ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΟΙ ΚΟΡΕΣ" - ALEX MICHAELIDES - Εκδόσεις Διόπτρα

 


ΟΙ ΚΟΡΕΣ ALEX MICHAELIDES 

Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Alex Michaelides, είναι ο νέος ανερχόμενος συγγραφέας, αστυνομικών μυθιστορημάτων ελληνοκυπριακής καταγωγής. Το 2019, έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με το ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ «η σιωπηλή ασθενής», που έγινε παγκόσμιο best seller και κατέλαβε την πρώτη θέση στην λίστα των New York Times!

Έχοντας ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη, φέτος, επανέρχεται με ένα διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα. «Οι Κόρες», όπως τιτλοφορείται το νέο του βιβλίο, είναι ένα έξυπνο αστυνομικό μυθιστόρημα, που θα καθηλώσει τους φαν του είδους, χάρη στην πρωτοτυπία του σεναρίου που αποθεώνει την εξέλιξη της ιστορίας, με την υπόθεση να περιπλέκεται περίτεχνα με αρχαιοελληνικούς μύθους και μυστηριώδεις θεότητες, στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα θελκτικό και σε προκαλούν να το ανακαλύψεις.

Με φόντο τα μεσαιωνικά κτίρια του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνάδουν άρτια με το μυστηριακό αρχαιοελληνικό πνεύμα, ο συγγραφέας συνθέτει μία ιστορία τόσο καλοδουλεμένη και καταιγιστική που αναμένεται να ξεπεράσει σ΄ εντυπώσεις και αυτή του πρώτου βιβλίου. Μία μυστική φοιτητική οργάνωση με επικεφαλής τον χαρισματικό καθηγητή Φόσκα να ηγείται μιας ομάδας, εντυπωσιακά όμορφων και έξυπνων φοιτητριών, τον οποίο ακολουθούν πιστά, με λατρεία και απόλυτη αφοσίωση, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την δράση της.

Οι ανεξήγητες διαδοχικές δολοφονίες των μελών της μυστήριας ομάδας του, φέρουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον καθηγητή, έναν άνθρωπο υπεράνω υποψίας, ιδιαίτερα αγαπητό, όχι μόνο από το πλήθος των φοιτητών που γεμίζουν ασφυκτικά τ΄ αμφιθέατρα στις εκάστοτε αγορεύσεις του, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Μαριάννα, ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην ομαδική ψυχοθεραπεία, έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, κουβαλώντας μία δύσκολη παιδική ηλικία και ακόμη ένα πιο δύσκολο παρόν, έχοντας χάσει τον αγαπημένο της σύντροφο, καλείται να διεισδύσει στ΄ άδυτα της μυστικής αυτής αδελφότητας, να μελετήσει τα πρόσωπα πίσω από τις πράξεις, ν΄ αφουγκραστεί όλα εκείνα τα «ανείπωτα», που τόσο έντεχνα κρύβονται πίσω από ευγενικά χαμόγελα και να εντοπίσει τ΄ αληθινά συναισθήματα, μελετώντας την γλώσσα του σώματος. Πιστεύει σθεναρά, ότι πίσω από την επιβλητική προσωπικότητα του Φόσκα, κρύβεται ένας άνθρωπος με υπέρμετρο εγωισμό, έντονα χειριστικός, δέσμιος ενός εξίσου σκοτεινού παρελθόντος, στην εξιχνίαση του οποίου προσηλώνεται εμμονικά, με απώτερο στόχο να τον «ξεμπροστιάσει», ξεδιπλώνοντας τον πραγματικό του εαυτό.

Οι διάσπαρτες αναφορές σε αρχαίους τραγικούς, στην αρχαϊκή ποίηση, τα Ελευσίνια μυστήρια -που υπαγορεύουν στα μυημένα μέλη, την συμφιλίωση με τον μεγαλύτερο φόβο τους, τον θάνατο και την πίστη στην μεταθανάτιο ζωή,- ορίζουν ένα τελετουργικό πρότυπο φόνων, μία θρησκευτική ιεροτελεστία, που ακολουθείται κατά γράμμα από τον δολοφόνο.

Παράλληλα το μυστηριακό κλίμα, αποκαλύπτει ένα δυναμικό και ατμοσφαιρικό σκηνικό με κινηματογραφικές προοπτικές. Όσο προχωράμε προς το τέλος, οι ανατροπές είναι τόσο απρόσμενες, που μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους αναγνώστες, μη ρεαλιστικές, καθώς η ροή των εξελίξεων αλλάζει άρδην και σοκάρει, καθώς νέα δεδομένα έρχονται στο φως, ανατρέποντας τα όσα γνωρίζουμε.

Ο αναγνώστης αναρωτιέται, εάν το καθηλωτικό τέλος με την αποκάλυψη του δολοφόνου, ταιριάζει με την αλυσίδα των γεγονότων, που οδηγούν σε αυτή την αποκάλυψη, ή υπάρχουν πράγματα που εκούσια ο συγγραφέας απέκρυψε από τους αναγνώστες, προκειμένου να δώσει ένα τέλος τόσο εντυπωσιακό, όσο και πρωτόγνωρο.

Εν κατακλείδι, έστω και εάν οι γνώμες διίστανται, οι «Οι Κόρες» του Alex Michaelides, είναι ένα απολαυστικό αστυνομικό θρίλερ, ευρηματικό, με καταιγιστική δράση, απρόσμενες εξελίξεις, πολυδιάστατους χαρακτήρες, τους οποίους τοποθετεί αρμονικά σ΄ ένα περιβάλλον, στο οποίο ο συγγραφέας έχει ζήσει, οπότε γνωρίζει πολύ καλά, -αφού και ο ίδιος έχει φοιτήσει στο Κέμπριτζ- με στοιχεία, τα οποία χειρίζεται και τοποθετεί με μαεστρία στην ιστορία, με πληροφορίες που παρουσιάζει με φειδώ και προσοχή, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το μυστηριακό κλίμα, που θα δικαιολογεί το ανατρεπτικό φινάλε του βιβλίου!

Πιστεύω ότι θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον ακόμη και οι πιο απαιτητικοί του είδους!

Στα μεγάλα συν του βιβλίου, το υπέροχο εξώφυλλο εικαστικού ύφους, που είναι αδύνατο να μην προσελκύσει το βλέμμα, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα μυστήριο, που σε συνδυασμό με το αρχαιοελληνικό γλυπτό δεν σε αφήνει αδιάφορο.

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου