ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΗ - Ανεμος Εκδοτική


Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Μαρία Βουζουνεράκη

ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Στα χρόνια της πανδημίας του 2020 η κατάσταση παύσης που βιώσαμε τις μέρες της καραντίνας, μας έκανε και χάσαμε τις ισορροπίες μας (όποιες κι αν ήταν αυτές) στους περισσότερους τομείς της ζωής μας με σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις. Ο περιορισμός των επαφών και η κοινωνική απομόνωση, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και την μετακίνηση, οι μάσκες και τα κρυμμένα χαμόγελα, οι αποστάσεις και οι αγκαλιές που δεν έγιναν, η αναστολή των εκδηλώσεων, το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, των καταστημάτων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των χώρων λατρείας, οι απολυμάνσεις.

"Μέσα σ'αυτήν την κατάσταση, δύο νέοι άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα, επιδιώκουν να βρουν τις δικές τους ισορροπίες και αναζητούν την πολυπόθητη ευτυχία. Η Βερονίκη, που κατάγεται από την Κέρκυρα, την οποία επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, εργάζεται στο Δημόσιο. Ο Θεόκλητος, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα. Οι πορείες τους είναι διαφορετικές και ανεξάρτητες, ενώ η δυσεύρετη αληθινή αγάπη αποτελεί ακόμα άπιαστο όνειρο γι' αυτούς. Όμως η Μοίρα θα διασταυρώσει ανέλπιστα τα μονοπάτια τους και θα καθορίσει με απροσδόκητο τρόπο τις ζωές τους. Το μέλλον τους μοιάζει άδηλο, αλλά οι στιγμές ευτυχίας που αυτό τους επιφυλάσσει είναι εκεί και περιμένουν να τις διεκδικήσουν." (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η αγαπημένη και χαρισματική συγγραφέας εμπνεύστηκε από πραγματικές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος και κατέγραψε με προσοχή και σεβασμό, ιστορίες που της εμπιστεύτηκαν οι άνθρωποι που τις βίωσαν, χωρίς να υποβαθμίζει την συναισθηματική τους αξία. Μεταξύ Αθήνας, Κρήτης και Κέρκυρας παρακολουθούμε μέσα από τις ζωές των ηρώων την προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τον φόβο για το άγνωστο, τον τρόμο, την θλίψη, την ανασφάλεια και την απογοήτευση που τους γεμίζει η δύσκολη καθημερινότητα και την ανάγκη τους να προλάβουν τον χρόνο που τρέχει και να διεκδικήσουν την πολύτιμη (αν και παροδική) ευτυχία που τους αναλογεί.

"Καμιά φορά, η ζωή προσπαθεί να επανορθώσει τις αδικίες που συμβαίνουν και να επουλώσει τις πληγές που αυτές αφήνουν πίσω τους."

Χωρίς φλυαρίες και με απλό και ουσιαστικό λόγο, μας τονίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτήν την ζωή θυμίζοντάς μας την ανεκτίμητη αξία της στιγμής. Η ευθύνη για την πορεία μας μέσα στον χρόνο είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός. Ο χρόνος μάς επιτρέπει να βάλουμε σε μια τάξη τη σκέψη μας, να επαναπροσδιορίσουμε ανάγκες και προτεραιότητες και μας δίνει την δυνατότητα επιλογής κατά πόσο θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γιατρευτεί ψυχικά και να προχωρήσει μπροστά. Η συμφιλίωση με τον χρόνο που περνά και η συνειδητοποίηση πως τα πάντα για κάποιον λόγο γίνονται, μας βοηθούν να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Αρκεί να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε.

"Δυστυχώς, αν δεν έρθουν τα χειρότερα στην ζωή των ανθρώπων, δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα καλύτερα και να χαρούν με όσα έχουν."

"Η οργή του χρόνου" με το πολύ όμορφο εξώφυλλο, δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Υπάρχουν βέβαια αναφορές σε γεγονότα του παρελθόντος, για πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας και επηρέασαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες, για τις οποίες χρειάστηκε εμπεριστατωμένη και άρτια ιστορική μελέτη από την συγγραφέα η οποία προσωποποιήθηκε στην ιστορία με τον Αριστοκράτη. Είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, ρεαλιστικό και ανθρώπινο, που συγκινεί και καθηλώνει και γεμίζει με ελπίδα και αισιοδοξία τον αναγνώστη.

 "Κανείς ποτέ δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον" γι' αυτό κάθε καινούργια μέρα είναι δώρο κι ευλογία.

 



Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου