ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Τέση Παπαθανασίου για το βιβλίο "Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ" Paul Auster - Εκδόσεις Μεταίχμιο

η φωτο απο flowmag

Η τριλογία της Νέας Υόρκης - Paul Auster

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τρεις ιστορίες μπλεγμένες η μία μέσα στην άλλη... ή μήπως μία ιστορία ειπωμένη με διαφορετικούς τρόπους, ώστε κάθε φορά να προχωρά ένα επίπεδο παραπάνω; Αυτό θα αναρωτιέστε μέχρι το τέλος όπου δίνεται η απάντηση.

Το μοιραίο, η τύχη ή κάποια συγκυρία λειτουργεί ως αυτουργός-εντολέας σε 3 μυστηριώδεις υποθέσεις παρακολούθησης. Ο εντολοδόχος ξεκινά να γίνει η σκιά κάποιου άλλου και τελικά καταλήγει ο καθρέφτης του. Δεν θα σταματήσει αν δεν έρθει σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του.

Το παιχνίδι με τα ονόματα των ηρώων είναι θαυμαστό, οι αναφορές σε άλλα βιβλία δημιουργούν ξεχωριστή ατμόσφαιρα και οι αναπάντητοι γρίφοι προσδίδουν μυστήριο. Οι ρυθμοί είναι αργοί, μιας άλλης εποχής, τότε που η ενημέρωση γινόταν από τις εφημερίδες και η επικοινωνία με το ταχυδρομείο.

Συγγραφείς ντετέκτιβ, ντετέκτιβ παρ'ολίγον συγγραφείς -κάπου εκεί μέσα εμφανίζεται και ένας άλλος Πωλ Ώστερ- πρωταγωνιστής όμως πάντα είναι ένας συγγραφέας, άλτερ έγκο του Ώστερ, που πνιγμένος στη μοναξιά της μεγαλούπολης είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την πιο παράξενη οδηγία προκειμένου να ξεφύγει από έναν καταθλιπτικό εαυτό και μια αφόρητη μονοτονία. Ικανός για τα άκρα, αφήνεται έρμαιο της μοίρας, φτάνοντας για παράδειγμα να ζει άστεγος. Μόνη αναλαμπή που μπορεί να διαρρήξει το σκοτάδι του ο έρωτας, εφήμερος ή μακροβιότερος δεν έχει σημασία.

Ίδιο μοτίβο με το άλλο του μυθιστόρημα, το Παλάτι του φεγγαριού, αυτό του μοναχικού συγγραφέα που οι τυχαίες ή μοιραίες επιλογές τον καθοδηγούν. Υπάρχουν κομμάτια των 2 βιβλίων που είναι παρόμοια, όπως αυτό της επιβίωσης στον δρόμο. Σε κάποια σημεία (και στα δύο έργα) γίνεται φλύαρος, όμως σίγουρα κερδίζει στο χτίσιμο και την απόδοση των χαρακτήρων, κυρίως του πρωταγωνιστικού που πιθανώς αντανακλά τον ψυχισμό και τα βιώματα του συγγραφέα.

Ο Ώστερ ξέρει να παρασύρει τον αναγνώστη στο παραμύθι, όπως ο λαγός την Αλίκη στην τρύπα του. Μη σας φανεί αθώος, μπορεί να σας φέρει σε ένα καθοδικό κυνήγι συνείδησης, αντιμέτωπους με τον ίδιο σας τον εαυτό .

Τέση Παπαθανασίου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Η Τέση Παπαθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Σπούδασε Γεωλογία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.
Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους. Μεγάλες της αγάπες, εκτός από την οικογένειά της, είναι τα Μαθηματικά, η Μουσική και τα Μυστήρια.
Η "Λουκουμόσκονη" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου