ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Γράφει η κα Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Τα άδεια κουτιά - Χαρά Ανδρείδου" Εκδόσεις Λιβάνη!







Ένα σύγχρονο ψυχογράφημα, αποτελεί το τέταρτο βιβλίο της Χαράς Ανδρείδου, “τα άδεια κουτιά” στο οποίο και αναλύει σε βάθος τις ανθρώπινες ανάγκες, που είναι πάμπολλες και πολυποίκιλες και που ποτέ δεν εξαντλούνται... πάντα θα δημιουργούνται νέες, μπορεί και πλασματικές για να καλύπτουν κενά μέσα μας, που στην ουσία προκαλούν τα κοινωνικά πρότυπα και οι επιταγές “προόδου”! Ένας μαραθώνιος δρόμου για την οικογενειακή ευτυχία, για τον εξιδανικευμένο έρωτα, την άδολη φιλία, την επαγγελματική αναγνώριση και επιτυχία!

Οι ανάγκες μας, οι επιθυμίες, τα πάθη μας έρχονται να καλύψουν τα κενα κουτιά της ύπαρξής μας! Όπως πολύ όμορφα αναλύει η συγγραφέας, κάθε κουτί εκπροσωπεί και μια σημαντική απώλεια στην ζωή μας... “ γιατί στην ζωή υπάρχουμε, από την στιγμή που βρίσκουμε μια θέση στην ζωή των άλλων” (Τάσος Λειβαδίτης).

H λαχτάρα μας να νιώσουμε απαραίτητοι στην ζωή κάποιων, δημιουργεί τις εκάστοτε ανάγκες! Στο προηγούμενο βιβλίο της Χαράς Ανδρείδου, “στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα” γνωρίσαμε την Αρετή, μία γυναίκα που άγεται και φέρεται από ένα γαιτανάκι σχέσεων. Εν γνώση της, μοιράζεται ανάμεσα σε δύο άντρες, κινούμενη σε μια δική της κοσμοθεωρία περί ανθρώπων και σχέσεων.

Στα άδεια κουτιά, η συγγραφέας μας συστήνει την Δάφνη, η οποία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ζωή της, εκεί γύρω στην ηλικία των 40, πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις γιαυτήν. Να ξεκαθαρίσει τις ανάγκες, που τα κοινωνικά στερεότυπα επιβάλλουν και να επαναπροσδιορίσει τί ουσιαστικά επιθυμεί, όπως και τί θέση λαχταρά να έχει στην ζωή των άλλων! Ως κατ΄επέκταση λοιπόν, αποζητά την μητρότητα, την ανάγκη για έναν παθιασμένο έρωτα, να χαίρεται και ν΄απολαμβάνει την ανεμελιά της στιγμής!

Κάθε ανάγκη, κάθε επιθυμία της αντιπροσωπεύει ένα άδειο κουτί μέσα της! Παραδέρνοντας σε μια σχέση με τρεις διαφορετικούς άνδρες, στην ουσία κάθε ένας από τους τρείς, γεμίζει ένα διαφορετικό κουτί αναγκών της. Με τον Θέμη, επιθυμεί να βλέπει την προοπτική μιας κοινής ζωής, που θα γεμίσει το κουτί της οικογενειακής θαλπωρής και ευτυχίας! Ο Ορέστης καλύπτει εκείνες τις γλυκές, ενθουσιώδεις και ανέμελες απολαύσεις, που χρωματίζουν την ζωή μας!

Και τέλος, διαβάζουμε για την καθημερινή διαδικτυακή της επαφή μ΄έναν άνθρωπο παντρεμένο, τον Τραιανό, ο οποίος στηρίζει αυτήν την σχέση στην απόσταση, την τρέφει με όμορφα ερωτικά λόγια,- ένα όμορφο περιτύλιγμα πάντα ξεγελά- κάτι το οποίο εκείνη έχει στερηθεί, εξυψώνοντας την σχέση αυτή σε κάτι εξωπραγματικό, μία ουτοπία!

Η Δάφνη γοητεύεται! Αισθάνεται ότι έχει βρει το άλλο της μισό, -έστω και αν δεν τον γνωρίζει ακόμη. Η μοναξιά της φοβάται αυτήν την σχέση της με τον Τραιανό, γιαυτό και δεν τολμάει να την ακουμπήσει, αφού τα όμορφα λόγια του, έχουν καταλάβει ψυχή και μυαλό! Αισθάνεται γεμάτη, παραδομένη αφού ζει και αναπνέει γιαυτόν. Η Δάφνη, σε μια στιγμή της ζωής της, θ΄αναρωτηθεί αν πραγματικά ακροβατεί σε μία παρανοική κατάσταση, έρμαιο στα χέρια των αναγκών των τριών ανδρών ή αν όντως υπάρχει χώρος να διεκδικήσει μια θέση στην ζωή τους και κατ΄επέκταση στην καρδιά τους.

Καθώς συνειδητοποιεί την κατάσταση στην οποία ακούσια έχει περιέλθει, θα καταδυθεί μέσα της, θα επιδιώξει η ίδια να πάρει την ζωή της στα χέρια της, έχοντας πλέον τον έλεγχο των εξελίξεων. 



Ένα καλογραμμένο βιβλίο που εμβαθύνει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, στις ενδότερες ανάγκες και στις επιθυμίες και κατά πόσο αυτές συγκλίνουν ή συγκρούονται με τα “θέλω” των άλλων. Η χαρισματική πένα της Χαράς Ανδρείδου, η παρρησία του λόγου της, η ικανότητά της να χειρίζεται κάλλιστα την ελληνική γλώσσα απογυμνώνει την ηρωίδα της στα μάτια του αναγνώστη, βγάζοντας στην επιφάνεια τους κρυφούς της πόθους , τα πάθη της, τα λάθη της, τις ατυχίες της, τα όνειρά της...

Και όταν αυτή θα ξαναγεννηθεί, μετά από ένα διάστημα βαθιάς περισυλλογής με τον εαυτό της θα βρει την αντοχή και το σθένος να διαχειριστεί την δική της ζωή, επιλέγοντας αυτό που πραγματικά την γεμίζει. Ο αναγνώστης συμμετέχει σ΄αυτόν τον αγώνα της ηρωίδας, αγκαλιάζει την ίδια με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη της, μπαίνει και ο ίδιος στην διαδικασία να σκεφθεί για το μέλλον της Δάφνης, βάζοντας τον εαυτό του στην θέση της...

Αξίζει να διαβάσετε αυτό το εκπληκτικό ψυχογράφημα, μία κατάθεση ψυχής της ηρωίδας μέσα από ένα εσωτερικό μονόλογο συνεχούς ροής σκέψεων, εικόνων, συνειρμών και εντυπώσεων!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ




Η Χαρά Ανδρεΐδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, Παιδαγωγικές Επιστήμες, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Μουσειολογία. Έχει διδακτορικό στην Κλασική Αρχαιολογία και μεταπτυχιακό στην Ανοικτή Εκπαίδευση.
Εργάστηκε κατά διαστήματα σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και σε πολλούς άλλους, για να την κερδίσει στο τέλος η Εκπαίδευση.
Η περιπέτειά της στη θάλασσα της γραφής ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια. Έργα της είναι τα μυθιστορήματα Η Αγάπη Είναι Πόλεμος (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011), Ημερολόγια Διαδρομών (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013), Στα Τέσσερα Σημεία του Ορίζοντα (Εκδόσεις Λιβάνη, 2014). Τα Άδεια Κουτιά είναι το τέταρτο βιβλίο της που κυκλοφορεί.
Όπως λέει η ίδια: «Δε ζωγραφίζω, δε χορεύω, δεν ξέρω να παίζω μουσική, ο δικός μου τρόπος για να εκφράζομαι είναι με τις λέξεις…»
Επικοινωνία με τη συγγραφέα: chara.andreidou@gmail.com
http://www.facebook.com/chara.andreidou

1 σχόλιο:

  1. Η Αναστασία μπόρεσε να διαβάσει όσα ήθελα να πω ανάμεσα από τις λέξεις και τις γραμμές του βιβλίου μου. Ευαίσθητη και ενθουσιώδης, κατέθεσε ένα διεισδυτικό, όμορφο, ειλικρινές σχόλιο για το βιβλίο μου. Την ευχαριστώ και ευχαριστώ και εσάς για τη φιλοξενία. Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή