ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ - Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - Ελευθερία Μεταξά

Εκδόσεις Μίνωας

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ελευθερίας Μεταξά, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στη Σμύρνη του 1922, στις ώρες της μεγάλης καταστροφής. Όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, η αφορμή για το βιβλίο ήταν μια τυχαία συζήτησή της με τον εκδότη της. Εκείνος της μίλησε για κάποιο συγγενικό του πρόσωπο που ζούσε στη Σμύρνη και είχε κανονίσει να φύγει για την Ελλάδα με τη βοήθεια ενός φίλου του από την ιταλική πρεσβεία, καθώς διαισθανόταν την καταστροφή να έρχεται. Αναγκάστηκε όμως να φύγει και να αφήσει τα πάντα πίσω του, αφού η φωτιά που ξέσπασε στην πόλη, ανέτρεψε εντελώς τα σχέδιά του. Έτσι "γεννήθηκε" ο Αρίστος Κογκαλίδης, ένας από τους ήρωες της ιστορίας, που για να σώσει την οικογένειά του από την καταστροφή, ετοιμάστηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της προσφυγιάς παίρνοντας μαζί του όλα εκείνα που θα του επιτρέψουν να ξεκινήσει την ζωή του στην νέα πατρίδα: χρήματα, κοσμήματα αλλά και τον πολύτιμο θησαυρό του… Όμως, η μοίρα φαίνεται να έχει διαφορετικά σχέδια για εκείνον και με το πρόσωπο του νεαρού Γαβρίλη Ραγιόγλου ανατρέπει την τελευταία στιγμή τα σχέδιά του με τον χειρότερο τρόπο…

Και ερχόμαστε στην Αθήνα του σήμερα, όπου ο αιωνόβιος Χριστόδουλος Ραγιόγλου, ένας πολύ καλός άνθρωπος "που ήξερε να αγαπά, να κατανοεί και να συγχωρεί" δολοφονείται, και ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός Μάνος Βαρσάμης, παλιός φίλος του θύματος, αναλαμβάνει να διαλευκάνει το έγκλημα με την πολύτιμη βοήθεια της ψυχολόγου Έλσας Γληνού. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλο μυστήριο για τον έμπειρο πρώην αστυνομικό αφού τα κίνητρα που οδήγησαν στην δολοφονία του Ραγιόγλου δεν είναι ξεκάθαρα. Όσοι ήταν κοντά στο θύμα είναι ύποπτοι στα μάτια του Βαρσάμη, ανάμεσά τους βρίσκεται ο δολοφόνος του φίλου του. Μέσα από την έρευνα, οι δύο συνεργάτες συνειδητοποιούν πως όλοι οι "ύποπτοι" σχετίζονται με την Σμύρνη και θα πρέπει να ανατρέξουν πίσω στο 1922, προκειμένου να φτάσουν στην λύση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Ένα ακόμα έγκλημα και μια απόπειρα δολοφονίας ανατρέπουν τα δεδομένα, και αρχίζει ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων και καλά κρυμμένων μυστικών...μυστικά ζωής που πονάνε και έχουν ανοίξει πληγές που αιμορραγούν για πολλά χρόνια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ψυχολογικό-αστυνομικό θρίλερ με ιστορικές αναφορές που βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας. Η συγγραφέας έχει συνδέσει με μεγάλη μαεστρία το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας στους αναγνώστες της ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και δράση. Οι συνεχείς αποκαλύψεις οδηγούν σε ανατροπές που εκπλήσσουν και καθηλώνουν και καθώς μυστικά βγαίνουν συνέχεια στο φως δύσκολα γίνεται αντιληπτός ο δολοφόνος.

Η κυρία Μεταξά έχει δημιουργήσει μία σειρά γεγονότων ανάμεσα σε δύο χρονικές περιόδους με ανατροπές που "πείθουν" χωρίς να αφήσει κενά και απορίες στην ιστορία. Έτσι ο αναγνώστης κατανοεί και "αποδέχεται" τα κίνητρα που οδήγησαν τους τραγικούς ήρωες στις πράξεις τους. Πράξεις και ενέργειες που έχουν το τίμημά τους και κάποια στιγμή η ζωή θα ζητήσει να της εξοφληθούν τα χρωστούμενα με οποιοδήποτε κόστος.

Η αφήγηση των γεγονότων του 1922 και της καταστροφής, γίνεται μέσα από ζωντανές περιγραφές που συγκλονίζουν για το μέγεθος του πόνου και της δυστυχίας των χριστιανών της Σμύρνης που έχασαν περιουσίες, οικογένειες και φίλους. Οι αγριότητες των Τούρκων, η αδιαφορία των συμμάχων, ο αγώνας για επιβίωση των προσφύγων και η αντιμετώπισή τους από τους Έλληνες, παραθέτονται έπειτα από συγγραφική μελέτη προσωπικών μαρτυριών προσφύγων και άρθρων εφημερίδων της εποχής προκειμένου να υπάρχει ιστορική και ηθική συνέπεια.

"Ο θησαυρός της Σμύρνης" είναι ένα άρτιο μυθιστόρημα-φόρος τιμής "σε όλους εκείνους που ο παραλογισμός του πολέμου τους οδήγησε στον δρόμο της προσφυγιάς".... Πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου