ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου - Μαρία Παναγοπούλου" Εκδόσεις Ωκεανός!




ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Αν και πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό πόνημα της κυρίας Παναγοπούλου, το αποτέλεσμα πραγματικά μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Από την αρχή κιόλας μας ιντριγκάρει ο τίτλος του βιβλίου, που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, σε πραγματικά γεγονότα, και τα πρόσωπα είναι πραγματικά, υπαρκτά. Η δε περιγραφή τους είναι τόσο λεπτομερή που το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα, πέρα από ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, και ως ψυχογράφημα.
Είναι  μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Μάνη, στο Σούνιο, στο Πήλιο, στη Χαλκιδική, στη Κομοτηνή, εν ολίγοις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Στην ιστορία αυτή παντρεύονται δεξιοτεχνικά η πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, εναλλάσσονται με γοργό ρυθμό πολλά συναισθήματα όπως τρυφερότητα, θυμός, αγωνία, κατανόηση, μίσος, φθόνος και εγείρει κοινωνικά ζητήματα αλλά ταυτόχρονα δίνει άφθονη τροφή για προβληματισμό. 

Μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται και διαρρηγνύονται οι σχέσεις των ηρώων μεταξύ τους. Τίποτα δεν μένει ίδιο. Έρωτας και φιλία δοκιμάζονται και μπαίνουν πλέον σε νέες βάσεις, και είναι πραγματικά απορίας άξιο πως μπορεί να αλλάξει η καλοστρωμένη ζωή κάποιου από τη μια στιγμή στην άλλη. Τελικά τίποτα δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο.

Μια αφήγηση που πραγματικά καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και δημιουργεί στον αναγνώστη την ανάγκη να το διαβάσει απνευστί. Είναι δε, πολύ καλά δεμένη, δεν κάνει κοιλιά πουθενά, ούτε υπάρχουν άσκοπες επαναλήψεις, και το σπουδαιότερο, δεν κουράζει.

Δεν απουσιάζουν τα στοιχεία της ασταμάτητης πλοκής και των συνεχών ανατροπών. Στο τέλος όλα μπαίνουν στη θέση τους και επέρχεται η πολυπόθητη λύτρωση για τους ήρωες της ιστορίας.

Τελικά είναι όντως μεγάλη ευλογία να βλέπουμε τον εαυτό μας στα μάτια του συντρόφου μας, και όχι να παλεύουμε να του επιβάλουμε μια πλασματική πραγματικότητα ότι αφορά εμάς σε μια προσπάθεια να του κρύβουμε πράγματα.

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 





Η Μαρία Παναγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σε ηλικία 18 ετών, κατάλαβε ότι δεν είχε καμμία ελπίδα να κάνει καριέρα με ένα επώνυμο-σιδηρόδρομο και πήρε την απόφαση να το περικόψει. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον... έρωτα. Ο γάμος και η γέννηση του γυιού της έβαλαν τα σχέδιά της για καριέρα σε δεύτερη μοίρα αφού προτίμησε τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το (ερασιτεχνικό) γράψιμο. Μόλις ο γυιός της μεγάλωσε, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Παράλληλα αρθρο-γραφεί στην εφημερίδα Κυριακάτικη και στο aixmi.gr ενώ διατηρεί το προσωπικό της site (thisimarias.com). Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και μητέρα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Το Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου, είναι το πρώτο της βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου