ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο "12 Γυναίκες - Κώστας & Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας" Εκδόσεις Ωκεανός!



 Κώστας & Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας



 Ένα συναρπαστικό βιβλίο, εντελώς διαφορετικού ύφους απ αυτό που περίμενα  να διαβάζω …Από τις πρώτες σελίδες του, αγωνιάς, πλάθεις ιστορίες και σενάρια κατάληξης , προσπαθείς να δεις τι έχει συμβεί… 

Είναι ένα βιβλίο μιας ιστορίας, μιας σκληρής ιστορίας που σε κρατά σε εγρήγορση, από την αρχή έως το τέλος της. Τι παιχνίδια μπορεί να παίξει το μυαλό του ανθρώπου; Πόσα μπορεί να αντέξει; 

Ποια είναι αυτή η λεπτή γραμμή που κρατά τις ισορροπίες και από την άλλη μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή οδηγώντας το μυαλό σε πράξεις «απάνθρωπες», που μπορεί να καθορίζει ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος; Ο πόνος της προδοσίας μπορεί να θολώσει το μυαλό, να βάλει παρωπίδες και να είναι ανελέητος. Ναι, είναι ένα βιβλίο των άκρων, που όμως είναι ταυτόχρονα τόσο κοντά στο εφικτό…. 

Ένα βιβλίο δυνατό, συναρπαστικό, μυστηριώδες, βασισμένο σε μια μοναδική ιστορία, από αυτές που τελικά μονο το δίδυμο Χαρδαβέλας και υιός απέδειξαν ότι μπορούν να μας χαρίσουν ..

Δύο άντρες από δύο γενιές εντελώς διαφορετικές, πατέρας και γιός, ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας. Δύο άντρες με διαφορετικές απόψεις για την ζωή, τις σχέσεις και τον έρωτα, ενώνουν την συγγραφική τους δεινότητα, για να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο, κομμάτι της ζωής και των δύο. 

Γιατί το βιβλίο αυτό κουβαλάει μέσα του και τους δύο. Οι διαφορετικές ηλικίες και οι διαφορετικές εμπειρίες τους οδηγούν σε μια διαφορετική οπτική  απέναντι στον πρωταγωνιστή και βασικό ήρωα του 12 Γυναίκες, τον μεγαλο-δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη. 

Έναν άνδρα ερωτευμένο με την δουλειά του, επιτυχημένο σ΄αυτήν, μπλεγμένο όμως βαθιά, σε σκάνδαλα διαπλοκής με την εξουσία, σκληρό και αδίστακτο με το γυναικείο φύλο, αφού μοναδικός στόχος του είναι να «οργώνει» την ψυχή και το σώμα τους, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δέσμευση μαζί τους. Καλώς ή κακώς όμως, όλα σε αυτήν την ζωή πληρώνονται. Το πλήρωμα του χρόνου έρχεται, μπορεί σύντομα, μπορεί και μετά από χρόνια. 

Έτσι λοιπόν, και για τον επιτυχημένο μεγαλο-δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη, οι αμαρτίες που στοιχειώνουν το παρελθόν του, επιστρέφουν, ως άλλη Νέμεσις, για ν΄αποδώσει δικαιοσύνη και να τον ταρακουνήσει λίγο από την βολική κατά τ΄άλλα θεσούλα του, απειλώντας να καταστρέψει όλα όσα δημιούργησε έως τώρα. Μία βδομάδα είναι ο χρόνος που του δίνεται προθεσμία από τον εκβιαστή του, προκειμένου ν΄ανακαλύψει, ποιος κρύβεται πίσω από τα μηνύματα απειλητικού περιεχομένου, που δέχεται στο κινητό του, βγάζοντας την μάσκα της εκδίκησης απ΄αυτόν ή απ΄αυτήν που τον κατατρέχει. 

Άραγε θα προλάβει, ή θα δει την ζωή του να γίνεται στάχτη, πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα για την έως τώρα απάνθρωπη στάση του απέναντι στο γυναικείο φύλο; Ένα παζλ λοιπόν από 12 γυναίκες καλούνται να συνθέσουν ο Κώστας & ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, ανταλλάσσοντας απόψεις και βιωματικές εμπειρίες. 12 γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, με μοναδικό κοινό στοιχείο, την ερωτική σχέση τους με τον διάσημο δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη. 



Ανατρέχοντας στο προσωπικό του φάκελο (Filofax), προσπαθεί να ξεδιαλύνει στο κεφάλι του, το κουβάρι από τις δεκάδες ερωτικές περιπέτειες του μακρινού παρελθόντος, βάζοντας σ΄εφαρμογή την ιδέα, να βάλει σε μία αλφαβητική σειρά όλο αυτό το χάος των ονομάτων των γυναικών. Σε μία αναδρομή λοιπόν, στο ΧΘΕΣ, θα διαβάσουμε για γυναίκες που υπήρξαν ερωτικά θύματα της γοητείας του μεγαλο-δημοσιογράφου, αλλά και για γυναίκες, αδύναμες να διαχειριστούν τις πραγματικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα των προσωπικών τους επιλογών. 

Δύσκολη και οδυνηρή αυτή η βουτιά του Βενιέρη στο παρελθόν, αλλά απαραίτητη, προκειμένου ν΄ανακαλύψει εγκαίρως ποιος ή ποια  απειλεί να τινάξει στον αέρα, την έως τώρα τακτοποιημένη ζωή του και εκμεταλλευόμενος την διασημότητα του Βάνια Βενιέρη, να πάρει εκδίκηση για τη νεκρή μητέρα του. 

Το μυστήριο είναι διάχυτο σε όλο το πλάτος του έργου, καθώς ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει, μαζί με τον Βενιέρη, ποια από τις 12 γυναίκες μπορεί να έφερε κάποτε στον κόσμο το παιδί απο το οποίο σήμερα δέχεται τον πιο στυγνό εκβιασμό, αλλά και ποιο είναι αυτό το παιδί που υπογράφει ως "ΝΕΜΕΣΙΣ". 

Το τέλος επέρχεται σαν κάθαρση, καθώς πέφτει η μάσκα της εκδίκησης και το σκηνικό ξεκαθαρίζει. 12 Γυναίκες, 12 διαφορετικές ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα. Μέσα σ΄αυτές τις ιστορίες, οι συγγραφείς καταπιάνονται με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα. 

Γνωρίζουμε γυναίκες με διαφορετικούς χαρακτήρες, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, άλλες έξυπνες, άλλες όμορφες, άλλες αφιερωμένες στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης, γυναίκες με αδυναμίες, πάθη, ευάλωτες στις ορέξεις του εξουσιαστή άνδρα, αλλά και γυναίκες που θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν, εκμεταλλευόμενες τα πάθη των ανδρών. 

Οι 12 Γυναίκες είναι ένα βιβλίο για τα στερεότυπα της σχέσης άνδρα-γυναίκα και πώς αυτή εξελίσσεται. Θίγεται το ερώτημα, κατά πόσο η επαγγελματική επιτυχία, η δύναμη και η εξουσία ενός άνδρα του δίνουν το δικαίωμα να “εκμεταλλευτεί” τις γυναίκες, οι οποίες συχνά-πυκνά αισθάνονται υποχρεωμένες, ακόμα και εξαναγκασμένες, να κάνουν αυτήν την σχέση, αγγίζοντας τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, με το οποίο οι συγγραφείς περίτεχνα καταπιάνονται, χωρίς όμως να είναι το μόνο θέμα του βιβλίου είναι και η μονογονεική οικογένεια. Στο κείμενο, συναντάμε γυναίκες, που οι συνθήκες τις υποχρεώνουν να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, συν το ότι δέχονται την όποια εκμετάλλευση και παρενόχληση από τον οποιοδήποτε προϊστάμενό τους, στο χώρο εργασίας τους. Δώδεκα αληθινές ιστορίες έρωτα και προδοσίας μας προκαλούν να τις ανακαλύψουμε, ανατρέχοντας στις σελίδες ενός καλογραμμένου βιβλίου. 

12 ιστορίες που κάλλιστα μία από αυτές θα μπορούσε να είναι και η δική μας! Ή ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΩ θα μπορούσε ίσως να είναι η δική σας ιστορία, αφού ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΩ την περίπτωση να έπεφτα θύμα του κυρίου Βενιέρη όσο γοητευτικός κι αν ήταν.. να τα λέμε κι αυτά!!





Κώστας & Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας

Κώστας Χαρδαβέλλας
«Από την ημέρα που έμαθα να γράφω, ήξερα ότι θα γίνω δημοσιογράφος», λέει ακόμη και  σήμερα ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Tο «ταξίδι» του στον μαγικό κόσμο της Δημοσιογραφίας ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών. Πάντα ρεπόρτερ. Και πάντα στους «δρόμους της φωτιάς». Σε πολέμους. Σε παγκόσμια γεγονότα. Σε εθνικές τραγωδίες.  «Εφημεριδάς» από κούνια. Πρώτα στο ΕΘΝΟΣ (προ Μπόμπολα) και μετά ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (στη χρυσή της εποχή), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (από τους ιδρυτές της το 1975), ΤΑ ΝΕΑ (το δεύτερο σπίτι του για 23 χρόνια), REALNEWS. Σαράντα χρόνια στην τηλεόραση. Κάπου 1700 εκπομπές, περισσότερες από 5000 ώρες στον «τηλεοπτικό αέρα». Από το 1977 στην ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρόσκληση στο στούντιο», μετά στους θρυλικούς «Ρεπόρτερς» με Γ.Δημαρά και Γ. Λιάνη κι ύστερα τηλεοπτικός πρωταθλητισμός σε MEGA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT-1, ΝΕΤ, ALTER, EPSILON. Αξέχαστες ραδιοφωνικές ώρες στον ΣΚΑΪ 100.3, στον Real 97.8 και στον Alpha 989. Δημιουργός της διαδικτυακής εφημερίδας Newsbomb.gr από την οποία αποχώρησε όταν αυτή κατέκτησε την πρώτη θέση της επισκεψιμότητας. Συγγραφέας δύο βιβλίων, «Το έπος του Πολυτεχνείου»- Εκδόσεις Χρυσ. Παπαχρυσάνθου και «Όσα δεν είπα και δεν έγραψα»-Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον γυιό του Κωνσταντίνο, από τις Εκδόσεις Ωκεανός

Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας
Ο Κωνσταντίνος Κ. Χαρδαβέλλας σπούδασε Διαιτολογία- Διατροφολογία στο King’s College London. Είναι κάτοχος PG στην Ψυχολογία από το University of Liverpοol και MSc στην Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Διαθέτει Coaching Certificate από το ΕΚΠΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα διατροφής, είναι δημιουργός του lovemykilos.com και αποκλειστικός συνεργάτης του Πρότυπου Κέντρου Διατροφής LIFESMILE.
Έχει γράψει το βιβλίο «Κώστας Χαρδαβέλλας- Το ζεϊμπέκικο του νικητή» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016). Το 12 Γυναίκες είναι το πρώτο του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον πατέρα του Κώστα Χαρδαβέλλα, από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου