ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γράφει η κα Μαρία Παπάτου για το βιβλίο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου - Μαρία Παναγοπούλου" Εκδόσεις Ωκεανός!






 Η επτάχρονη Αέλια αναφέρει στη μαμά της πως κάποιος κύριος που χάρισε βιβλία στη βιβλιοθήκη του σχολείο την αποκάλεσε «μονάκριβη». Ο συναγερμός έχει χτυπήσει. 


Η Ελισάβετ παίρνει τη κόρη της και τον Σωτηράκη, το αγοράκι της Άννας, της καλύτερης της φίλης και εξαφανίζεται από το μικρό ψαροχώρι που ζει τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Νικήτας Ρενιέρης, ένας επιτυχημένος και γοητευτικός άνδρας φαινομενικά τα έχει όλα. 


Η μοίρα όμως τον ζήλεψε και σε μια στροφή κάπου κοντά στο Σούνιο, του στερεί την εν διαστάσει σύζυγό του, τη νεογέννητη κόρη τους αλλά και την ετοιμόγεννη γυναίκα που αγάπησε με πάθος! Ο αστυνόμος Βαγενάς που αναλαμβάνει την υπόθεση, η γυναίκα του η Λιάνα Δενδρινού, η Μαριάνθη, η Μάικα και οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου βάζουν όλοι από μικρή πινελιά ώστε να δημιουργηθεί ένας εκπληκτικός, ζωντανός πίνακας που επιδιώκει την αμέριστη προσοχή σου.


Λάθη του παρελθόντος αλλά του παρόντος, πάθη μέσα στα οποία ζουν οι ήρωες, η λογική που χάνεται όταν αυτό εμφανίζεται, το πεπρωμένο που για κάποιους είναι πολύ σκληρό, ο νους που δε θέλει πολύ να ξεστρατίσει, ο χρόνος πότε να είναι σύμμαχος και πότε να πιέζει αφάνταστα και η αληθινή ιστορία της γυναίκας που υποχρεώθηκε να ζει χωρίς μήτρα από νεαρή ηλικία, στερούμενη το δικαίωμα να ονειρεύεται ότι θα γεννήσει ένα δικό της παιδί. Και ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση: πόσα μπορεί να κάνει κάποιος με οδηγό την αγάπη για κάποιον άλλο άνθρωπο; 

Μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει; Οι έντονες προσωπικότητες που σκιαγραφεί με άνεση η συγγραφέας και ο εσωτερικός τους κόσμος, η πλοκή και η εξέλιξη που σε καθηλώνει, τα συναισθήματα που εναλλάσσονται, τα μυστικά που ξετυλίγονται τόσο όσο, η γλώσσα που ρέει αβίαστη και τα μηνύματα που ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει πίσω από τις λέξεις είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου. 

Ως μειονέκτημα ο τίτλος του που με οδήγησε σε…αρλεκίζοντα μονοπάτια μιας και τις περισσότερες φορές δεν διαβάζω τα οπισθόφυλλα των βιβλίων, που φυσικά θα με απέτρεπε να σχηματίσω αυτή τη γνώμη και ενδεχομένως να το είχα διαβάσει πολύ νωρίτερα. Ψυχολογικό θρίλερ; Αστυνομικό; Κοινωνικό; Πιθανόν και όλα αυτά μαζί. Όπου και να το κατατάξεις -αν κατατάσσεται- το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: εξαιρετικό, απολαυστικό, ανατρεπτικό που διαβάζεται απνευστί μέχρι τη τελευταία του σελίδα.


Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας και επόμενο βιβλίο της συγγραφέως. Εύχομαι τα καλύτερα!

Μαρία Παπάτου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σε ηλικία 18 ετών, κατάλαβε ότι δεν είχε καμία ελπίδα να κάνει καριέρα με ένα επώνυμο-σιδηρόδρομο και πήρε την απόφαση να το περικόψει. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον… έρωτα. Ο γάμος και η γέννηση του γυιού της έβαλαν τα σχέδιά της για καριέρα σε δεύτερη μοίρα αφού προτίμησε τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το (ερασιτεχνικό) γράψιμο. Μόλις ο γυιός της μεγάλωσε, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Παράλληλα αρθρο-γραφεί στην εφημερίδα Κυριακάτικη και στο aixmi.gr ενώ διατηρεί το προσωπικό της site (thisimarias.com). Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, είναι το πρώτο της βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου