ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Η Νοσοκόμα" Δήμητρα Ιωάννου, Εκδόσεις Ψυχογιός


Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ

Δήμητρα Ιωάννου - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η δεσποινίς Κατερίνα Συμεωνίδη, νοσοκόμα στο επάγγελμα, φτάνει στο όμορφο νησί της Άνδρου. Εκεί θα μάθει για την μυστηριώδη εξαφάνιση της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα που έγινε πριν από τριάντα χρόνια. Η Κατερίνα παθαίνει εμμονή με την υπόθεση της εξαφάνισης, σκαλίζει το παρελθόν και καταφέρνει να αναστατώσει όλο το νησί. Ψάχνει την αλήθεια και βγάζει στο φως μυστικά, θαμμένα για χρόνια. Ένας κρυφός παράνομος έρωτας… Δύο άντρες που διεκδικούν την ίδια γυναίκα… Δύο γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άντρα… Τρεις οικογένειες: οι γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, οι εφοπλιστές Γαλανοί και οι αξιοπρεπείς Βαλμάδες..."φιλίες" ανάμεσά τους που βασίζονται σε εκβιασμούς. Τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις που γίνονται διαλύουν την ηρεμία της Άνδρου και των κατοίκων της, βάζοντας στο μάτι την Κατερίνα απειλώντας την με την ζωή της. Ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος;

"Πάντα ήρεμο ήταν το νησί και πάντα αξιοπρεπείς οι άνθρωποί του. Έντιμοι νοικοκυραίοι που κοιτούσαν τη δουλειά τους και δεν έδιναν ποτέ αφορμή. Σκάνδαλα και παρατράγουδα δε συνέβαιναν σχεδόν ποτέ..." ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! Ο κόσμος της Νοσοκόμας είναι γεμάτος ίντριγκες και δολοπλοκίες, μίση και πάθη, ανταγωνισμούς και ζήλειες, αγάπες κι έρωτες, προδοσία και εκδίκηση, κρυμμένες αλήθειες και επικίνδυνα μυστικά...μυστικά των άλλων αλλά και δικά της. 

 


Η Κατερίνα που πρωταγωνιστεί στην ιστορία, είναι μια γυναίκα γενναία και δυναμική, με έντονη προσωπικότητα και τσαγανό. Αν και πολλές φορές κατακλύζεται από φόβο, δεν διστάζει να ορθώσει το ανάστημά της και να έρθει σε σύγκρουση με ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να την βλάψουν. Την ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων και γοητεύει τους γύρω της με την γλυκύτητα και την ευγένειά της.

Η Δήμητρα Ιωάννου, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, πάντα ήθελε να γράψει για το μυστήριο μιας εξαφάνισης και τις συνέπειές της στους δικούς της ανθρώπους. Η Νοσοκόμα και όλοι οι ήρωες της ιστορίας, "γεννήθηκαν" στα στενά της Χώρας της Άνδρου σε μία χειμωνιάτικη επίσκεψή της στο νησί. Μίλησε με τους ανθρώπους του, έμαθε τα έθιμα και τις συνήθειές τους, την νησιώτικη ντοπιολαλιά και τα "κουσέλια" τους, περπάτησε στον μεσαιωνικό οικισμό της Ρίβας με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα λουλούδια στις αυλές, ένιωσε την μαγεία και τον παλμό του νησιού.

Η συγγραφέας προσφέρει στους αναγνώστες της ένα κοινωνικό βιβλίο με πολύ μυστήριο σε κάθε σελίδα του και αρκετά στοιχεία ενός αστυνομικού και crime μυθιστορήματος. Με έξυπνη και κινηματογραφική πλοκή, καταιγιστική δράση και ανατροπές που κόβουν την ανάσα και δημιουργούν δυνατά συναισθήματα. Οι όμορφες περιγραφές του νησιού φτιάχνουν ζωντανές εικόνες ενώ δεν λείπουν και κάποιες αστείες σκηνές που αποφορτίζουν από την ένταση και την αγωνία. Μια ιστορία που δεν έχει δεύτερους ρόλους...όλοι οι ήρωές της είναι πρωταγωνιστές, και όσο αποκαλύπτονται μυστικά, ο καθένας τους παίρνει την θέση που του αξίζει...της δικαίωσης, της λύτρωσης ή της τιμωρίας. Η κυρία Ιωάννου μέσα από την ιστορία της Νοσοκόμας μάς θυμίζει την αξία της αλήθειας και της λάμψης της και ότι κάποιες φορές τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ίσως να υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος για αυτό. 

 

Από την Κασσάνδρα στην Νοσοκόμα... εννιά συναρπαστικά ταξίδια...κάθε βιβλίο κι άλλος τόπος...ανυπομονώ για το επόμενο.


Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου