ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λένας Παπανικολάου για το βιβλίο "Ολική έκλειψη καρδιάς" Μαρία Παναγοπούλου - Εκδόσεις Ψυχογιός


Μάιος 1983

Αρετή -Ανδρέας. Η γνωριμία τους.

Μια στιγμή φτάνει να  αλλάξει  όλη της τη ζωή.  

Ιούλιος  1983.

Η Αρετή με τους παιδικούς της φίλους και τον Ανδρέα,ταξιδεύουν μ΄ένα πλοίο που έχει προορισμό την Τήνο.

Ο Ανδρέας θα  εξαφανιστεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Όλοι τον θεωρούν νεκρό εκτός από την  Αρετή. Θα χάσει το χαμόγελό της , η εξαφάνιση  του Ανδρέα  θα τη βυθίσει στη μοναξιά, στην ανυπαρξία.

Πέντε χρόνια μετά.

Ιούλιος 1988

Η  Αρετή δείχνει να έχει ξεπεράσει τις πληγές της. Σε μία παρορμητική στιγμή παντρεύεται ξαφνικά ένα συνάδερφό της ,τον Ισίδωρο. 

Ένα  τηλεοπτικό ρεπορτάζ  θα ξυπνήσει μνήμες που έχει καταχωνιάσει στα βάθη του μυαλού της. 

Θα νιώσει τη γη να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της.

Τα γρανάζια του μυαλού της  θα κολλήσουν μπλοκάροντας κάθε άλλη  της σκέψη!

Οι  ήρωες θα  παγιδευτούν.

Το προστατευτικό περίβλημα σπάει και  οι αποκαλύψεις  που τρέχουν ανεξέλεγκτα η μία πίσω από την άλλη  τους παρασύρουν σ΄ένα χορό δίχως μέτρο, δίχως κανόνες, δίχως περιορισμούς.

Όλοι τους  έχουν κάτι να κρύψουν!

Ένας λαβύρινθος συνταρακτικών αποκαλύψεων ξεχύνεται ορμητικά!

Έντονα τα σημεία της φόρτισης,  συναγωνίζονται για το ποιο θα κυριαρχήσει!

Μέσα από τη χρυσή δεκαετία των 80's,

βιώνεις τον σαρωτικό έρωτα , την προδοσία, το μυστήριο, την περιπέτεια και την ανιδιοτελή φιλία. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σ' επτά κεφάλαια,  με τη τεχνική  του flash back ξετυλίγεται όλο το νήμα της ιστορίας. Μπρος πίσω μέρα με την μέρα , ώρα με την ώρα, μαθαίνεις  για το τι ακριβώς  συνέβη μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια.

Όσο προχωράς στην ανάγνωση του βιβλίου  η ένταση κορυφώνεται, μέχρι που καταλήγει στο εκρηκτικό φινάλε.

Ο τίτλος ''Ολική έκλειψη καρδιάς''  που σε παραπέμπει στο πασίγνωστο κομμάτι της Τyler  καθώς και το απίθανο εξώφυλλο κουμπώνουν αριστοτεχνικά στην όλη ροή της ιστορίας!

 


 

''Όταν ο έλεγχος γλιστράει από τα χέρια σου και κατρακυλάει στον γκρεμό, μην τρέχεις πίσω του  γιατί θα γκρεμιστείς μαζί του''.

Με άλλα λόγια απόλαυσα την κάθε σελίδα του βιβλίου , ήταν ένα  νοσταλγικό ταξίδι πίσω  στον χρόνο !

Σημείωση:

Έχοντας διαβάσει και άλλα βιβλία από τη συγγραφέα , δεν μπορώ να μην αναφέρω  ότι η Μαρία Παναγοπούλου  ''έστησε'' τα πάντα  προσεκτικά.  Η αστραφτερή δεκαετία των 80'ς σκιαγραφήθηκε με απόλυτη ρεαλιστικότητα , το ίδιο ακριβώς  έγινε και με τους  διάλογους των ηρώων . Προσαρμόστηκαν  και αυτοί  σε εκείνη την εποχή, έτσι ώστε κανένα απόσπασμα του βιβλίου  να μη θυμίζει το σήμερα !

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΛΟΥ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου