ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη του συγγραφέα Ιωάννη Πάππο στη Γιούλη Τσακάλου, ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!!






-Κ. Πάππο στο νέο σας πόνημα «Hotel living» ο ήρωάς σας (ο Στάθης) απο την υπέρτατη ευτυχία που πυροδοτεί ένας κεραυνοβόλος έρωτας βρίσκεται ξαφνικά στο απόλυτο κενό!! Εσείς τολμάτε ; ονειρεύεστε ; κι αν ναι τι δεν έχετε καταφέρει ακόμα;

Ερωτεύομαι και ονειρεύομαι. Και προσπαθώ να τολμάω. Όταν είπα σε συνεργάτες και φίλους ότι θα γράψω ένα μυθιστόρημα στα αγγλικά – εγώ που σπούδασα στους Ηλεκτρολόγους στο Μετσόβιο και μετά έμπλεξα στα οικονομικά και στο portfolio management– με κοίταζαν σαν να ήμουν από τον Αρη και το  «Τόλμησα». 
 
-- Διαβάζοντας το Hotel Living, βρέθηκα αντιμέτωπη με την διάθεσή σας να ταξιδέψετε τον αναγνώστη νοερά στην σκληρή πραγματικότητα πίσω απο τη χρυσόσκονη των επιχειρήσεων τη σαπίλα και τις δολοπλοκίες συναισθήματα που κυριαρχούν στη ζωή των ηρώων σας. Ποιο το ερέθισμα αυτού του βιβλίου και τι θέλατε να περάσετε μέσα από αυτό;

Το Hotel Living είναι μυθιστόρημα, είναι μια ιστορία αγάπης μέσα σε στα “Roaring Twenties” που ξαναζήσαμε στα ’00s. Δεν είναι manifesto, δεν είναι συνταγή για το πως πρέπει να ζούμε. Είναι ένας καθρέφτης, που είδα τον εαυτό μου μέσα σε αυτο το party, αυτό  ήταν και το ερέθισμα να το γράψω: με είδα.



 περισσότερα για το βιβλίο εδώ

-Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις έμαθαν πως έχετε εκδώσει ένα βιβλίο, σας αντιμετώπισαν με καχυποψία; Και αν ναι πως αντιδράσατε;

Δεν έχω νιώσει καχυποψία μετά την έκδοση του Hotel Living. Βεβαια, δεν το έκδoσα εγώ. Το έκδoσαν οι HarperCollins πέρσι, και φέτος ο οίκος Λιβάνι.  

-Βρήκατε εύκολα εκδότη; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπαίνουν καν στην περιπέτεια να ψάξουν εκδοτικό οίκο πιστεύοντας πως η δυσκολία είναι τεράστια, παρότι έχουν αξιόλογα βιβλία στα χέρια τους;

Χρειάζεται τύχη για να σε εκδώσουν στη Νέα Υόρκη. Πρέπει να έχεις κάνει την προετοιμασία, τη δουλειά, αλλα να υπάρχει και η ευκαιρία. Και αυτό είναι τύχη: η προετοιμασία να συναντά την ευκαιρία. Με αυτόν το τρόπο υπήρξα τυχερός.

-Έχουν κάτι κοινό οι ήρωες σας από τον χαρακτήρα σας, ή είναι κάτι που αποφεύγετε;

Αν έχει κάποιος ήρωας του Hotel Living κοινά με τον χαρακτήρα μου, αυτός είναι ο Στάθης, ο πρωταγωνιστής. H Chris Kraus είπε: “There would be no book if it hadn’t happened.” Αλλα το Hotel Living δεν είναι βιογραφία.

-Το βιβλίο σας το γράψατε ορμώμενος από δικά σας συναισθήματα, κάτι σαν να κάνατε κατάθεση ψυχής;

Ένα μυθιστόρημα που δεν έχει συναίσθημα από τον συγγραφέα, που δεν είναι μια κατάθεση ψυχής, δεν ξέρω πόσο θα με κρατούσε σαν αναγνώστη.

-Την όλη επιτυχία της καριέρας σας πώς την εκλαμβάνετε  εσείς και πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή;

Δεν νιώθω πετυχημένος.

-Στην Ελλάδα της κρίσης πόσο δύσκολο είναι ένα καλό βιβλίο να έχει την σωστή πορεία;  Στην Αμερική ποια βιβλία συγκαταλέγονται στα ευπώλητα και πόσο εύκολο είναι να δεί το πόνημα του ένας νέος συγγραφέας στα ράφια των βιβλιοπωλείων ;

Την αγορά βιβλίου στην Ελλάδα δεν την γνωρίζω. Στην Αμερική ζω από το 1999 στη Νέα Υόρκη, όπου ζούμε σε ένα intellectual bubble, σχεδόν αποκομμένοι  από την υπόλοιποι χώρα. Κάτι που είναι επικίνδυνα ελιτίστικο, σε όλα τα επίπεδα. Μας το έδειξαν και οι εκλογές.

-Πόσο δύσκολο ήταν και είναι για σας που ζείτε στην άλλη άκρη του κόσμου να έχετε πρόσβαση στο χώρο του Ελληνικού βιβλίου και πόσο εύκολο είναι να διατηρήσετε τις σχέσεις που αναπτύξατε όπως και κάθε Συγγραφέας με τους Έλληνες αναγνώστες σας;

Είναι δύσκολο. Βεβαια το social media βοηθάνε. Παίρνεις ότι βάζεις.

-Αλήθεια, πως αντιμετωπίζει ο Ελληνας Συγγραφέας που ζει και γράφει στην Ελλάδα, τον Ελληνα Συγγραφέα του εξωτερικού;

Οι Έλληνες συγγραφείς που έχω γνωρίσει μου έχουν φερθεί με αγάπη. Νιώθω όμορφα όταν βγαίνω μαζί τους.

-Συνήθως πώς περνάτε την μέρα σας; Πώς κατανέμετε τον χρόνο σας;

Δουλεύω, γράφω, πηγαίνω για φαγητό – κατά προτίμηση κάπου στο West Village που ζω, κοντά στο σπίτι μου - κοιμάμαι, η τουλάχιστον προσπαθώ να κοιμηθώ. Αυτές τις βδομάδες είμαι στην Ελλάδα για το Hotel Living και ανακαλύπτω την γειτονιά του Ψυρρη. Είμαι ενθουσιασμένος.

-Τώρα, κύριε Πάππο, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Γράφω ένα βιβλίο που λέγεται Drowning Zeus, και αναφέρεται σε μια ιστορία που εξελίσσεται στην Ελλάδα από τα ‘80s μέχρι σήμερα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη κουβέντα μας και σας εύχομαι το νέο σας βιβλίο να έχει την επιτυχία που προσδοκείτε!!!

Περισσότερα για το συγγραφέα μας εδώ



ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου