ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Κριτική του βιβλίου "Eθιμα Ταφής " ΚΕΝΤ ΧΑΝΑ, εκδόσεις Ικαρος , απο την κυρία Αναστασία Δημακοπούλου !!




Το πολυσυζητημένο και πολυδιαβιασμένο αυτό μυθιστόρημα, βασισμένο σε ιστορικές αλήθειες, με φόντο την Βόρεια Ισλανδία του 1829, υπο το φως του υπέροχου φαινομένου του βόρειου σέλας, έχει ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία και μάλιστα από μία προτοεμφανιζόμενη αλλά βραβευμένη αυστραλή συγγραφέας.


                                                         Περίληψη του βιβλίου εδώ


Η αναζήτηση της ιστορικής ακρίβειας των γεγονότων, η ανάλογη αξιοποίησή τους από την ίδια και η ψυχογράφηση των χαρακτήρων, την οδήγησε στην γραφή αυτού του υπέροχου βιβλίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο εξιστορείται στην περιοχή έως και σήμερα. Αφορά την αναμονή της εκτέλεσης, της θανατικής ποινής ενός καταδίκου-γυναίκας στην προκειμένη περίπτωση-για την βίαιη δολοφονία δύο ανδρών, από τους οποίους, ο ένας υπήρξε εραστής της και διακεκριμένο πρόσωπο, αφού είχε δημιουργήσει μία εξαρτώμενη σχέση με ποιητές και διανοούμενους της εποχής. 


Η Άγκες Μάγκνουσντοντίρ, μετά από ενδελεχή έρευνα της συγγραφέας υπήρξε η τελευταία Ισλανδή, που καταδικάστηκε σε θανατική καταδίκη και αποκεφαλίστηκε το 1830. Η ίδια θεωρήθηκε ότι συμμετείχε στη βίαιη δολοφονία του εραστή της, με τον οποίο διατηρούσε μία αρρωστημένη σχέση πάθους και του φίλου του. Προτού όμως γίνει η εκτέλεση του αποκεφαλισμού, η Νομαρχιακή Επιτροπή του Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι έπρεπε να υποστεί την ποινή, που της είχε απαγγελθεί σ΄ένα απομονωμένο αγρόκτημα, ζώντας τους τελευταίους μήνες μαζί με την εκεί οικογένεια, ως παραδουλεύτρα. Τα μέλη της οικογένειας, τρομοκρατημένα από την παραμονή της γυναίκας φόνισσας -όπως την χαρακτηρίζουν- δεν την καλοδέχονται και αποφεύγουν κάθε επαφή μαζί της. Ο μόνος που την δέχεται είναι ο νεαρός εφημέριος Τότι, διορισμένος πνευματικός της, ο οποίος πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο του....με την προσευχή και την καθημερινή θρησκευτική νουθεσία, να την βοηθήσει να μετανοήσει και να την συντροφέψει ως το τέλος της ζωής της. 

Καθώς όμως ξεδιπλωνεται το κουβάρι των αναμνήσεων της Άγκνες, μέσα από την εξομολόγηση της ζωής της στον νεαρό ιεροδιάκονο Τότι, αποκαλύπτεται σταδιακά ότι πολλές φορές, αυτό που φαίνεται δεν ισχύει, με αποτέλεσμα τόσο το ζευγάρι των αγροτών, όσο και οι δυό κόρες τους συνειδητοποιούν με φρίκη, ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με την καθημερινή τριβή μαζί της, δουλεύοντας δίπλα-δίπλα στις απαραίτητες εργασίες του υποστατικού, αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για μια ύπουλη και μυστικοπαθής φόνισσα αλλά για μία βασανισμένη ψυχή με άσχημα παιδικά βιώματα! Η τριτοπρόσωπη με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση εναλάσσονται έντονα στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα. 

Ανακαλύπτουμε κρυμμένα μυστικά της ξεχασμένης αυτής χώρας, παραδόσεις, “σάγκες” που ξετυλίγονται από την αφήγησηση της συγγραφέας και καθρεφτίζουν εύστοχα την μεσαιωνική ισλανδική κουλτούρα. Το σκηνικό ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό. Η περιγραφή των τοπίων και των τοποθεσιών είναι απλά υπέροχη, χωρίς μακροσκελείς περιγραφές που κουράζουν. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καθόλη σχεδόν την ανάγνωση, αντικατοπτρίζουν την ψυχική κατάσταση των πρωταγωνιστών, δίνονται με ρεαλισμό και απεικονίζουν την πραγματικότητα αναμονής της θανατικής ποινής, εκτινάσσει την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη, ενω παράλληλα ζούμε και την αγωνία της αναμονής, της ίδιας της Άγκνες. Ένα λογοτεχνικό οδοιπορικό σε μια λησμονημένη και μακρινή χώρα την Ισλανδία, με φιλοσοφικές πιστεύω προεκτάσεις. Εκφράζονται διφορούμενες απόψεις σχετικά με την θέση της γυναίκας, τον βιοπορισμό ακόμη και την αντίληψη, που επικρατεί να καταδικάζουν οι άνθρωποι εύκολα κάποιον, να τον στιγματίζουν χωρίς περαιτέρω έρευνα, γιατί έτσι αποφάνθηκε το δικαστήριο. Δίκαια, θα μπορούσε να καταταχθεί στα κλασσικά αριστουργήματα της εποχής. Ατμοσφαιρικό, καλογραμμένο, γλαφυρή γραφή, προσεκτική ιστορική μελέτη και έρευνα πάνω σε μαρτυρίες της τότε ισλανδικής κοινωνίας. 

Μοναδικό μείον, τα μακροσκελή ισλανδικά ονόματα, αδύνατο να συγκρατηθούν και ν΄αναπαραχθούν από τον αναγνώστη! 

Αναστασία Δημακοπούλου 

 Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα μας εδώ






ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου