ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου (ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ) για το βιβλίο "ΣΑΣΜόΣ - Σπύρος Πετρουλάκης" Εκδόσεις Μίνωας!



Εκδόσεις Μίνωας

Πολύ εύστοχος ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου! 

Ένα μυθιστόρημα που σε κάνει να ακούς με τις αισθήσεις της ψυχής! Χρωματιστά νήματα, ένα λεπτό βελονάκι, ένα επιδέξιο χέρι που πλέκει προσπαθώντας να αποτυπώσει το σχέδιο της ζωής! Πολυπρόσωπο, ανάγλυφο, σκληρό, αληθινό, ένα μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει χαρακτήρες, δείχνει δρόμους, απλώνει δίχτυα, μαγεύει με χορούς σαγηνευτικούς! Πολύ πετυχημένη ανάλυση χαρακτήρων και καταπληκτική η ταύτιση της μοίρας  μάνας-κόρης! Πόνεσα μαζί με την Μαρίνα και την Αργυρώ για τα αδιέξοδα στα οποία τους  οδήγησε η ζωή, ανακάλυψα μαζί τους τα άκρα στα οποία μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι για το προσωπικό τους συμφέρον για να φτάσω στη λύτρωση που φέρνει το τέλος κάθε πραγματικά καλού βιβλίου στην ψυχή του αναγνώστη και στη διαπίστωση πως, παρ όλη την απογοήτευση και τον πόνο που προξενούν συχνά οι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν ψυχές άφθαρτες και αγνές και άνθρωποι  που ξέρουν να αγαπάνε πραγματικά!! πολύ δυνατό βιβλίο από γεύσεις, εικόνες, & συναισθήματα. Βαθιά ανθρώπινο!!

Ο τρόπος γραφής, οι σκέψεις και η παρουσίαση των ηρώων είναι εξαιρετική! Ήρωες όπως ο Αστέριος  ο Μαθιός η Βασιλική ο Στεφανής ο Νικηφόρος ο Πετρής και όλοι οι υπόλοιποι θα μου μείνουν αξέχαστοι ... καλύπτει πολλά φάσματα των ανθρώπινων σχέσεων και εκτυλίσσεται σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος, την Κρήτη. Τα φαράγγια τα βουνά και η αλμύρα της θάλασσας είναι τα στοιχεία που σφυρηλατούν τους χαρακτήρες των ανθρώπων της με αντιθέσεις της φωτιάς. Αγριάδα και μουσική, χαράδρες κάμποι, πέτρα και χάδι, μαχαίρι και μετάξι. Αντιφάσεις που κυριαρχούν αιώνες ολόκληρους και διαμορφώνουν το χαρακτήρα των Κρητικών..

 Ο συγγραφέας μας σε παρασύρει να ζήσεις την ιστορία του ως το τέλος με οποιοδήποτε τίμημα απνευστί! Μια ατελείωτη πάλη αναζητώντας απάγκιο ανάμεσα στη σιγουριά ή στην ονειρεμένη δύνη ενός έρωτα και ενός παραλογισμού  που  τη μια σε  συναρπάζει και την άλλη  στιγμή σου παίρνει τα λογικά.. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα μπορούν να τεθούν πάνω σ' αυτό το δίλημμα... Η σύγκρουση της λογικής και των συναισθημάτων στήνουν τον δικό τους χορό..!

Σπάνια διαβάζω βιβλίο για δεύτερη φορά (όπως το συγκεκριμένο) και πρώτη φορά συγκινούμαι τόσο πολύ..  

Ο συγγραφέας εχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει με πνεύμα και βάθος. Μας ανοίγει με τρυφερότητα τα φτερά με προσωπική ευθύνη και μας πείθει πώς εμείς οι ίδιοι έχουμε την δύναμη να διαλέξουμε την καλοσύνη από την αλαζονεία και με αποδείξεις μας περιγράφει τις αλήθειες για τον έρωτα, την αγάπη και τα προβλήματα που πνίγουνε την ζωή μας. Από τόσα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου, διακρίνω πάντα στα βιβλία του Σπύρου Πετρουλάκη μια προσέγγιση στον άνθρωπο, μια ταπεινότητα και μια σοφία που δύσκολα συναντάς! μια λεβεντιά βρε αδερφέ. 

Αφηγήσεις, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα για την ελευθερία, την αίσθηση του ανήκειν, την ανθρώπινη ανασφάλεια και τις " πληγές μας, τα παθήματα και τα πάθη μας". Ένα δοκίμιο για τη φυλακή και τα ανοιχτά παράθυρα της ανθρώπινης ψυχής που θα μας θυμίζει πρόσωπα, καταστάσεις και οικείες ιστορίες που τυχόν ακούσαμε κάποια στιγμή για τη Βεντέτα και τις ολέθριες συνέπειες που είχε στην λεβεντογέννα Κρήτη. 

Η λυρική του γραφή υπερασπίζει πώς εάν θέλουμε την ευτυχία πρέπει να ζητάμε την αλήθεια, την αλήθεια που σώζει. Για να βρούμε την αλήθεια πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Ας μου επιτραπεί να πω για τον ''ΣΑΣΜΟ'' είναι ένα βιβλίο που Ευτυχείς και ευγνώμονες, όσοι προσεκτικά το μελετήσουν.  Ένα ακόμα  βιβλίο  που δίνει φως στα σκοτάδια της κουκουλωμένης ψυχής και μας προσφέρει ένα αστεράκι που μας ανοίγει τον ορίζοντα. Καλό μας ταξίδι με το νέο  πόνημα του Σπύρου Πετρουλάκη!!!

Σποιλερ : Ας μου επιτραπεί μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου εχω έντονη την επιθυμία να μετακομίσω στην Κρήτη  εχω συγκλονιστεί! 😉

Γιούλη Τσακάλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



Περισσότερα για τον συγγραφέα μας εδώ

1 σχόλιο: