ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου" ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Ανεμος Εκδοτική


Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ - ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Η 9η επανέκδοση από την Άνεμος Εκδοτική, του βιβλίου Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου του Γιάννη Φιλιππίδη, αποδεικνύει ότι ο συγγραφέας έχει μελετήσει ενδόμυχα την γυναικεία φύση, έχει δημιουργήσει ένα γυναικείο πορτραίτο με απόλυτο ρεαλισμό, που απαντάται με πειστικότητα και αληθοφάνεια στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριάς του, της Βασιλικής, μιας γυναίκας που η μουντάδα και η σκοτεινιά των πρώτων χρόνων της ζωής της δεν την λύγισε. Ούσα επαναστατική φύση θέλησε να ξεφύγει από την περιφέρεια όπου ζούσε, ν΄ αγωνισθεί, να παλέψει για να διεκδικήσει από την αρχή την ζωή και τ΄ ανεκτίμητα δώρα της, να νιώσει τον έρωτα και την ευτυχία.

Η Βασιλική συλλογιέται και αναπολεί νοσταλγικά την προσωπική της ιστορία, «σαν πλάνο σινεμά», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο συγγραφέας, «μια ιστορία τόσο αληθινή όσο η ζωή του καθενός μας»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μακεδονική ύπαιθρο την δεκαετία του ΄30.  Έζησε χρόνια δύσκολα, γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ανέχειας, ωστόσο δεν έγινε θύμα κανενός και δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται και να παλεύει απέναντι σε όσα η ζωή της έβαλε εμπόδιο. Ακολούθησε η Κατοχή, ο αδελφοκτόνος πόλεμος, η Βασιλική χάνει τους γονείς της, ζει την απόλυτη ορφάνια σώματος και ψυχής.

Ενάντια στην μοίρα και συναισθηματικά ώριμη πλέον, αποφασίζει να συνεχίσει την ζωή της. Γνωρίζει τον μεγάλο της έρωτα, πραγματοποιεί το μεγάλο της όνειρο: βλέπει για πρώτη φορά την θάλασσα. Η ζωή θα της κλείσει το μάτι, το μέλλον της διαγράφεται ευοίωνο, καθώς θα μετοικήσει κάπου στην πόλη και γρήγορα θ΄ αναδειχθεί σε περιζήτητη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου της δεκαετίας του ΄60. Ο θάνατος του πολυαγαπημένου της όμως θ΄ ανατρέψει την ζωή της, αφήνοντάς την με ένα μεγάλο παράπονο για τ΄ αναπάντεχα του κόσμου.

Ο Γιάννης Φιλιππίδης αποδίδει με παλμό και ζωντάνια την τοιχογραφία της εποχής, που αναδίδει άρωμα Ελλάδας. Μία μοναδική αλχημεία από αρώματα γαρδένιας, ελληνικού καφέ, καπνού και ούζου. Η θεατρικότητα με την οποία περιγράφει καθημερινές ιστορίες, σπαρταριστές οικείες σκηνές -οι εικόνες με το πρωινό γάλα πριν το σχολείο και η σκηνή με το γλυκό του κουταλιού, με συγκίνησαν τόσο, καθώς μου ξύπνησαν τρυφερές νοσταλγικές αναμνήσεις- η αληθοφάνεια του κόσμου που περιβάλλει την πρωταγωνίστριά του, κάνουν τον αναγνώστη να μπει στο πνεύμα της ιστορίας, να συναισθανθεί και να ζήσει τα γεγονότα όπως ακριβώς και η ηρωίδα του βιβλίου.

Χιουμοριστικές ατάκες, ζωντανοί ενίοτε καυστικοί διάλογοι, περιγραφικός λόγος, διανθισμένο λεξιλόγιο με πλούσια εκφραστικά στοιχεία, στοιχειοθετούν ολοζώντανες εικόνες που απορροφούν την προσοχή του αναγνώστη, ο οποίος παρασυρόμενος από ένα χείμαρρο λέξεων, αισθάνεται αγαλλίαση, πλημμυρισμένος από συναισθηματική διέγερση και συγκίνηση.

Ένας άντρας καταφέρνει να διεισδύσει τόσο βαθιά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση, για να μας συστήσει την Βασιλική, έναν άνθρωπο με ψυχή, δυναμική, αλύγιστη, που δεν θυματοποιήθηκε αλλά διεκδίκησε ό,τι της στέρησε η ζωή και πέτυχε πολύ περισσότερα…..

Είναι η Βασιλική της καρδιάς μας.

Η καλή ψυχή που κρύβουμε μέσα μας. 

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου