ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γράφει η κα Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Το δέμα - Sebastian Fitzek" Εκδόσεις Διόπτρα!




Παραλαμβάνεις ένα δέμα που αγνοείς το περιεχόμενό του, προκειμένου να εξυπηρετήσεις ένας γείτονά σου, για τον οποίο δεν γνωρίζεις κάτι και δεν έχεις ακούσει ούτε τ΄ όνομά του. Πώς συμπεριφέρεσαι αλήθεια, μέσα στην άγνοιά σου για το περιεχόμενο του πακέτου; 

Ακολουθείς το ένστικτό σου ν΄ ανοίξεις το δέμα και τότε, βλέπεις να ζωντανεύει μπροστά σου ο χειρότερος εφιάλτης σου. Η Έμα Στάιν κυοφορούσα νεαρή ψυχίατρος, πέφτει θύμα άγριου βιασμού κατά την διάρκεια της παραμονής της στο ξενοδοχείο Le Zen, στα πλαίσια ενός ψυχιατρικού συνέδριου. Το τραυματικό αυτό επεισόδιο κλονίζει την ψυχική της υγεία. 

Η Έμα είναι το τρίτο θύμα ενός ψυχοπαθή δολοφόνου, του επονομαζόμενου “κουρέα” των γυναικών, που βιάζεται αλλά δεν σκοτώνεται από τον βιαστή της. Χωρίς λοιπόν να καταγγέλλει το περιστατικό, απομονώνεται στην ασφάλεια και την ηρεμία του σπιτιού της.

Ο ταχυδρόμος Σαλίμ της ζητά να δεχθεί ένα πακέτο, για τον Α. Πόλαντ, έναν γείτονά της, του οποίου τ΄ όνομα δεν γνωρίζει και του οποίου το σπίτι μοιάζει εγκαταλελειμμένο, κοινώς, ρημαδιό. Αναρωτιέται, τι μπορεί να περιέχει το δέμα αυτό. 

Με την αυξημένη καχυποψία της απέναντι σε όλους- και ιδιαίτερα σε κάθε ανδρική φιγούρα-, να ορίζει την άσχημη ψυχολογική της κατάσταση και την παράνοια να νομίζει, ότι ο βιαστής θα ξαναγυρίσει για να την σκοτώσει, αποφασίζει ν΄ ανοίξει το δέμα. Ανοίγοντάς το, βλέπει να ζωντανεύει ξανά μπροστά της για δεύτερη φορά, η εφιαλτική σκηνή της διανυκτέρευσής της στο ξενοδοχείο. 

Μία σειρά από αγωνιώδεις αλληλένδετες καταστάσεις εξελίσσονται, φέρνοντας τον αναγνώστη στα όριά του. Είναι σα να τρέχεις σε αγώνα δρόμου και όσο πλησιάζεις προς το τέλος, τόσο αισθάνεσαι ν΄ απομακρύνεσαι από αυτό. Τίποτα δεν μαρτυρά την συνέχεια της ιστορίας και όλα είναι πιθανά. Είναι ένα βιβλίο που ιντριγκάρει το νου. 



Ο συγγραφέας χειραγωγεί και ελέγχει το μυαλό σου και αυτό σε βγάζει λίγο έξω από τα νερά σου. Σου βγάζει τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα όλο αυτό, που θέλεις να μπεις μέσα στο βιβλίο για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, ν΄ αναλάβεις δράση, εμποδίζοντας τον συγγραφέα να μαγνητίζει τόσο έντονα το μυαλό σου. 

Μπορεί να βασανίζει το μυαλό με τις αλλεπάλληλες ανατροπές του, παράλληλα το εκπαιδεύει, ν΄ αντιμετωπίζει με πιο διεισδυτική ματιά το πλήθος των ψυχολογικών θρίλερ που προσωπικά, είναι και το είδος που αγαπώ. Ένα πραγματικά εθιστικό, παρανοϊκό ψυχολογικό θρίλερ, σωστά δομημένο, που αγγίζει τα όρια του σαικοθρίλερ, με την καλοδουλεμένη πλοκή του και τις απίστευτες ανατροπές του. 

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί άριστα την τεχνική να χειρίζεται με ακρίβεια τα δραματικά στοιχεία, αυξάνοντας την αδρεναλίνη και την ένταση, ενώ αποφεύγει να ρίξει περισσότερο φως σε κάποια άλλα, που μπορεί να βοηθήσουν τον αναγνώστη, να πιάσει την άκρη του νήματος, ξετυλίγοντας προσεχτικά το κουβάρι της υπόθεσης. Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι; Όσο σκοτεινό και μυστήριο προβλέπεται το περιεχόμενο του, τόσο πιο πολύ σε προκαλεί να γνωρίσεις -μέσα από την ηρωίδα του- το σκοτεινό υπόβαθρο όλων των εκφάνσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



Sebastian Fitzek

Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η θεραπεία, κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Sebastian Fitzek ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. www.facebook.de/sebastianfitzek.de www.sebastianfitzek.de fitzek@sebastianfitzek.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου