ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Βιβλιοκριτική της Γιούλης Τσακάλου στον Ελεύθερο Τύπο για το βιβλίο "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ  ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ 5.8.2022

ΒΙΒΛΙΟ: Δούρειος ίππος

Συγγραφέας : Κώστας Κρομμύδας

Εκδόσεις Διόπτρα

 


Η πλοκή ανάμεσα στην Ιστορία, τη γνώση, την κατασκοπευτική  δράση, το  ανατρεπτικό φινάλε αλλά και τον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει την ιστορία, κάνουν το εν λόγω μυθιστόρημα να είναι ένα ταξίδι σ’έναν καινούριο κόσμο.

Κάθε φορά που ξεκινάμε μια νέα ιστορία είναι ταξίδι με άγνωστο προορισμό παρέα με τους ήρωες  της εκάστοτε ιστορίας. Άλλοι συμπαθείς άλλοι περίεργοι άλλοι αδιάφοροι άλλοι γοητευτικοί, όλοι όμως ευπρόσδεκτοι συνταξιδιώτες μιας λογοτεχνικής πτήσης.

Στο νέο του βιβλίο  «Δούρειος Ίππος», ο Κώστας Κρομμύδας στήνει μια ιστορία τελείως διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε ως τώρα από τον ίδιο. Ένα κατασκοπικό κατά βάση μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή. Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται στη δίνη κρατικών μυστικών και διπλωματικών παιχνιδιών. Μας περιγράφει το Αιγαίο να είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα.

Περπατάμε σε σκοτεινούς απόμερους δρόμους, σε θορυβώδεις πόλεις, μπλεκόμαστε σε εγκλήματα, με προδότες, με κατασκόπους, με διπλωμάτες  με κυβερνητικά παιχνίδια, βλέπουμε ανθρώπους να αγαπιούνται και καθόμαστε δίπλα τους, συναναστρεφόμαστε πρόσωπα άγνωστα, συχνά οικεία, ακούμε τις συνομιλίες τους, συγκινούμαστε, θυμώνουμε, γελάμε, αγωνιούμε. Ως διά μαγείας όλα γύρω μας παγώνουν, σκοτεινιάζουν, μπαίνουν σε φόντο θολό και εμείς διακτινιζόμαστε σ’ έναν άλλο παράλληλο κόσμο.

 Η Ισιδώρα η ηρωίδα του τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή. Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. 


Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει. Η ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής ξετυλίγεται στα μάτια μας – συχνά με σοκαριστικό τρόπο αλλά ποτέ άλλοτε τόσο ρεαλιστικό και ειλικρινή, μακριά από κάθε επιτηδευμένη εξιδανίκευση. Στο τέλος καταλαβαίνεις ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.

Ο Κώστας Κρομύδας  μάς οδηγεί μέσα από  κοφτερά, ψυχολογικά μονοπάτια στο δρόμο για τη βουνοκορφή. Θέτει  ένα υπέροχο ερώτημα, το οποίο διαπερνά πλαγίως όλο το βιβλίο: Ο φόβος σου σώζει τη ζωή ή σου την παίρνει; Ας το απαντήσει ο καθένας μόνος του γιατί ο συγγραφέας πέρα από το χάρισμά του να δώσει ζωή στο παρελθόν με έναν μοναδικό τρόπο (πέρα από κάθε επιτήδευση), πετυχαίνει το πιο βασικό κατόρθωμα ενός πραγματικού συγγραφέα: να ενσαρκώσει μια ηρωίδα σαν την Ισιδώρα που θα μπορούσε να επιβιώσει σε έναν κόσμο όμοιο με κόλαση γνωρίζοντας και υπερασπίζοντας έναν έρωτα ερχόμενη αντιμέτωπη με την πιο απαιτητική αποστολή της καριέρας της στις μυστικές υπηρεσίες σε μια καθοριστική και δύσκολη αποστολή.  Η συγκίνηση και το δέος που αφήνει το μυθιστόρημα στοιχειώνει για πολύ καιρό τον αναγνώστη βυθίζοντάς τον σε προβληματισμούς.

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Μπαμπά, μεγάλωσέ με» και τον Μάιο του 2013 το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή που έλειπε» που ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε ως ένα από τα δέκα συγκινητικότερα βιβλία της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2014 από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησε το δεύτερό του μυθιστόρημα «Ογκρέσα», που αναδείχθηκε στα δέκα καλύτερα στην κατηγορία «ερωτικός χαρακτήρας». Τον Μάιο του 2015 κυκλοφόρησε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μη με λησμόνει» που επίσης αναδείχθηκε στα καλύτερα βιβλία στην κατηγορία «Ηρωίδα Έμπνευση».

Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του με τίτλο,«Ουρανόεσσα» που αναδείχθηκε το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» στα βραβεία βιβλίου των Public το 2017.

Τον Οκτώβριο του 2016 επανακυκλοφορεί με νέα επιμέλεια και εξώφυλλο το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή που έλειπε» από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφόρησε το πέμπτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Φως μέσα στη θύελλα» το οποίο αναδείχθηκε στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς!

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε το έκτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Μυρωδιά από σανίδι» που επίσης αναδείχθηκε στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς!

Τον Μάιο του 2019 εκδόθηκε έβδομο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μια νύχτα ακόμη».

Τον Μάιο του 2020 εκδόθηκε το 8ο μυθιστόρημά του με τίτλο «Εβόρα».

Τον Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε το «Ακάκιε», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς στα Bραβεία Βιβλίου των Public.

Το νέο του μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2022 με τίτλο «Δούρειος ίππος».

Αρθρογραφεί στο infokids.gr και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί γράφοντας άρθρα με το περιοδικό «Παιδί και Νέοι Γονείς» και την εφημερίδα Real News.


Γιούλη Τσακάλου 

Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου