ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου για το βιβλίο «Φανταστικές Ιστορίες» – Βασίλης Κυριλλίδης– Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές


«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

          «Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια πότε ακριβώς συνέβη».

          Η λεπτή και υπό το πρίσμα των συναισθημάτων προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων διαχρονικά από βιβλία –επιστημονικής- φαντασίας είναι σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως οι συγγραφείς του είδους προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με μια slapstick αφήγηση δίχως ενσυναίσθηση και ψυχογραφικές αποχρώσεις.

          Η συλλογή διηγημάτων του κύριου Βασίλη Κυριλλίδη «Φανταστικές ιστορίες» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές σού δίνει την απόλαυση μιας σουρεαλιστικής εξιστόρησης των φουτουριστικών του αλληγοριών μα ταυτόχρονα με μέσο την παραπάνω τεχνοτροπία ερευνά τον άνθρωπο σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Θυμίζει η διαδικασία αυτή κάποιο πείραμα. Δηλαδή βλέπουμε πως αντιδρά το άτομο και σε συνθήκες –εκούσιας ή μη- απομόνωσης και σε συνύπαρξη με προσωπικότητες που κρατάνε μέσα τους ακόμα τον πολιτισμό –ακόμα και ένα βήμα πριν την ατομική και συλλογική συντέλεια- και με χαραχτήρες που οι νόμοι τους είναι το άγραφο δίκαιο των ζώων.

          Τα κείμενα αυτά είναι μια ματιά σε ένα δυστοπικό μέλλον, το οποίο όμως δημιουργείται κυρίως από τη θλίψη μας για τον κόσμο και τον ξεπεσμό του. Επομένως εμείς φέρνουμε την κοινωνική εξαθλίωση και αποξένωση.

          Το παρόν δεν είναι παρά ένας σύντομος προθάλαμος για όσα θα ζήσουμε ή μια φωτογραφία του εαυτού μας σε μια χαρούμενη ή λυπημένη στιγμή.

          Στο δίλλημα επιβίωση ή ανθρώπινες σχέσεις νικά κατά κράτος η πρώτη μεταμορφώνοντας τις δεύτερες σε ουτοπικό φαινόμενο που για να το κατακτήσεις πρέπει να μην φοβάσαι να θυσιαστείς για τον άλλον. Μεγάλο ιδανικό αυτό.

          Η γλώσσα αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στον αναγνώστη και τα νοήματα του βιβλίου· μια γέφυρα που απολαμβάνεις να τη διασχίζεις ξανά και ξανά.

          Ένα έξυπνο βιβλίο που ανοίγει την αγκαλιά του σε κοινά και άλλων συγγραφικών ειδών.

          Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Βασίλη Κυριλλίδη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επιστημονική φαντασία, τρόμος, όπερα του διαστήματος, ψυχολογική απειλή, υπαρξιακή αγωνία, ταξίδι στο χρόνο, μεταφυσικό, παραισθήσεις, ανεξήγητα φαινόμενα, έρωτες, ανθρώπινες σχέσεις και φρικτά εγκλήματα.
Δέκα εφτά διακεκριμένα διηγήματα, γραμμένα από το 2000 έως σήμερα, και δημοσιευμένα σε διάφορες συλλογές, συγκεντρωμένα σ’ ένα βιβλίο που καλύπτει όλα τα είδη του φανταστικού.  
Δεκαεπτά διαφορετικοί, μυστηριώδεις κόσμοι, που καλούν τον αναγνώστη να βυθιστεί στη μαγεία τους, και να μοιραστεί τις περιπέτειες και τις αγωνίες των ηρώων τους.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 και ζει στην Καβάλα. Το μυθιστόρημά του ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΥΛΙΚΑ κυκλοφόρησε, στην πρώτη του εκδοχή, από τις εκδόσεις Καστανιώτης το 2001, κι επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ελκυστής το 2021. Υπόλοιπα βιβλία του, ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ, πρώτη έκδοση Άγκυρα 2004, 2η έκδοση Διάπλαση 2018, ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Άγκυρα 2005, η συλλογή διηγημάτων ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ, Άγκυρα 2008, και το αστυνομικό μυθιστόρημα ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, από τις εκδόσεις Φιλελεύθερος 2020. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές κυκλοφορούν το 2021, το μυθιστόρημα AZTEC – Η Τελευταία Πανδημία και η συλλογή διηγημάτων του Φανταστικές Ιστορίες.

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου