ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Αναστασία Δημακοπούλου για το βιβλίο "Τώρα ξέρεις - Αννα Φιλιππούση" Εκδόσεις Πνοή!




Εκδόσεις Πνοή

Με ένα τίτλο πρόκληση, που ελκύει τον αναγνώστη να το πάρει στα χέρια του και ν΄ ανακαλύψει, τι μπορεί να κρύβει στις σελίδες του, τιτλοφορείται από τις εκδόσεις Πνοή, το πρώτο μυθιστόρημα της Άννας Φιλιππούση «Τώρα ξέρεις». 

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, απελευθερώνονται ποικίλα αρώματα κρασιού από τους αμπελώνες στην Ελλάδα, έως τους αμπελώνες στο Φρίουλι της Ιταλίας. 

Η Νεφέλη, η ηρωίδα της ιστορίας μας, πτυχιούχος οινολογίας, ύστερα από πρόσκληση του φίλου της Τόλη, θα βρεθεί στο Φρίουλι της Ιταλίας,- περιοχή που φημίζεται για τους αμπελώνες της- προκειμένου να εμβαθύνει στην επιστήμη της οινολογίας και να εμπλουτίσει τις γνώσεις της, μελετώντας από κοντά τους αμπελώνες, επισκέπτοντας η ίδια καθημερινά, γνωστό κελάρι της περιοχής με το όνομα «Εντελβάις», αγνοώντας, την επώδυνη -για όλη την περιοχή- ανθρώπινη ιστορία, που κρύβεται στους κόλπους του ονομαστού αυτού κελαριού και πώς αυτή, επηρεάζει τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους αυτού, μιας εκ των οποίων είναι και η Νεφέλη.

Η φιλία της με τον ιδιοκτήτη του «Εντελβάις», τον Δημήτρη, όσο φυσιολογική και αν φαίνεται αρχικά, τόσο ανεξήγητη και μυστηριώδης αποδεικνύεται στην συνέχεια. Η παρουσία του Πέτρου στην ζωή της Νεφέλης, είναι συναισθηματικά σαρωτική. 

Ο Πέτρος κουβαλάει μαζί του ένα παρελθόν, το οποίο προσπαθεί μάταια να ξεχάσει. Γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον πόνεσαν βαθιά, αρχίζουν ν΄ αναδύονται μέσα από την καθημερινότητα, ν΄ ανασκαλίζονται από τη Νεφέλη, προκαλώντας του, συναισθήματα πανικού, που οδηγούν σε παρεξηγήσεις και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. 

Ποιο είναι το μυστικό που θέλει να κρατήσει εφτασφράγιστο ο Πέτρος, βάζοντας σε αυτό το παιχνίδι του μυστηρίου, τον φίλο του Τόλη και όλα τα γνωστά πρόσωπα, που έρχονται σ΄ άμεση επαφή με τη Νεφέλη; 

Πόσο αθώο είναι; και αν όντως είναι αθώο, γιατί τόσες οι ενοχές από την μεριά του; Όσο αινιγματικός είναι ο τίτλος του βιβλίου, τόσο άπλετο είναι και το μυστήριο που το περικλείει. Ο αναγνώστης, βρίσκεται σε μια διαρκή αγωνία και εγρήγορση για την επόμενη αποκάλυψη. Το κείμενο είναι απλό, λιτό, άμεσο. Η δομή του είναι τέτοια, που δεν σ΄ αφήνει να το αφήσεις, αν δεν φτάσεις στις τελευταίες σελίδες του.

 Έχει μία ζωντάνια και μία αυθεντικότητα, καθώς στην μεγαλύτερη έκτασή του, είναι πλαισιωμένο από απλούς, καθημερινούς διαλόγους, προσδίδοντάς του ευθύτητα και αμεσότητα. Προσωπικά πιστεύω, ότι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της κ. Φιλιππούση, με τίτλο «Τώρα ξέρεις» είναι αρκετά αξιόλογη, καθώς και άξια να διαβαστεί. 

Απρόβλεπτο, ανατρεπτικό με την περικλείουσα μυστηριώδη ατμόσφαιρα σε προκαλεί να το ανακαλύψεις! 

Αναστασία  Δημακοπούλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ





 Η Άννα Φιλιππούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος. Το μυθιστόρημα «Τώρα ξέρεις» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου