ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ" ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ - Εκδόσεις Πνοή


O KYBΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ - ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ

Εκδόσεις Πνοή

Η συγγραφέας Μαρία Κρόκου, γράφει για το νέο της βιβλίο O KYBΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή «κάθε φορά που ανοίγω τούτο το βιβλίο, νιώθω σαν να ανοίγω ένα παράθυρο στο χτες, ή μια θολωτή πέτρινη πόρτα που πρέπει να σπρώξεις δυνατά για να σου αποκαλύψει την ομορφιά που κρύβεται πίσω της».

Ορμώμενη από την αστείρευτη αγάπη της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την Αρχαία Ελλάδα, δημιούργησε ένα πόνημα με διάχυτο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ν΄ αποπνέει από κάθε σελίδα του, σαν ένας φωτεινός φάρος να οδηγεί τα βήματα της σύγχρονης πρωταγωνίστριας, καθώς η συγγραφέας πλέκει περίτεχνα τις δύο αυτές εποχές σ΄ ένα εργόχειρο του χθες και του σήμερα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πραγματικά ευφυέστατο -για μένα συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων χρόνων- . Κοσμεί μία γυναικεία μορφή, μισή σύγχρονη και μισή ανάγλυφη αρχαιοελληνικού αγάλματος, θέλοντας να προϊδεάσει τον αναγνώστη, ότι η πλοκή της ιστορίας εξελίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους.

Δύο παράλληλες ιστορίες λαμβάνουν χώρα και ο αναγνώστης ταξιδεύει αιώνες πίσω, αισθάνεται ένα δέος από τα πλούσια ιστορικά στοιχεία που έχει μελετήσει η συγγραφέας και που παραθέτει διάσπαρτα, να διανθίζουν την καθημερινότητα της τότε εποχής, σε μια αντιπαραβολή με την σημερινή. Μας μεταφέρει ξεκάθαρα το κλίμα, με αρχαιοελληνικούς ιδιωματισμούς, με αναφορές στα Παναθήναια, στα ήθη και τα έθιμα του γάμου, στηλιτεύει την θέση της γυναίκας στην τότε εποχή. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, παραθέτει νοικοκυρεμένα μία πλούσια βιβλιογραφία με ιστορικά στοιχεία, τα οποία έχει μελετήσει εκτενώς η συγγραφέας και έχει σκύψει σε αυτά, με περισσή φροντίδα και σεβασμό.

Το βιβλίο ξεκινάει με την ιστορία που λαμβάνει δράση στα μέσα του 5ου π. Χ και την αρχαία πρωταγωνίστρια να εναποθέτει δώρα και να επικαλείται την θεά της Δικαιοσύνης, την Θέμιδα, να σταθεροποιήσει την ζυγαριά των πραγμάτων στην ζωή της διατηρώντας την ισορροπία στο σπιτικό της! Την εποχή αυτή διαδέχεται η σημερινή εποχή για να μας συστήσει την Λυδία, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια άγνωστη γιαυτήν πραγματικότητα, μετά τον απρόσμενο και κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, θάνατο της μητέρας της. Με το άνοιγμα της διαθήκης της, γίνεται κάτοχος ενός πανάρχαιου μυστικού, που βρίσκεται κρυμμένο στα βάθη των αιώνων. Δεν μπορεί να κατανοήσει την σπουδαιότητά του, ενώ λάθος χειρισμοί από την μεριά της, απειλούν να καταστρέψουν την ζωή της και ν΄ ανατρέψουν την ισορροπία των πραγμάτων, αλλά και την καταγεγραμμένη ροή της ιστορίας. Άθελά της, κινδυνεύει να εκθέσει το παρελθόν της οικογένειάς της σε αδιάκριτα βλέμματα. 

Η γνωριμία της με τον καθηγητή φιλοσοφίας, -όπως της συστήνεται- Ορέστη, θα είναι καθοριστική, ώστε ν΄ ακολουθήσει τα σωστά βήματα για να διαφυλάξει την σπουδαία κληρονομιά που της άφησε η μητέρα της. Θα την βοηθήσει ν΄ αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο της ζωή της και θα την προστατεύσει. Ωστόσο, η Λυδία θα θεωρήσει υπερβολική και περίεργη, την ενεργό συμμετοχή του Ορέστη στην επίλυση γρίφων και συμβολικών κωδικών, ενώ η ταυτόχρονη εμφάνισή του με τα προβλήματα που προέκυψαν με το άνοιγμα της κληρονομιάς, θα της δημιουργήσουν αισθήματα έντονης ανασφάλειας και καχυποψίας για την εμπιστοσύνη απέναντι στο πρόσωπό του.

Άραγε, καθώς εξελίσσεται η δράση, το αλάθευτο ένστικτό της -κληρονομικό χάρισμα της μητέρας της-, θα την βοηθήσει να ξεδιαλύνει το μυστηριακό κλίμα και τους ανθρώπους που τη νοιάζονται πραγματικά;

Θα είναι ο Ορέστης ένας από τους καλούς της υπόθεσης; Ο αναγνώστης αγωνιά για την εξέλιξη της δράσης, ανυπομονεί να δει την σύγχρονη ηρωίδα ν΄ ακολουθεί τα βήματα της προγονής της, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά και στην επίλυση συμβολικών γρίφων και κωδικών σε μια περιπλάνηση σε αρχαιοελληνικά συγγράμματα και βοηθητικά βιβλία. Απολαμβάνει αυτό το ταξίδι, γίνεται μύστης, αρχαιοελληνικών τελετών και γνώστης πανάρχαιων μυστικών και μυθευμάτων.

Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και μεστή δεν αφήνει κενά και παραλείψεις. Και όσο φθάνουμε στην κορύφωση της δράσης και στην αποκάλυψη της αλήθειας, οι απρόσμενες ανατροπές έρχονται καταιγιστικές ρίχνοντας φως και ξεδιαλύνοντας το μυστηριακό κλίμα.

O KYBΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο μυστηριακού χαρακτήρα, καλοδουλεμένο, που πιστεύω θα σαγηνεύσει τους αναγνώστες με την αυθεντικότητά του και θα τους παρασύρει σ΄ ένα όμορφο διαχρονικό ταξίδι, σε μια μαγική εποχή γεμάτο ζωή, μνήμες, πολύτιμα μνημεία, μυστικά του παρελθόντος που δελεάζουν και καλούν τον αναγνώστη να τ΄ ανακαλύψει!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου