ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ" - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ - Εκδόσεις Ψυχογιός

 
Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ

 Εκδόσεις: Ψυχογιός

"Κανένας νεκρός που αγαπήθηκε στην ζωή του δεν είναι πραγματικά νεκρός. Ζει μέσα μας."

Μετά το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη και τον θυελλώδη έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου με την Κυβέλη Αδριανού, ο Στέφανος Δάνδολος μελετά και γράφει για ένα ζευγάρι που άφησε το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία του κόσμου ολόκληρου.

Εκείνος είναι ο Γάιος Πόντιος Πιλάτος, ο πέμπτος επίτροπος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας. Ένας σπουδαίος άντρας, επιτυχημένος, γοητευτικός, υπέροχος πατέρας, αφοσιωμένος σύζυγος. Εκείνη είναι η Κλαυδία Πρόκλα, όμορφη, ευγενική, δυναμική, μια αριστοκράτισσα άξια για την θέση, το κύρος και το αξίωμα του συζύγου της. Με την βοήθεια της πιστής της Ραχήλ θα γνωρίσει τον Ιησού και θα αγαπήσει τον λόγο Του για αγάπη, σεβασμό και συγχώρεση. Θαυμάζει το φως και την ελπίδα που βλέπει στο πρόσωπό Του και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, όπως τον ακούει στα κηρύγματά Του.

Η "Δέσποινα των φτωχών" όπως την αποκαλούν για τις αγαθοεργίες της, βλέπει όνειρα-εφιάλτες που της φανερώνουν μηνύματα για τα μελλούμενα. Ένα τέτοιο μήνυμα προς τον σύζυγό της που δεν εκτιμήθηκε όπως ήλπιζε, έμελλε να γίνει η καταδίκη τους και να παλεύουν με τις ενοχές τους μέχρι το τέλος της ζωής τους. Με 16 λέξεις προσπάθησε να σώσει τον Χριστό όταν παρουσιάστηκε κατηγορούμενος από τον αρχιερέα μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο, σε μια δίκη παρωδία με παρατυπίες και παραβάσεις που αγνοήθηκαν γιατί "ο ονειροπόλος με τα γαλάζια μάτια" έπρεπε να πεθάνει.

 «Όπως εκείνος καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του, του έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: Μην κάνεις κάτι εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ’ όνειρό μου εξαιτίας του».

Αυτό το καταγεγραμμένο γεγονός στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο των τελευταίων ωρών του Χριστού εμπνέει τον συγγραφέα, ο οποίος με μεγάλη επιδεξιότητα "παντρεύει" μυθοπλασία και πραγματικά ιστορικά γεγονότα και προσφέρει στους αναγνώστες του ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει. Με ζωντανές περιγραφές μας μεταφέρει στην Ιουδαία την ημέρα της δίκης του Χριστού και σε αυτές που ακολούθησαν την σταύρωση Του. Μια δίκη που σημάδεψε το μυαλό του Πιλάτου και γέμισε με τύψεις το υπόλοιπο του βίου του. Το βάρος της απόφασης που έπρεπε πάρει υπηρετώντας τους αρχιερείς και τα πάθη των Ρωμαίων, τον λύγισαν και τον γέμισαν θυμό, σύγχυση και αηδία. Σκότωσε τον πιο αθώο άνθρωπο που γνώρισε ποτέ του και αυτό τον νέκρωσε, αυτόν που αποφάσιζε ποιος θα πεθάνει. Και η Κλαυδία... έχασε από δίπλα της όλους όσους αγάπησε. Οι τύψεις την πνίγουν..."Εγώ σκότωσα τον Χριστό. Εγώ έκανα το φριχτό λάθος...Εγώ τον έστειλα στον σταυρό". Αυτή η σκέψη είναι η προσωπική φυλακή της. Μετά τον θάνατο του Πιλάτου, έγινε Χριστιανή κι εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της. (Η Αγία Πρόκλα ή Αγία Κλαυδία, η μνήμη εορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία)

Παράλληλα, ο συγγραφέας μας μεταφέρει και στο 71μ.Χ, 40 χρόνια μετά την σταύρωση, στην Ρώμη με τους διωγμούς των Χριστιανών και μας συστήνει τον Πετρώνιο Μάξιμο, έναν αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού που έσφαξε κόσμο κι έκανε εγκλήματα για το κυριαρχικό όραμα της Ρώμης. Έναν άντρα που πλήρωσε τα δικά του πάθη. Κουβαλώντας τον δικό του σταυρό θα αγωνιστεί για να σώσει και να φέρει στο φως τα μυστικά της δίκης που άλλαξε τον κόσμο.

Ο συγγραφέας, μάστορας του ιστορικού μυθιστορήματος, μετά από ενδελεχή μελέτη της εποχής και των γεγονότων της μέσα από ευαγγέλια και θεολογικά και λογοτεχνικά έργα, χρησιμοποιεί χαρακτήρες πραγματικούς και επινοημένους και με μια εκπληκτική γραφή, δημιουργεί ένα πραγματικό στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου