ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο"Η υπηρέτρια της Δούκισσας - Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη"Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη!




ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ-ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Το πορτραίτο της υπηρέτριας της δούκισσας, αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένο από τα χέρια ενός άνδρα, ο οποίος και έμελλε ν΄ αποτελέσει την ζωοδόχο κινητήρια δύναμή της, κοσμεί περίτεχνα, το εξώφυλλο ενός αξιόλογου και πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου!

Η υπηρέτρια της Δούκισσας της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα, όπου η μυθοπλασία συμπορεύεται με μια ιστορική περίοδο έντονων εσωτερικών αναταράξεων, ίντριγκας και δολοπλοκίας, όπως αυτή που σηματοδότησε την δολοφονία του Καποδίστρια, μιας εποχής, όπου η Αθήνα αγωνίζεται να ορθοποδήσει μετά από αιώνες τουρκικής σκλαβιάς, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.

Τα παραπάνω, σκιαγραφούν τον ιστορικό καμβά, όπου διαδραματίζεται η μια εκ των δύο ιστοριών, που εκτυλίσσονται παράλληλα, σ΄ ένα άκρως «χορταστικό» μυθιστόρημα 620 σελίδων, που μαγεύει με την συναρπαστική του δράση και τις αλλεπάλληλες ανατροπές του!
Δύο παράλληλες ιστορίες, δυο ιστορίες για δυο αγάπες, με ομοιότητες και αντιθέσεις, σε ένα μυθιστόρημα που βρίθει από την αστείρευτη δύναμη της αγάπης.

O ζωοποιός έρωτας, ως κινητήριος μοχλός, οδηγεί στην δικαίωση, στον προσωπικό θρίαμβο από την μια, αλλά και στην απόλυτη θλίψη και προδοσία, από την άλλη.

Ναύπλιο 1829. Η Μαντώ ένα οκτάχρονο κοριτσάκι μπαίνει στην δούλεψη της Δούκισσας της Πλακεντίας (η οποία και εγκαθίσταται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Ιωάννη Καποδίστρια), ως αφοσιωμένη υπηρέτρια. Η πορεία της ζωής της χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις.

Με καθοδηγητή το πάθος της να βρεθεί στην αγκαλιά ενός άντρα, μία ταπεινή κοπέλα, η Μαντώ, θα λάμψει σαν άστρο στον ουρανό! Από τις λάσπες στους δρόμους του Ναυπλίου, όπου έπαιζε ξυπόλυτη, θ΄ αναρριχηθεί στα μεγαλύτερα σαλόνια του Παρισιού και θα κατακτήσει μια θέση στα παλάτια του Αγγλικού Βασιλείου!
Μια ζωή ονειρική, απρόσμενη, σαν παραμύθι με καλά μελετημένα βήματα και μ΄ ένα πείσμα και ένα ανεξάντλητο πάθος, που τροφοδοτεί η αληθινή αγάπη.

Αθήνα 2017. Η Γιασεμή προδομένη από έναν έρωτα που ποδοπάτησε την περηφάνια και αξιοπρέπειά της, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Συγχρόνως, νιώθει να θαλασσοδέρνεται μέσα σε κύματα ενοχών, σε συναισθήματα απόγνωσης και ασφυξίας απέναντι σε μια φιλία που έμελλε να διαψευσθεί.

Ένας μισοτελειωμένος πίνακας που απεικονίζει μια πανέμορφη γυναίκα με ένα σμαραγδένιο κόσμημα και η ανακάλυψη ενός ημερολογίου, θ΄ αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο των δύο ιστοριών.
Η Γιασεμή μαγεμένη από το εκφραστικό βλέμμα εκείνης της όμορφης γυναίκας, που παρίσταται στον πίνακα, νιώθει την ανάγκη ν΄ ανακαλύψει το παρελθόν της. Καθώς ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ζωής της υπηρέτριας της δούκισσας, μέσα από την ανάγνωση του ημερολογίου της, αισθάνεται μια οικειότητα απέναντί της, σαν κάτι δυνατό να τις ενώνει.

Η πολυτάραχη ζωή της την απορροφά τόσο πολύ, σα να χρειάζεται να μάθει την ιστορία της για να ξεχάσει τον δικό της θλιβερό παρόν. Όλο της το είναι το ρουφά η ιστορία αυτή, για να φθάσει στο τέλος σε μία σπουδαία ανακάλυψη.

Άραγε υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στην αινιγματική εικόνα της πανέμορφης γυναίκας που στολίζει τον πίνακα και σε μια γυναίκα που το αρρωστημένο ερωτικό πάθος της την οδηγεί σε λάθος μονοπάτια;
Η ένταση και η αγωνία οξύνεται μέσα από την εναλλασσόμενη αφήγηση των δυο ιστοριών.

Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές Μαντώ και Γιασεμή, παρουσιάζονται σφαιρικοί και ολοκληρωμένοι με τα εκάστοτε λάθη τους, τα πάθη τους, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά τους.

Η Μαντώ, εμφανίζεται ως μία δυναμική γυναίκα με υψηλές φιλοδοξίες και μια ακατανίκητη δίψα για μάθηση. Δεν διστάζει να βάλει σ΄ εφαρμογή και το πιο παράτολμο σχέδιο, προκειμένου να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα.

Η αληθοφάνεια του χαρακτήρα της, κάνει τον αναγνώστη να ταυτίζεται μαζί της και να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, τον μοναδικό της τρόπο να ελίσσεται διπλωματικά, προσέχοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια των εκάστοτε ενέργειών της.
Η Γιασεμή από την άλλη είναι μία έξυπνη, μορφωμένη, αλλά συναισθηματικά ευάλωτη κοπέλα, αφού το ερωτικό πάθος της για το λάθος άνδρα θα την φέρει στα όρια της απελπισίας, υιοθετώντας αυτοκτονικές τάσεις.

Μέσα από το εύρημά της, -το ημερολόγιο μιας γυναίκας που είχε ζήσει στην αρχή του 19ου αι- νιώθει ενθουσιασμό, η ψυχοσύνθεσή της αρχίζει ν΄ αλλάζει, ένας αέρας αισιοδοξίας και ανανέωσης διαπνέει πλέον την ζωή της και αυτό της δίνει δύναμη να ξεφύγει από την νοσηρή καθημερινότητά της.

Η υπηρέτρια της Δούκισσας της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, έχει όλη την δυναμική μιας συναρπαστικής ιστορίας, που ο αναγνώστης δεν μπορεί ν΄ αφήσει από τα χέρια του, αν δεν ρουφήξει και την τελευταία σελίδα.

Κλιμακώμενη αγωνία, έντονο σασπένς, ρέουσα λιτή γραφή σε συνδυασμό με σωστά κατανεμημένα ιστορικά στοιχεία μιας εποχής, άγνωστης ή με αντιφατικές πληροφορίες αυτής, αποτελούν τα συστατικά μιας δυνατής ιστορίας, που είναι σίγουρο ότι θα βρει την άμεση ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ




Η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στον χώρο του καλλιτεχνικού-τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Αργότερα ασχολήθηκε με την τηλεόραση συμμετέχοντας ως κειμενογράφος-σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 29 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΛΑ, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ.
Βιβλιογραφία (αλφαβητικά)   
8 Ψυχές που δεν έφυγαν Γυναίκες στα πρόθυρα... γάμου
Δεσποινίς ετών 29 και κάτι ψιλά Δεσποινίς ετών 29... και κάτι ψιλά
Η Διαθήκη Του Ζάνα Η υπηρέτρια της Δούκισσας
Ο κορσές της Σταχτοπούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου