ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ» – NINA GEORGE – Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


"ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ"

NINA GEORGE

Ένα μαγευτικό έργο έχει γράψει η Nina George,  συγκινητικό και αισιόδοξο, το οποίο αγγίζει βαθιά την καρδιά του αναγνώστη και καταλαμβάνει μία περίοπτη θέση ως ένα κορυφαίο λογοτέχνημα!

Ο κ.Περντί,ο κεντρικός ήρωας,  ζει μία μουντή προσωπική ζωή, μοναχική και ιδιόρρυθμη,  με μόνες φωτεινές στιγμές τις ώρες που ασχολείται στη δουλειά του!  Έχει μετατρέψει μία φορτηγίδα σε πλωτό βιβλιοπωλείο στο Σηκουάνα.  Πολυάριθμα βιβλία, το περιεχόμενο των οποίων γνωρίζει λεπτομερώς, συνυπάρχουν σε ένα χώρο με μία κουζίνα,  ένα πιάνο και δύο γάτες. Το ονομάζει "Λουλού" και είναι ένα "λογοτεχνικό βιβλιοπωλείο" γιατί, εκεί, συνταγογραφεί μυθιστορήματα στους πελάτες του, που θεραπεύουν κάθε δυσκολία της ζωής.  Τους κάνει ερωτήσεις για να εμβαθύνει στις ανάγκες τους και να τους προτείνει τα κατάλληλα βιβλία που θα βρουν λύσεις σε κάθε περίσταση.

- Πιστεύει ακράδαντα: "Το βιβλίο είναι γιατρός και φάρμακο μαζί. Κάνει διάγνωση ενώ παράλληλα προσφέρει θεραπεία. Εγώ λοιπόν πουλάω βιβλία δίνοντας το κατάλληλο μυθιστόρημα για κάθε θεραπεία."(σελ.38)

- Προτείνει συμβουλευτικά: "Διαβάστε αυτό. Τρεις σελίδες κάθε πρωί πριν από το πρωινό, ξαπλωμένος."(σελ.43)

- Συμβουλεύει διακαώς: "Τα βιβλία κρατούν τη βλακεία μακριά. Σας σώζουν από ψεύτικες ελπίδες και λάθος άντρες. Σας περιβάλλουν με αγάπη, δύναμη και γνώση. Είναι έρωτας εκ των έσω. Διαλέξτε : βιβλία ή…..."(σελ.23)

- Δηλώνει απερίφραστα:  "Ήθελα να θεραπεύω συναισθήματα που δεν θεωρούνται τραυματικά και δεν διαγιγνώσκονται ποτέ από τους γιατρούς. Όλα εκείνα τα μικρά συναισθήματα και τις αισθήσεις για τα οποία κανένας θεραπευτής δεν ενδιαφέρεται, επειδή είναι προφανώς ήσσονος σημασίας και άυλα."(σελ.33)

Γιατί τα βιβλία είναι για εκείνον μοναδική πνοή καθαρού αέρα στην αποπνικτική καθημερινότητα που ζουν οι περισσότεροι…….Είναι ανεκτίμητα και διστάζει να τα ανταλλάξει με οτιδήποτε άλλο, ακόμα και στην αδήριτη ανάγκη…

Τη συνταγή που μπορεί να θεραπεύσει τον ίδιο τον εαυτόν του, ο Ζαν Περντί, δεν έχει επιτύχει να βρει και βιώνει αβάσταχτο πόνο μετά την ξαφνική εγκατάλειψη από τη Μανόν, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του,  πριν 21 ολόκληρα χρόνια.

- Μονολογεί πικραμένος:

"Οι αναμνήσεις είναι σαν τους λύκους.  Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να ελπίζεις ότι θα σ’αφήσουν ήσυχο."(σελ.15)

Ένα απρόσμενο γεγονός θα τον αναγκάσει να ανοίξει το ιδιαίτερο δωμάτιο στο μικρό του διαμέρισμα,  που κρατάει ερμητικά κλειστό όλα αυτά τα χρόνια. Το δωμάτιο "της λεβάντας"! Το δωμάτιο "των αναμνήσεων!  "Το δωμάτιό του με τη Μανόν!  Πέφτει στα χέρια του ένα γράμμα της που είχε μείνει εκεί και δεν είχε βρεί το θάρρος, ο ίδιος, να διαβάσει στο παρελθόν. Συγκλονίζεται!  Κατακλύζεται από τύψεις και παίρνει καθοριστικές αποφάσεις με την ωριμότητα που κέρδισε τα 21 τελευταία χρόνια. Σηκώνει άγκυρα για το νότο να ανακαλύψει μία αλήθεια που αγνοεί.  Την αλήθεια των άλλων… Ο Μαξ Ζορντάν, νεαρός συγγραφέας, και ο Σαλβαντόρε Κούνεο, Ιταλός   σέφ,  θα είναι οι δύο απρόσκλητοι συνεπιβάτες που θα τον συνοδεύουν στο περιπετειώδες ταξίδι, πλωτό κατά το μεγαλύτερο μέρος, προς τη "θεραπεία" του στη Νότια Γαλλία!  Ένα ταξίδι που θα είναι καταλυτικό για την πορεία του στο μέλλον! Φθάνει!  Βρίσκεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα που φοβάται, ζητάει νοερά συγνώμη και πενθεί.  Απαιτείται χρόνος… χρόνος προσαρμογής!  Η οργή,  ο θυμός και ο θρήνος καταλαγιάζουν και ο φόβος γλιστράει σιγά σιγά από μέσα του.  Αισθάνεται έτοιμος να "χρωματίσει" πάλι τη ζωή του και να "κολυμπήσει" σε πιο  "αισιόδοξα" νερά στο μέλλον. 

 

                                                           φωτο: Νατάσα Μουτούση

 

Η συγγραφέας θίγει πολλά ενδιαφέροντα θέματα σχεδόν σε κάθε σελίδα. Ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται,  προβληματίζεται και σημειώνει :

- Φόβος

"Ήταν σαν να είχε διασχίσει την πύλη του φόβου και διαπίστωνε προς έκπληξή του ότι πίσω της δεν κρυβόταν ένας τεράστιος γκρεμός, αλλά άλλες πόρτες,  φωτεινοί διάδρομοι και φιλόξενα δωμάτια."(σελ.145)

- Αγάπη

"Μικρή αγάπη.  Μεγάλη αγάπη. Δεν είναι τρομερό που η αγάπη έβγαινε σε διάφορα μεγέθη;"(σελ.148)

- Βιβλίο

"Κάθε φορά που ο κύριος Περντί κοιτούσε ένα βιβλίο,  δεν έβλεπε σ’ αυτό μόνο μία ιστορία,…….έβλεπε την ελευθερία με χάρτινα φτερά."(σελ.154)

- Πόνος

"Το ξέρεις ότι υπάρχει ένας ενδιάμεσος κόσμος ανάμεσα σε κάθε τέλος και σε κάθε καινούργια αρχή;Είναι το διάστημα του πόνου…"(σελ.308)

- Έρωτας - Θάνατος

"Όλοι οι έρωτες,  όλοι οι νεκροί μας, όλοι οι άνθρωποι που έχουμε γνωρίσει είναι οι ποταμοί που χύνονται στη θάλασσα της ζωής μας.  Αν τους αρνηθούμε, αυτή η θάλασσα θα στερέψει.(σελ.238)

"Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο" είναι ένα πολυεπίπεδο έργο, το οποίο λειτουργεί, σύμφωνα με τη πλοκή,  εκτός από "λογοτεχνικό φαρμακείο" και σαν "γαστροφαγικό βιβλιοπωλείο" σε κάποιο σημείο της ιστορίας. Με το  "λογοτεχνικό κουτί των πρώτων βοηθειών", στον επίλογο,  περιλαμβάνονται προτάσεις βιβλίων γνωστών συγγραφέων της ξένης λογοτεχνίας για κάθε ψυχολογική περίπτωση,  δοσμένες ως οδηγός σκέψης με απίστευτο χιούμορ.

Η Nina George έχει συνθέσει ένα σωστά δομημένο έργο, με μία αφοπλιστική γραφή και υπέροχα σκιαγραφημένους χαρακτήρες.  Έχει επιλέξει μία ερωτική ιστορία και της έχει δώσει μία άλλη διάσταση. Τα λογοτεχνικά υλικά, που χρησιμοποιεί, δίνουν στην ιστορία μία ποιότητα!  Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας καθ’ όλα γήινος χαρακτήρας. Αξιαγάπητος! Γλυκός, τρυφερός, ρομαντικός, ευαίσθητος, δοτικός και φιλόζωος!

Τον λάτρεψα αυτόν τον ήρωα, φίλες και φίλοι μου! Λάτρεψα τον Ζαν Περντί. Ομολογώ περισσότερο (αν μου επιτρέπονται οι συγκρίσεις)από τον Ραιμούντο Σίλβα, τον σεμνό επιμελητή βιβλίων στην "Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας" του Ζοζέ Σαραμάγκου. Πολύ δε περισσότερο από τον πονεμένο βοηθό καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας στο "Στόουνερ" του Τζών Γουίλιαμς…….δύο από τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες που μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή!

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου