ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «Πηλιορείτικο γαιτανάκι» – Αρτεμις Παπανδρέου – Εκδόσεις Μολύβι


"ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ"

 ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Σαν ένα πραγματικό γαϊτανάκι εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου αυτού με τους ήρωές του να κρατούν τις πολύχρωμες κορδέλες και να χορεύουν γύρω από το κοντάρι κατά πώς γυρίζει ο τροχός της αληθινής ιστορίας του τόπου. Χορεύουν άλλοτε στον ίδιο ρυθμό για τη πατρίδα και άλλοτε σε ξεχωριστό οικογενειακό ή αυστηρά προσωπικό! Γιατί οι αγώνες επιβίωσης αρχίζουν από τη πολύ μικρή ηλικία για πολλούς και συνεχίζονται με μία καθημερινότητα που διαταράσσεται από αλλεπάλληλους πολέμους ανά τους χρόνους.

Κεντρικός τόπος αναφοράς ο Βόλος, η αγαπημένη πόλη, γενέτειρα της συγγραφέως, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Το Μυθολογικό Βουνό των Κενταύρων με τα πανέμορφα χωριά και τα παραδοσιακά εθιμοτυπικά, όταν, τότε, τα μόνα μεταφορικά μέσα ήταν τα δυνατά άλογα και οι άμαξες, πριν η επερχόμενη ανάπτυξη φέρει ανατρεπτικές αλλαγές.

Με μία αφήγηση πυκνή, αλλά ευχάριστη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση, σαν ένα παραμύθι από το οποίο δεν λείπουν ούτε οι καλοί άγγελοι, ούτε και οι κακοί δράκοι, γίνεται μία αναβίωση των ιστορικών γεγονότων που συντάραξαν τη χώρα κάνοντας αναφορά σε μία μεγάλη χρονική περίοδο με αφετηρία το 1910 μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή.

Η μυθιστορηματική κατεύθυνση της πλοκής κινείται γύρω από τα βιώματα δύο κυρίως οικογενειών, οι οποίες θα συνδεθούν σε καλές και κακές στιγμές. Κεντρικός άξονας ο Βόλος όπου ο Θόδωρος, η Αρετή, ο Βρασίδας, η Βασιλική, η Ερασμία και η Λουκία είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές που δίνουν πνοή στην ιστορία και την απογειώνουν. Παντρεύει η συγγραφέας, όπως δηλώνει η ίδια, τη πραγματικότητα με τη φαντασία και διατρέχει χρονικά τους δύο Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, γνωστό ως τον Μεγάλο Πόλεμο. Συνεχίζει με την εκστρατεία της Μ.Ασίας και την καταστροφή της Σμύρνης. Ακολουθεί το οικονομικό "κράχ" στην Αμερική τον Οκτ.1929 και η πτώχευση στην Ελλάδα το 1939 με το περιβόητο "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"  του Ελ. Βενιζέλου.(σελ.429).

Μετά τη λήξη του Β’Παγκοσμίου πολέμου, επιστρέφουν δειλά τα όνειρα στις ζωές των ανθρώπων - ηρώων και αλληλοεπιδρούν θετικά. "Γιατί ήξεραν πως τα καλύτερα όνειρα τα πλάθει ο άνθρωπος μ’ανοικτά τα μάτια".(σελ.575). Η κατοχή, που ακολούθησε, όμως, κατάφερε να διαλύσει ό,τι είχε παραμείνει μέχρι τότε όρθιο, με τις γνωστές καταστροφικές επιπτώσεις. Και οι χαρακτήρες της υπόθεσης, βαθιά ανθρώπινοι, ευαίσθητοι και συναισθηματικοί, εξακολουθούν να "χορεύουν" και να περιστρέφονται γύρω από το νοερό γαϊτανάκι.

 


Στήνεται το σκηνικό της ιστορίας και εμείς, οι αναγνώστες, περιπλανιόμαστε στις περίπου 600 σελίδες και γνωρίζουμε εκ του σύνεγγυς τους ήρωες και τις ανάγκες τους που γεννιούνται με τη πάροδο του χρόνου. Συνειδητοποιούμε πόσο ευάλωτοι και δέσμιοι των συνθηκών γίνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Τα ιδανικά συγκρούονται με τη σκληρή πραγματικότητα. Εγκλωβίζονται, παλεύουν να αποτινάξουν ζυγούς, να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους που ελλοχεύουν….. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ορθοποδήσουν και να διατηρήσουν τα ηθικά πρότυπα. Αγαπούν βαθιά την οικογένεια, αλλά και μαγεύονται από παραπλανητικές συμπεριφορές και παγιδεύονται. Η αέναη πάλη έχει γενικό χαρακτήρα και καλά κρατεί. Πάλη να κρατηθεί κανείς στο ύψος των προσδοκιών στοχεύοντας σε μία ευημερία με γνώμονα την θεραπευτική δύναμη της αγάπης.

Η Άρτεμις Παπανδρέου καταθέτει τη ψυχή της σε αυτό το έργο, το οποίο συγγράφει μετά από ενδελεχή ιστορική έρευνα, η οποία διαπιστώνεται ότι έχει προηγηθεί. Διάχυτη η αγάπη για το τόπο της, αλλά και ο πόνος για μία σειρά από θλιβερά γεγονότα που συντελούνται και καταστρέφουν, εκτός από ζωές, και τις υποδομές της πόλης του Βόλου. Η αγάπη της για την οικογένεια και ο θαυμασμός της για τον παππού της, τον Θόδωρο Παπανδρέου, κεντρικό πρόσωπο στην αφήγηση, αφήνουν μία γλυκιά αίσθηση.

Με συγκίνηση επιλέγει η λογοτέχνης να ολοκληρώσει χρονικά αυτό το υπέροχο "ρεαλιστικό παραμύθι" το 1957,φίλες και φίλοι μου, με τους απογόνους των οικογενειών να συνεχίζουν τις ζωές τους πλημμυρισμένες από όμορφες μνήμες, που τους ξυπνούν συναισθήματα νοσταλγίας.

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου