ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ο δρόμος της πεταλούδας" ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ, Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Γερακίνα Μπουρίκα

Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

«"Τρέξε. Πέτα μακριά…" μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».

Μια νύχτα του 1980 η 16χρονη Μαρουσώ βιάζεται από τον άντρα με τον οποίο θέλει να την παντρέψει ο μέθυσος πατέρας της και η ζωή της μετατρέπεται σε κόλαση. Μέσα στην απελπισία της καταφέρνει και βρίσκει την δύναμη και αποφασίζει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της. Δραπετεύει από την ζωή που άλλοι αποφάσισαν γι'αυτήν και έρχεται στην Αθήνα με μοναδική αποσκευή το αιματοβαμμένο παρελθόν της. Βρίσκει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, σε ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι. Εκεί θα βρεθεί και η Μαργαρίτα που θέλει να ξεφύγει από την τραγωδία που βρήκε την οικογένειά της. Οι αποσκευές της Μαργαρίτας γεμάτες ναρκωτικά, που υπόσχονται λήθη και θάνατο. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η Μα-Μα, θα γίνει ο συνδετικός κρίκος των δύο κοριτσιών που ζητούν την μητρική αγκαλιά και ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της Μαρουσώς σε μια άλλη. Με "κλεμμένη" ταυτότητα θα ζήσει όσα ονειρευόταν από μικρή έχοντας πάντα ένα παρελθόν να την καταδιώκει και να απειλεί την καινούργια της ζωή.

Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.

Πολύ έξυπνα η συγγραφέας χρησιμοποιεί στην ιστορία της την πεταλούδα, που συμβολίζει τις ψυχές των αγαπημένων μας αλλά και την ελπίδα, την αγάπη και την αναγέννηση. Μια πεταλούδα έρχεται ως υπενθύμιση για να μας πει ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και πως πολλές φορές μέσα από τις δυσκολίες δυναμώνει κανείς περισσότερο. Αφού η πεταλούδα μπορεί να σπάσει τα δεσμά της και να εξελιχθεί σε κάτι τόσο όμορφο, γιατί να μην μπορεί κι ο άνθρωπος; Αν η πεταλούδα δεν αποφάσιζε κάποια στιγμή την αλλαγή, θα έμενε όλη της τη ζωή μια γλιστερή κάμπια που σέρνεται αργά για να ανακαλύψει τον κόσμο. Ενώ σαν πεταλούδα έχει πλέον απεριόριστες δυνατότητες. Σ' αυτή την μεταμόρφωση οφείλεται η λατρεία του κόσμου για τις πεταλούδες. Η πεταλούδα ενσαρκώνει την τόσο απαραίτητη αλλαγή στη ζωή, ταυτόχρονα όμως ενσαρκώνει και την ίδια την ψυχή. Την ψυχή που απελευθερώνεται από το θάνατο.

Στο τέταρτο βιβλίο της η Γερακίνα Μπουρίκα, μέσα από την ιστορία της Μαρουσώς θέλει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλες τις καταπιεσμένες γυναίκες και να τις εμψυχώσει ώστε να βρουν την δύναμη που κρύβουν μέσα τους να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν. Να πουν όχι και να φύγουν μακριά από κακοποιητικές συμπεριφορές. Με αφορμή την πραγματική ιστορία ενός προσφιλούς της προσώπου, ζητά από όσους το διαβάσουν, να κατανοήσουν τα συναισθήματα που βιώνει μια βιασμένη γυναίκα και τον καθημερινό της αγώνα για επιβίωση μιας ζωής τραυματισμένης.

"Ο δρόμος της πεταλούδας" είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, που με ρεαλιστικό και τρυφερό ταυτόχρονα τρόπο δημιουργεί έντονα συναισθήματα θυμού και συμπόνοιας για τους ήρωές του, των οποίων οι ιστορίες έχουν ανατροπές, ένταση και αγωνία. Μιλά για τον έρωτα που δίνει δύναμη, για την αγάπη που οδηγεί στην λύτρωση των ψυχών. Μια ιστορία γεμάτη όνειρα κι ελπίδα.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου