλληλουχία, καθώς τα γεγονότα που εξελίσσονται στο σήμερα, τροφοδοτούνται από πάθη και λάθη του παρελθόντος, δημιουργούνται από ανθρώπους που ωθούνταν και ωθούνται από τις ίδιες αδυναμίες, οπότε αναγκαστικά φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα.

  Άνθρωποι αντιμέτωποι με τα λάθη του παρελθόντος, καταβάλλονται ψυχικά και ηθικά κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, αναζητούν ωστόσο την αλήθεια εκείνη, που, είτε θα τους λυτρώσει από τα δεσμά με το παρελθόν, επανασχεδιάζοντας το μέλλον τους, είτε θα τους καταποντίσει εγκλωβίζοντάς τους, έρμαια ν΄ άγονται και να φέρονται από τις ίδιες τους τις πράξεις.

  Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι ένα αξιόλογο βιβλίο και το πρώτο βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά, όπου το ιστορικό σκηνικό αποτελεί τον καμβά στον οποίο αποτυπώνονται αληθοφανείς καταστάσεις αστυνομικού, ψυχολογικού θρίλερ. Είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης και στοχευμένης μελέτης, σύμφωνα με την συγγραφέα.

 Εγώ θέλω να της δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και φυσικά αναμένουμε την καινούργια περιπέτεια που υποψιάζομαι ότι θα είναι ακόμη πιο δυνατή!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου