ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Λίτσας Κοντογιάννη για την ποιητική συλλογή "ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - Μαργαρίτα Αρβανίτη"Εκδόσεις Κάκτος!
ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, Μαργαρίτα Αρβανίτη,
Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι σαν τη κυρία Αρβανίτη και παρουσιάζουν το πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας σε όλη του την διάσταση χωρίς μασημένα λόγια. Αρκετά τολμηρό το εγχείρημά της, για θέματα που όσα δύσκολα ή πιο εύκολα κι αν είναι, πολλοί δεν θέλουν ούτε να τα σκέπτονται. Και χαίρομαι προσωπικά πολύ, που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για όσα συμβαίνουν. 

Το πρόβλημα είναι, όχι να τα λέμε, το πρόβλημα είναι να μπορεί κανείς να τα δει, να τα ανακαλύψει εκεί που τα κρύβουν σαν ανεπιθύμητη δύναμη. Αυτό ακριβώς προσπαθεί με τα ποιήματά της. Την ενδυνάμωση της αφύπνισης σχετικά με τα παράλογα που ζούμε, πως μας μεγαλώνουν και μας γαλουχούν μέσα σε ένα κράτος για να συμπλέουμε με τα συμφέροντα της εξουσίας και όχι τα δικά μας, και να μη το καταλαβαίνουμε κι όλας..., να μιλάει σχετικά με την ελευθερία, την δημοκρατία που έχουμε ή δεν έχουμε, πως η παραπληροφόρηση μας εκπαιδεύει να στρέφουμε αλλού το βλέμμα, μακριά από την αλήθεια , πως πλαστογραφείται ο ένοχος που γεννάει τα βάσανά μας και αυτοί με έναν λαό σε σύγχυση να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. 

 Όπως λέει και η ίδια σε ένα της ποίημα...ζούμε σε θέατρο του παραλόγου την τρέλα της λογικής των δυνατών και δεν ξέρουμε να πούμε σε όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε, πού σταματάει το θέατρο και που η αληθινή ζωή......Και ειλικρινά πως να μη μιλάμε για όσα οι άλλοι τολμούν και κάνουν! 

Τα ποιήματά της με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και ο απώτερος προορισμός της είναι στη τελική η αφύπνιση όλων, με στόχο να βγούμε από τα προσωπικά μας και κοινωνικά μας αδιέξοδα και όχι απλά να προσθέσει άλλη μία "έκδοση" ποιημάτων ανάμεσα στις πολλές άλλες. Πιστεύω ότι αν τα διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος θα του αρέσουν και θα καταλάβει τι εννοεί η κυρία Αρβανίτη. 

Λίτσα Κοντογιάννη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Η Μαργαρίτα Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Η αγάπη της για τις τέχνες και τα γράμματα ξεκίνησε σαν ευχαρίστηση μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες. Μαθήτρια ακόμα του Δημοτικού Σχολείου έγραψε το πρώτο μου ποίημα. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την ποίηση, τη ζωγραφική, με σπουδές κλασικής και μοντέρνας κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο, εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο και ασχολήθηκε με το θέατρο και την εξέλιξή του. Η αγάπη της για τη φωτογραφία και την πόλη που την "ανέθρεψε" την οδήγησε στη φωτογράφηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της Αθήνας για δέκα συνεχή χρόνια. Ασχολήθηκε με την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και τη μετάφραση τουρκικών ποιημάτων.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και ασχολείται με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Συνεντεύξεις, κείμενα και ποιήματά της περιέχονται σε ανάλογους ιστότοπους.
 
Τίτλοι βιβλίων:
(2018) Ανα-κατευθύνσεις, Κάκτος
(2017) Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα, Σιδέρη Μιχάλη
(2015) Του έρωτα και της ζωής, Σιδέρη Μιχάλη
(2013) Ανεκλήρωτοι έρωτες, Ελληνική Πρωτοβουλία

1 σχόλιο:

  1. Με συγκινείς Λίτσα - Λίτσα Κοντογιάννη με την τοποθέτησή σου αυτή! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ και την Γιούλη Τσακάλου για την φιλοξενία της συνέντευξης στην ομάδα της! Ευχαριστώ και όσους μοιραζόμαστε παρέα το κοινό όνειρο για ζωή πιο φιλική στα μέτρα της καρδιάς! Συνηθίζω να λέω ότι μεγάλη είναι η χαρά της επικοινωνίας σκέψεων που έχουν όραμα ένα καλύτερο αύριο και εσύ Λίτσα επικοινωνείς εξαιρετικά την αγωνία και επιθυμία μου να συντελέσω στο βαθμό που μου αναλογεί στην αφύπνιση όσων υπερασπίζονται τη ζωή μας στα δύσκολα της για τα καλύτερά της. Καλή συνέχεια στο δημιουργικό έργο όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή