ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Αναρρούσα" Κωστής Γ. Αγγελάκης - Εκδόσεις Πνοή


Κωστής Γ. Αγγελάκης - Αναρρούσα

Εκδόσεις Πνοή

Ένα κύμα ορμητικό, σκοτεινό και βίαιο που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αποτελεί το σκίτσο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου «αναρρούσα» του πρωτοεμφανιζόμενου Κωστή Γ. Αγγελάκη, που κυκλοφόρησε στην εκπνοή του 2020 από τις εκδόσεις Πνοή.

Ο συσχετισμός του κύματος, που επιστρέφει στην θάλασσα, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε μπορεί να σταθεί όρθιο, με τον ανθρώπινο βίο, είναι τόσο εύστοχος, εάν σκεφτεί κανείς, πως κάθε τι που «κύει», διογκώνεται και φουσκώνει και ναι, κάποτε ξεσπάει, εκρήγνυται με κλυδωνισμούς στο σώμα, στην ψυχή, καθρεφτίζοντας μια πραγματικότητα, που καλούμαστε ν΄ αντιμετωπίσουμε, περισώνοντας ό,τι άφησε αυτό το ορμητικό κύμα της ζωής!

Ο Άλκης, ένας νέος δημοσιογράφος κυνηγάει το θέμα εκείνο, που θα τον αναδείξει και θα τον κάνει γνωστό και άξιο εμπιστοσύνης στον χώρο της δημοσιογραφίας! Ωστόσο, τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς το απαραίτητο τίμημα. Η κάλυψη ενός φρικιαστικού εγκλήματος, θα ξεσκεπάσει συμφορές, αγωνίες και ενοχές. Θα εισχωρήσει στα βαθύτερα μονοπάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, θα δοκιμάσει τον ίδιο και τις αντοχές του, διαπιστώνοντας τούτο: ποτέ δεν πρέπει να μένουμε στο «φαίνεσθαι», να καταδικάζουμε ανθρώπινα πάθη και αντικοινωνικές συμπεριφορές, χωρίς να εισχωρούμε στα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες ενέργειες. Ισχύει ως κοινωνία, πως, όταν αποδίδεται δικαιοσύνη για οτιδήποτε κακό, αισθανόμαστε δικαίωση, ασφάλεια για την τήρηση της δημόσιας τάξης.

Ποιος όμως από εμάς, εντούτοις, θ΄ αναρωτηθεί τους λόγους που οδήγησαν έναν άνθρωπο στο έγκλημα; Υπάρχει ευθύνη του κοινωνικού περίγυρου; Μήπως και εμείς πρέπει να σκύβουμε με ευαισθησία και περισσότερη ειλικρίνεια στα προβλήματα των συνανθρώπων μας και να μην καταδικάζουμε άκριτα, καταστάσεις και συμπεριφορές;

Η αναίτια περιθωριοποίηση ενός ανθρώπου από το κοινωνικό σύνολο, μπορεί να εκκολάπτει πολύ σοβαρές καταστάσεις που εμείς, ως θεατές, αγνοούμε. Το αποτέλεσμα είναι ο άνθρωπος από θύμα, σε μια κοινωνία που θρέφει το μίσος και την αποστροφή στο πρόσωπό του, ν΄ απαντάει με μεγαλύτερο μίσος και απέχθεια, γίνοντας ο ίδιος θύτης. Η διαπόμπευση και ο εξευτελισμός του ίδιου, παρασέρνει και το στενό οικογενειακό του περίγυρο, που ως «αποδιοπομπαίος τράγος», δέχεται την ευθύνη για κάτι που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η κοινωνία έδειχνε την δέουσα προσοχή, εάν υπήρχαν κοινωνικές δομές που φρόντιζαν για την ηθική και ψυχολογική στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Τα παραπάνω είναι εύστοχες σκέψεις του συγγραφέα και προβληματισμοί, που τον ενέπνευσαν να μεταφέρει στις σελίδες του βιβλίου «αναρρούσα», με όμορφο λυρικό λόγο, προσεγμένο και λέξεις, που αναπαριστούν με ζωντάνια τα όσα αποτρόπαια ακολουθούν το στυγερό έγκλημα.

Η εικονοπλαστική δύναμη των λέξεων του συγγραφέα είναι ένα μέσο να εισχωρήσουμε στον βαθύτερο ψυχισμό των ανθρώπων που θα συναντήσουμε, σε αυτή την περιδίνηση στις ζωές τους.

 Αναγκαία πινελιά σε αυτήν την σκοτεινιά του κόσμου και των ανεξέλεγκτων ενστίκτων παίζει ο έρωτας, που ενώ εμφανίζεται αναπάντεχα, απαλύνει πληγές, καλύπτει την κενότητα της ύπαρξης, συμπαρίσταται, προκαλεί σ΄ ένα παιχνίδι ζωής ριψοκίνδυνο. Δεν είναι μόνο το αποτρόπαιο έγκλημα και οι ευθύνες μιας κοινωνίας που οδηγούν σε αυτό.

Προσωπικά, με συγκλόνισε το συμβάν της απώλειας, ενός χαρακτήρα του βιβλίου, που μπορεί να μην έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά, μέσα από τον προσωπικό του αγώνα να κρατηθεί στην ζωή, διαφαίνεται και η αγωνιώδης προσπάθεια των κοντινών προσώπων να σταθούν στο πλευρό του, να πάρουν την τελευταία του πνοή και να συνεχίσουν να ζουν μαζί του.

Η «αναρρούσα» θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο κόσμημα, για τον χαρισματικό λόγο του συγγραφέα! Θέματα, όπως η πραγματική φιλία, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση «σε όλα εκείνα που μας δίνουν οξυγόνο και ζωογόνα δύναμη, ώστε μέσα από την τρικυμία της ζωής, ν΄ αναδυόμαστε ξανά στην επιφάνεια», πρωταγωνιστούν, περνώντας σπουδαία μηνύματα!

Ας δώσουμε λοιπόν την ώθηση και την ευκαιρία σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο ταλαντούχο συγγραφέα, να υμνεί τις ανθρώπινες αρετές, που δυστυχώς εκλείπουν στις μέρες μας, με την γοητευτική γραφή του! Απολαύστε το βιβλίο «αναρρούσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, γιατί απλά, αξίζει να διαβαστεί!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου