ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Σταυροδρόμια" ΜΑΓΔΑ ΞΥΝΟΣΤΑΘΗ - Εκδόσεις Πνοή


ΜΑΓΔΑ ΞΥΝΟΣΤΑΘΗ

Σταυροδρόμια – Εκδόσεις Πνοή

 

     Το πρωτόλειο μυθιστόρημα της Μάγδας Ξυνοστάθη με τον τίτλο Σταυροδρόμια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αφηγείται με απόλυτη ρεαλιστικότητα τις επιπτώσεις ενός τραγικού συμβάντος, που βαραίνουν την ψυχή δύο αδελφών και σαν τροχοπέδη, δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν στην ζωή, να βιώσουν στο έπακρο συναισθήματα, να ζήσουν όπως αυτοί επιθυμούν.

 

Το παρασκήνιο της ιστορίας έχει ως σημείο εκκίνησης μία τραγική σκηνή ενδοοικογενειακής κακοποίησης που συνέβη στο παρελθόν, οι συνέπειες της οποίας πέφτουν σαν σκιά στην ζωή των εμπλεκόμενων προσώπων.

 

Στο σήμερα τώρα, οι χαρακτήρες προσπαθούν να ορθοποδήσουν κουβαλώντας απωθημένα τραύματα, ωστόσο γνωρίζουν καλά, ότι πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση, διορθώνοντας ό,τι τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και  παίρνοντας λυτρωτικές αποφάσεις. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο των αποφάσεων ζωής, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν σε σταυροδρόμια, ενώ οι απίστευτες αποκαλύψεις που θ΄ ακολουθήσουν αυτό το αντάμωμά τους, θα επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στην ζωή τους.

 

Σέργιος, Δανάη, Αλεσάντρο, Αντρέας, Χριστίνα, Ορέστης, Ιωάννα είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες, που οι προσωπικές τους ιστορίες είναι γεμάτες από ένοχα μυστικά, παιδικά ανεπούλωτα τραύματα που ζητούν απεγνωσμένα την λύτρωση, σπάνια αγάπη και έναν έρωτα από απόσταση, ανεκπλήρωτο που δεν περιμένει ανταπόκριση, διότι διέπεται από συνείδηση και μεγαλοψυχία.

 

Συναισθήματα ανάμεικτα που συγκρούονται και εναλλάσσονται μπερδεύοντάς τους, τροφοδοτούν τις αποφάσεις τους και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την πορεία δράσης τους.

 

 

 Τα Σταυροδρόμια της Μάγδας Ξυνοστάθη, είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, με καθαρή λιτή γραφή, συνοπτικά κεφάλαια, ταξιδιάρικο αφού τα κεντρικά πρόσωπα κινούνται μεταξύ Αμερικής, Αθήνας και Σικελίας.

Η χρονική αφήγηση των γεγονότων διακόπτεται με αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων και σε γεγονότα που σημάδεψαν τον ψυχισμό τους. Ο αναγνώστης ακολουθεί τις διαδρομές τους, βιώνοντας και ο ίδιος όλες εκείνες τις ψυχικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν τις επιλογές τους, όλα εκείνα τα έντονα συναισθήματα που αναζητούν άμεση διέξοδο στην λύτρωση.

Οι ολοζώντανες περιγραφές τοπίων και προορισμών προσδίδουν στο κείμενο μία ατμοσφαιρική διάθεση, ενώ η φυσικότητα και η ζωντάνια των διαλόγων συμβάλλουν στην αληθοφάνεια των χαρακτήρων και την αντικειμενικότητα των γεγονότων.

Πρόκειται για ένα όμορφο ανάγνωσμα που με κράτησε έως το τέλος, μ΄ έντονο ενδιαφέρον και διάχυτο συναίσθημα!

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου