ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Έτσι απλά συμβαίνουν όλα " Γιάννης Φιλιππίδης - Ανεμος Εκδοτική


ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Έτσι απλά συμβαίνουν όλα

Ανεμος Εκδοτική

 

     Έτσι απλά συμβαίνουν όλα είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Φιλιππίδη που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική και η ιστορία του λαμβάνει χώρα στην σημερινή κοινωνία, που παλεύει από την μια να επαναφέρει την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα ζωής και από την άλλη να ορθοποδήσει με τα κατάλοιπα της πανδημίας να ελλοχεύουν σε κάθε βήμα.

    Ο συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι, για να σεργιανίσουμε στον μικρόκοσμο μιας γειτονιάς, στην περιοχή της Κυψέλης. Γνωρίζουμε απλούς καθημερινούς ανθρώπους που κυνηγούν τα όνειρά τους βγάζοντας κοροϊδευτικά την γλώσσα σε οτιδήποτε βάζει φρένο στα όνειρα, σε οποιαδήποτε αναποδιά.

   Η κοκκινομάλλα Ροζαλία ή Ρόζα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Κυνηγάει το όνειρό της να πρωταγωνιστήσει σε μια μεγάλη θεατρική παράσταση, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες και πολλές άλλες ατυχείς συγκυρίες  θα την βγάλουν από το πλάνο της και την εσφαλμένη αντίληψη ότι η πρώτη μέρα του Νοέμβρη είναι η τυχερή της μέρα.

   Όταν σε κάποια στιγμή της ζωής σου αισθάνεσαι ότι απειλείται το προσωπικό σου σύμπαν, ότι πέρασες σε δεύτερη μοίρα, τότε-αλήθεια-τί κάνεις; Σταματάς να διεκδικείς τα κεκτημένα σου, γκρινιάζεις και αφήνεσαι στην τύχη ή μπορείς να φτάσεις και στην αυτοδικία ακόμη , προκειμένου να πάρεις πίσω ό,τι σου στέρησαν οι άλλοι; Η Μάρθα το πιστεύει ακράδαντα και πράττει ανάλογα.

    Η Ευδοκία δίνει την πιο άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Με αξιοπρέπεια και βαθιά συναίσθηση της προσωπικής της αξίας βάζει τα δικά της όρια, τους δικούς της κανόνες, που για την ίδια είναι αδιαπραγμάτευτοι.

   Ο Στέφανος και ο Αλέξης, ένα ομόφυλο ζευγάρι, με ορόσημο την αγάπη, συμβιώνουν αρμονικά διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στον έρωτα, στην αγάπη, στην υιοθεσία και την απόκτηση ενός παιδιού.

   Τέλος, ο επιπόλαιος και εγωκεντρικός Στάθης συνειδητοποιεί ότι το σεξ δεν είναι ένα άθλημα στο οποίο αρέσκεται κάθε φορά, για να προβάλλει τις «επιδόσεις» του και ότι η απερισκεψία του αυτή έχει τις ανάλογες συνέπειες στην σχέση του. Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι ευκολότερο να χαθεί, παρά να χτιστεί ξανά. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και θέλει χρόνο και κόπο για ν΄ αποκτηθεί.

   Ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, κάποιες ευλογία και ανάσα ζωής, όπως η αληθινή, άδολη φιλία στην χαρά, στην λύπη, στα δύσκολα και στα εύκολα (σχέση Μάρθας-Ευδοκίας) άλλες με αδιέξοδα, επικοινωνιακά και συναισθηματικά (σχέση Ρόζας-Στάθη), σχέσεις απόλυτης ταύτισης και αρμονικής συμβίωσης που διεκδικούν το δικαίωμα της υιοθεσίας (σχέση Στέφανου-Αλέξη).

    Ο Γιάννης Φιλιππίδης εμπνεύστηκε την ιστορία αυτή από πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Οι χαρακτήρες του είναι ανθρώπινοι, αυθεντικοί με ελαττώματα και προτερήματα. Τους συναντάμε ως γείτονες, φίλους, συνάδελφους. Άλλοτε, ως έρμαια των σκοτεινών παθών και αδυναμιών τους, που είναι η κύρια αιτία τριβής σε μια σχέση και άλλοτε με δυνατά συναισθήματα αγάπης, ζεστασιάς και κατανόησης, μιας ανοιχτής αγκαλιάς για όλους εκείνους που αγαπούν αλλά και για τους άλλους, που έχουν ανάγκη κάποιον για να τους αγαπήσει.

    Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο συγγραφέας διεισδύει στην ψυχή των ηρώων του και αναδεικνύει κρυμμένες πτυχές, σκέψεις και συναισθήματα, δομεί τις μεταξύ τους σχέσεις με τρόπο που ο αναγνώστης τους νιώθει δικούς του ανθρώπους και πολλές φορές αναρωτιέται «μήπως ο συγγραφέας καθρεφτίζει την ζωή μου;» Τα πρόσωπα της ιστορίας έχουν τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες προσδοκίες με τον αναγνώστη. Την οικειότητα αυτή την πετυχαίνει με την φυσικότητα που διέπει τους διαλόγους μεταξύ των προσώπων δίνοντας το ζωντανό στοιχείο και τη θεατρικότητα, βασική τεχνική της γραφής του συγγραφέα που συναντάμε καθ’ όλο το συγγραφικό του έργο.

     Έτσι απλά συμβαίνουν όλα στην ζωή που κυλάει ορμητικά και εξαφανίζει την στιγμή, σαν χείμαρρος, όπως χειμαρρώδης είναι και η γραφή του Γιάννη Φιλιππίδη, σε χλευάζει και σε περιπαίζει με τον ίδιο καυστικό τρόπο που ξεγελάει η ζωή τους ήρωες τούτου του βιβλίου, που με τόση πειστικότητα αναπαριστά ο συγγραφέας. Παρατηρούμε τους ήρωες να προσπερνούν εμπόδια για να κάνουν πραγματικότητα τις προσδοκίες τους θέλοντας ν΄ αποτινάξουν από πάνω τους αχαλίνωτα πάθη, ν΄ ανταγωνιστούν τον χρόνο, την μνησικακία και τις προκαταλήψεις των άλλων απέναντι στο διαφορετικό, στο «άλλως καμωμένο». Γιατί μεταξύ των άλλων, ο Φιλιππίδης αγκαλιάζει με ευαισθησία θέματα επίκαιρα και φλέγοντα όπως ο εκφοβισμός, η απιστία, η αυτοδικία, το δικαίωμα στην ευτυχία ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Φίλε Γιάννη, καλοτάξιδο από καρδιάς!

 


 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου