ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Το πέρασμα στην Αμοργό" Χρήστος Νομικός, Εκδόσεις Πνοή


Το πέρασμα στην Αμοργό

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Υπάρχουν αναμνήσεις που έχουν τις ρίζες τους στην αγνότητα της παιδικής ηλικίας, στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και όσο αθώες φαντάζουν, τόσο οδυνηρές συναισθηματικά, είναι γιαυτόν που τις έχει βιώσει.

Ο Χρήστος Νομικός, στο σημείωμά του, γράφει για την επιθυμία του να γράψει ένα έργο, που να υμνεί την πληρότητα των συναισθημάτων του ανθρώπου, την αγάπη του για τη φύση, την επιστροφή στις ρίζες της παιδικότητας και τους αγνούς πρώτους έρωτες, γιατί η παιδικότητα και η καρδιά μας είναι το ίδιο με την πατρίδα μας.

Το πέρασμα στην Αμοργό για τον ίδιον, είναι ένας φόρος τιμής απέναντι στα συναισθήματα εκείνα,  που ξυπνούν μνήμες βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του, και με τις οποίες τολμά να έρθει αντιμέτωπος.

Αλήθεια πόσο εύκολα είναι για τον καθένα από μας ν΄  ανασύρει από το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων, εικόνες καταχωνιασμένες, να τολμήσει να νιώσει τα τότε συναισθήματα και να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα, να έχει τη δύναμη να τα ξαναζήσει;

Ο Νικήτας έζησε τα πιο όμορφα παιδικά χρόνια του στο νησί της Αμοργού. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών τον ανάγκασαν ν΄ αφήσει πίσω του τον τόπο του και πρόσωπα λατρεμένα. Πλέον είναι πετυχημένος δικηγόρος, μένει μόνιμα στην Αθήνα, παντρεμένος με δύο κόρες.

Χρόνια μετά αποφασίζει να επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στο πέρασμά του αυτό, οι μνήμες προβάλλουν σα κινηματογραφική ταινία.

 Ένας χείμαρρος αναμνήσεων από αθώες παιδικές μνήμες, από αγαπημένους ανθρώπους που δεν ζουν πια, μια λαχτάρα διάχυτη να μυρίσει τ΄ αρώματα του τόπου του, να γαληνέψει το βλέμμα του από το απέραντο γαλάζιο, να επαναφέρει θύμησες της αγαπημένης του ακροθαλασσιάς….

Ανασκαλίζοντας εικόνες, διαδρομές και αναμνήσεις θα έρθει αντιμέτωπος με την σκέψη και τη νοσταλγία της πρώτης του αγάπης. Μιας αγάπης δυνατής που ξεκίνησε τόσο αγνά και αθώα…

 Συναισθήματα ανάμεικτα θα τον πλημμυρίσουν και ένα γλυκό παράπονο για εκείνο το κορίτσι, το Ρηνιώ, που έμεινε πιστή και απόλυτα αφοσιωμένη στην αληθινή αγάπη του για εκείνον, καταδικασμένη να ζει στην μοναξιά της, καρτερώντας έναν έρωτα ανίερο και απαγορευμένο.

Η λυρικότητα της γραφής και ο ποιητικός λόγος είναι έκδηλα σε όλο το μυθιστόρημα που βρίθει από παραστατικότητα με ολοζώντανες τις ομορφιές του νησιού, με φυσικούς διαλόγους και ένα συναίσθημα, κάτι μεταξύ φόβου και αναμονής να πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρα.

Το πέρασμα στην Αμοργό το διάβασα σ΄ ένα σύντομο ταξίδι μου σε ένα εξίσου όμορφο προορισμό και ήταν αρκετό για να χαθώ στις σελίδες του και να με απορροφήσει τόσο. Ένιωσα να με κυκλώνει μία ζεστασιά, μία θαλπωρή…

Είναι από τα βιβλία εκείνα που σε συνεπαίρνουν, σου αφήνουν μία γλυκιά γεύση, σα χάδι, σαν ελαφρύ κυκλαδίτικο αεράκι…

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου