ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ" ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ - Εκδόσεις Ανεμος


ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ - ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ

Εκδόσεις Ανεμος

Η ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ της Μιράντας Καλλιανού που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική, είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην αστυνομική λογοτεχνία.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία, η συλλογή των στοιχείων καθώς και τα σενάρια που έρχονται στο φως, εμπεριέχουν μία θεατρικότητα, ένα σασπένς και ένα μυστήριο.

Είναι φανερό ότι η συγγραφέας έχει δεχτεί επιρροές από τις ατμοσφαιρικές ιστορίες μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστυ. Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, απόλαυσα το συγκεκριμένο βιβλίο, τόσο για την ικανοποιητική πλοκή του, όσο και για την σοβαρότητα των εξελίξεων, που θα μπορούσαν να πείσουν τον αναγνώστη, ως μια αληθινή ιστορία.

Κεντρικός άξονας της ιστορίας η αμετάκλητη επιθυμία για εκδίκηση, η οποία έρχεται από το μακρινό παρελθόν και γιγαντώνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια, φθείροντας ψυχικά τ΄ άτομα που αφορούν. Ποιος μπορεί να διανύσει μία ήρεμη φαινομενικά ζωή, όταν άνθρωποι του παρελθόντος φρόντισαν για το αντίθετο; Μία αριστοτεχνικά σχεδιασμένη δολοφονία ενός ατόμου, που η δικαιοσύνη αθώωσε, καταδικάζοντας μία αθώα ψυχή και στην συνέχεια μία ολόκληρη οικογένεια και δυο παιδικές ψυχούλες στην ορφάνια. Άραγε η ανάγκη της αυτοδικίας είναι μονόδρομος, όταν νιώθουμε αδικημένοι και κατά πόσο αυτή, μπορεί να ελαφρύνει το δράμα των εμπλεκόμενων προσώπων;

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος, που η συγγραφέας δένει την αρχή του βιβλίου με τα στοιχεία που σταδιακά φανερώνονται μετά την μέση του βιβλίου.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο γραφικό χιονισμένο Μέτσοβο, όταν ένας γραφικός ξενώνας, -τον οποίο κλείνει ο επιφανής επιχειρηματίας Μαρόγλου με την οικογένειά του, προκειμένου να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την υποδοχή του νέου έτους- μαίνεται να γίνει το μέρος όπου θα κοπεί το νήμα της ζωής του. Άραγε, πρόκειται για κάποιο τερτίπι της μοίρας ή ένα καλοστημένο σχέδιο ενός δαιμόνιου εγκληματικού μυαλού; Όλες οι υποψίες πέφτουν πάνω στ΄ άτομα που απαρτίζουν το οικείο περιβάλλον του και ακολούθησαν τον επιχειρηματία σε αυτό το εορταστικό event. To ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ στο οποίο απευθύνεται ο Μαρόγλου, πριν την δολοφονία του, δεν κατορθώνει να επιβεβαιώσει τις υποψίες του ίδιου, περί παρακολουθήσεώς του, θεωρώντας αυτές, αποκυήματα της φαντασίας του.

Οι ενοχές τους που δεν κατάφεραν να τον προστατέψουν, τους οδηγούν στην οικία του επιχειρηματία, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για τον περίγυρό του, τις μεταξύ τους σχέσεις, για τα επαγγελματικά του σχέδια, καθώς ο επιχειρηματίας είχε ανοίξει αρκετά μέτωπα, όντας αρκετά ευφυής, ευέλικτος που οραματιζόταν μεγαλεπήβολα σχέδια και πάντα με το αζημίωτο. Άραγε ήρθε η ώρα να πληρώσει τον λογαριασμό που του αναλογούσε ή άρχισε ν΄ αχνοφαίνεται μία χαραμάδα του σκοτεινού παρελθόντος; Άμεσα αντιλαμβάνονται, ότι ο κάθε ένας από τους οικείους του είχαν προσωπικό κίνητρο να τον βγάλουν από την μέση, ωστόσο, είχαν και άλλοθι, καθώς όλοι ήταν συγκεντρωμένοι στο ίδιο σημείο, την ώρα του εγκλήματος, ώστε κανένας να μην δίνει στόχο με την απουσία του.

Τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως, συνθέτουν έναν πολύπλοκο γρίφο που σπαζοκεφαλιάζει τους ερευνητές. Οι σκόρπιες ενδείξεις και τα φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία, τους οδηγούν να ψάξουν στο παρελθόν του επιφανούς άνδρα, καθώς και στην αναζήτηση καλά κρυμμένων μυστικών. Ένας δεύτερος φόνος ενός πολύ κοντινού προσώπου του εκλιπόντος, μια απαγωγή που οδηγεί σε μία καταιγιστική καταδίωξη, αναγκάζει την αστυνομία σε συνεργασία με τους ερευνητές να πιάσουν το κουβάρι των γεγονότων, από την αρχή.

Με γραφή απλή, λιτή και απέριττη , με αφήγηση απρόσκοπτα ρέουσα σε πρωτοπρόσωπη γραφή εναλλασσόμενη με την τριτοπρόσωπη, με μικρά κεφάλαια αφιερωμένα στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, η Μιράντα Καλλιανού, επιμένει στα στοιχεία εκείνα ενός καλού αστυνομικού βιβλίου, που πραγματικά καθηλώνει με την πρωτότυπη πλοκή του.

Πόσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να υποστηρίζει ότι βρίσκεται τόσο κοντά στον δολοφόνο, ώσπου να έρθει το επόμενο στοιχείο να διαψεύσει αυτή μου την πεποίθηση. Οι συνεχείς ανατροπές πραγματικά καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη, μέχρι να διαβάσεις την τελευταία σελίδα. Πιστεύω ότι οι λάτρεις του κλασικού αστυνομικού θα το αγαπήσουν, διότι είναι ένας τέλειος συνδυασμός αινιγματικής υπόθεσης, μυστηρίου και καταιγιστικής πλοκής!

Αναστασία Δημακοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου