ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

50 χρόνια εκδόσεις Καστανιώτη – photo-graphē Ανάμεσα σε Εικόνες και Λέξεις Μουσείο Μπενάκη!!




Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 10:00 πμ

Έκθεση: photo-graphē Ανάμεσα σε Εικόνες και Λέξεις - Από 29/11/2018 έως 05/01/2019      
   
Με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, οι Εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν στο Μουσείο Μπενάκη εικαστική έκθεση με τίτλο photo-graphē, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκδοσης μιας συλλεκτικής, επετειακής σειράς.

Πενήντα βιβλία-ορόσημα ερμηνεύονται από πενήντα φωτογραφικές εικόνες μέσα από τις εργασίες διακεκριμένων εικαστικών αλλά και μη επαγγελματιών φωτογράφων και από designφωτογραφία έως φωτορεπορτάζ. Από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2019, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε πλήρη μορφή τις εικόνες των εξωφύλλων καθώς και τα βιβλία της συλλεκτικής σειράς.

H photo-graphē παρατάσσει λογοτεχνία και εικόνα σαν οδηγούς τη μία προς την άλλη. Με τον τρόπο αυτό, δεν προκαλεί μόνο ερωτήματα για τον δεσμό ανάμεσα στον θεατή, τον συμμετέχοντα και τον αφηγητή, αλλά εξετάζει αυτά τα θέματα μέσα από το πρίσμα της διεπιστημονικότητας, λόγω της εμπειρίας που προσφέρει η διασταύρωση των ερμηνευτικών δυνατοτήτων των δύο μέσων. Στη photo-graphē οι επισκέπτες καλούνται να λάβουν μέρος σε έναν διάλογο που σκοπό έχει να τους ωθήσει να εξερευνήσουν τον συσχετισμό των οπτικών και λογοτεχνικών αφηγήσεων και, συγχρόνως, να αποφανθούν για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στη σχέση τους με τη γνώση, αλλά και μεταξύ τους. 


Βιβλία των συγγραφέων

Έλλης Αλεξίου, Ίβο Άντριτς, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ρέας Γαλανάκη, Αβραάμ Β. Γεοσούα, Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, Ναντίν Γκόρντιμερ, Λένας Διβάνη, Απόστολου Δοξιάδη, Ανν Ένραϊτ, Έρμαν Έσσε, Ζυράννας Ζατέλη, Ίταλο Καλβίνο, Αλμπέρ Καμύ, Γιασουνάρι Καουαμπάτα, Μαργαρίτας Καραπάνου, Ιωάννας Καρατζαφέρη, Ιωάννας Καρυστιάνη, Mήτσου Kασόλα, Ντάνιελ Κέλμαν, Ίμρε Κέρτες, Μαρίας Κουγιουμτζή, Πρίμο Λέβι, Ντόρις Λέσινγκ, Μαργαρίτας Λυμπεράκη, Νίκου Α. Μάντη, Παύλου Μάτεσι, Ανδρέα Μήτσου, Αμάντας Μιχαλοπούλου, Μιχάλη Μοδινού, Τζων Μπάνβιλ, Σωλ Μπέλοου, Ρομπέρτο Μπολάνιο, Ιωάννας Μπουραζοπούλου, Άμος Οζ, Λεονάρδο Παδούρα, Γιάννη Πάνου, Κωστή Παπαγιώργη, Ελένης Πριοβόλου, Ζοζέ Σαραμάγκου, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Aντώνη Σουρούνη, Αλέξη Σταμάτη, Χένρι Τζέιμς, Φωτεινής Τσαλίκογλου, Τζων Τσίβερ, Ευγενίας Φακίνου, Γουίλιαμ Φώκνερ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Λένου Xρηστίδη

παρουσιάζονται μέσα από τις πρακτικές των 

Μαρίας Άντελμαν, Αλέξη Βασιλικού, Λουκά Βασιλικού, Νικόλα Βεντουράκη, Ειρήνης Βουρλούμη, Δήμητρας Δέδε, Στράτου Καλαφάτη, Κώστα Καψιάνη, Πάνου Κοκκινιά, Γιώργου Κορδάκη, Νίκου Μάρκου, Μάρις Μασουρίδου, Γιώργου Μαυρόπουλου, Μαρίας Μαυροπούλου, Λίας Ναλμπαντίδου, Μαργαρίτας Νικητάκη, Καμίλο Νόλλα, Ρέας Παπαδοπούλου, Πάρι Πετρίδη, Ιωάννας Σακελλαράκη, Γιώργου Σαλαμέ, Αγγελικής Σβορώνου, Σπύρου Στάβερη, Ευτυχίας Στεφανίδη, Μαρίνου Τσαγκαράκη, Μανώλη Τσάφου, Δημήτρη Τσουμπλέκα και Γιάννη Χατζηασλάνη.
Την επιμέλεια της έκθεσης και των εξωφύλλων της επετειακής σειράς έχει η Μαρία Νικολακοπούλου.

Διοργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη, Μουσείο Μπενάκη


Πληφορορίες για την επίσκεψη εδώ
Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138
Αθήνα 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου