ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Η κριτικη άποψη της κυρίας Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο"ΤΟΜΕΑΣ ΔΩΔΕΚΑ-WILLIAM RYAN"Εκδόσεις Διόπτρα!!



Ο Τομέας Δώδεκα είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς βιβλίων του William Ryan (πρώτο ο “Ιερόσυλος” δεύτερο το “Ματωμένο λιβάδι”) με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κόρολεφ, έναν διορατικό και έξυπνο αστυνομικό που οι δυσμενείς συνθήκες επικράτησης του σταλινικού καθεστώτος στην Μόσχα του 1937, βάζουν “φρένο” στις κινήσεις και στην δράση του. 

Όντας όμως εκ φύσεως, ριψοκίνδυνο και αισιόδοξο άτομο, θα επιδιώξει να ρίξει φως στην αλήθεια και να τιμωρηθούν οι δράστες. Η προσπάθειά του να φέρει εις πέρας, μία περίεργη υπόθεση διπλής δολοφονίας επιφανών επιστημόνων, θα τον φέρει αντιμέτωπο με υψηλά στελέχη του κράτους. Η έρευνά του θα τεθεί υπό περιορισμό, όταν θα πλησιάσει κρατικά μυστικά, στα οποία εμπλέκονται άνθρωποι με ισχυρές φιλοδοξίες. 

Ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας της Ρωσίας, που η ισχύ της θέσης τους, υπογραμμίζει ότι θα έκαναν τα πάντα, προκειμένου να εκπληρώσουν τις νοσηρές φιλοδοξίες τους. Πόσο όμως προσβάσιμη είναι μια υπόθεση, όταν αυτή εξελίσσεται μέσα σ΄ένα καθεστώς τρόμου, με φόντο μία πόλη που είναι γεμάτη από κατασκόπους, σπιούνους, κλέφτες και αλάνια; 

Το σοσιαλιστικό σύστημα, στο βιβλίο τομέας Δώδεκα, έχει τον πλήρη έλεγχο, την χειραγώγηση πλέον των πάντων. Η απειλή της θανάτωσης ή της φυλάκισης αιωρείται έντονη πάνω από δεκάδες άτομα που θέλουν να βοηθήσουν στην έρευνα του Κόρολεφ για επιπλέον στοιχεία, αλλά εθελοτυφλούν μπροστά στην αυστηρότητα του καθεστώτος. 



Με διστακτικά και πολύ προσεχτικά βήματα ο Κόρολεφ και βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του (αλλά και την ζωή του εξαφανισμένου γιου του, του Γιούρι) έχει πλησιάσει έναν απαγορευμένο τομέα, έχει υπεισέλθει στα “χωράφια” δύο αντιμαχόμενων φατριών, της ΝιΚαβεντέ και της Κρατικής Ασφάλειας της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η δολοφονία των δυο πολύ γνωστών επιστημόνων θα φέρει στο φως στοιχεία, που δεν μπορεί να συλλάβει κυριολεκτικά ο ανθρώπινος νους. Οι Σοβιετικοί από τα πρώτα χρόνια επιβολής του τυραννικού καθεστώτος, χρησιμοποιούσαν τον ψυχολογικό πόλεμο για να επιβληθούν στο νου και την ψυχή ανυπεράσπιστων ανθρώπων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την αφοσίωση στο κόμμα. Χρησιμοποιούσαν τον απλό λαό ως πειραματόζωο, “πειράζοντας” τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για την νοσηρή αυτή κατάσταση επιστράτευαν γιατρούς και ψυχολόγους, αλλά και μικρά παιδιά, που ως εύπλαστα πλέον άτομα μπορούσαν να χειραγωγηθούν και να πατροναριστούν σύμφωνα με τα “πιστεύω” του κόμματος. 

Ο Τομέας Δώδεκα αποδεικνύει ότι ο William Ryan, έχει πολύ καλή γνώση της ιστορίας της εκάστοτε περιόδου. Πετυχαίνει να παρουσιάσει μία δεμένη ιστορία, μ΄εμφανή την αγωνία έως την τελευταία σελίδα. Το στόρυ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο κινηματογραφικής παραγωγής, μ΄έναν Ryan να έχει εντρυφίσει στην ιστορική περίοδο της σταλινικής ρωσίας και σ΄αυτό το βιβλίο, όπως και στα δύο προηγούμενά του. 

Αξίζει ν΄αναφερθεί ότι, η ιδέα για τον “Τομέα Δώδεκα” του γεννήθηκε από ένα ντοκυμαντέρ του BBC με τίτλο “O εγκέφαλος: μια κρυφή ιστορία” και ιδιαίτερα στο επεισόδιο για τον έλεγχο της σκέψης, υπήρχαν πλάνα από Σοβιετικά ψυχολογικά πειράματα σε μικρά παιδιά. Σε συνέντευξή του δηλώνει ότι θα συνεχίσει την σειρά βιβλίων με άλλα δύο, ήδη προγραμματισμένα μυθιστορήματα, τα οποία και αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία! 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου