ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Αντέτι" - ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝΑΡΗ ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΑΚΗ - Εκδόσεις ΠΝΟΗ


Αντέτι - Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη 

Εκδόσεις:  ΠΝΟΗ

Σήφης, Κατερίνα, Αφροδίτη, Αντρέας, Απόστολος, Ρηνιώ, Μανούσος, Ανέζα....τρεις γενεές, δύο οικογένειες και μια ιστορία που ξεκινά πριν από εκατό χρόνια από την Κρήτη και φτάνει στην Αθήνα του σήμερα. Μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, γεμάτη έρωτες, εγωισμούς, βεντέτες αλλά και σασμούς, θυσίες και συμβιβασμούς.

«Στη ζωή άλλοι κάνουν αυτό που θέλουν κι άλλοι αυτό που πρέπει».

Μια ιστορία βασισμένη στο "αντέτι" της κρητικής κοινωνίας, σε όλους εκείνους τους άγραφους νόμους που υπηρετούν και εφαρμόζουν στην ζωή τους, σε όλα τα "πρέπει" και τα "δεν πρέπει" που μαθαίνουν από μικρά παιδιά, στις συνήθειες και τα έθιμά τους.

«Την ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως έρχεται και όχι όπως μπορεί να την ονειρεύτηκες».

Το "αντέτι" του γενναίου αλλά και του παραλόγου κάποιες φορές. «Είναι όλα αυτά που έχεις καταχωνιάσει μέσα σου, αυτά που ενώ έχεις δίκιο αναγκάζεσαι να ζητάς συγγνώμη, είναι αυτές οι κραυγές που ουρλιάζουν μέσα σου, αυτά είναι που γίνονται θεριά και κατασπαράζουν την ύπαρξή σου».

Ήρωες που κάνουν την υπέρβασή τους στα "πρέπει", αγαπούν βαθιά και αληθινά, πονάνε και πολεμούν για τον έρωτα μέχρι η ζωή να τους αποζημιώσει με ηρεμία κι ευτυχία.

Η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη μας ξεναγεί στην πατρίδα της και μας γεμίζει εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και ακούσματα της φιλόξενης Κρήτης. Η τοπική διάλεκτος συνεπαίρνει και μας κάνει να συμμετέχουμε έστω και νοερά σε όλες τις εκδηλώσεις τους, χαρούμενες και μη. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία που μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα "παντρεύονται" αρμονικά και μας δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Νιώθουμε με τους πρωταγωνιστές της τον πόνο τους, την θλίψη και την οργή τους, αλλά και την αγάπη τους, την λαχτάρα και την χαρά τους. Η συγκίνησή τους γίνεται δική μας, κάνουμε όνειρα παρέα κι ελπίζουμε μαζί τους οι απώλειες της καρδιάς που βιώνουν να μην αφήσουν σημάδια αγιάτρευτα.

Το Αντέτι είναι ένα βιβλίο που από τις πρώτες σελίδες του φανερώνει την ταυτότητά του...ένα πολύ καλό κι ωραίο βιβλίο. Έγινε αγαπημένο με πολλά και πολύτιμα μηνύματα.

«Η ζωή είναι πολύ υπομονετική δασκάλα. Κάποτε θα σου τα μάθει αυτά που πρέπει».

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου