ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Γράφει η κα Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο "ΕΥΤΟΠΙΑ τα χρόνια του μανιφέστου - Αννη Παπαθεοδώρου" Ανεμος Εκδοτική!





Γεγονός είναι πως όσο βαθαίνει και προχωράει η κρίση την οποία ζούμε, τόσο πληθαίνουν και τα ζοφερά σενάρια για το μέλλον, τόσο το δικό μας, όσο και των παιδιών μας.

Σε αυτό το μελλοντολογικό μυθιστόρημα, που έχει πολιτικό-κοινωνικές διαστάσεις, βρίσκουμε πολλά κοινά στοιχεία με το παρών που βιώνουμε και αρχίζουμε να διαισθανόμαστε πως θα επακολουθήσουν πολλά ακόμα με την παγκοσμιοποίηση που πιθανότατα θα μας επιβληθεί.

Γιατί μπορεί να λέμε συνέχεια στον εαυτό μας και στους γύρω μας, πως κρίση είναι θα περάσει, ή, πως τίποτα δεν γίνεται, δυστυχώς αυτό είναι συμβιβασμός, γινόμαστε μοιρολάτρης και παραιτούμαστε, και αυτή μας η στάση έχει πολλά δυσάρεστα επακόλουθα.

Και κακά τα ψέματα, όσο δεν μας αφορούν τα προβλήματα είμαστε αδιάφοροι και κυνικοί και αποτελούμε γρανάζια μιας μηχανής και έτσι καταδικάζουμε τις επόμενες γενιές. Μόλις όμως αρχίζουμε και ξεβολευόμαστε αρχίζουμε δειλά δειλά και αφυπνιζόμαστε.

Οι ήρωες του βιβλίου αυτού, είναι απόλυτα ανθρώπινοι, ολοκληρωμένοι και ολοζώντανοι λόγω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, πρόσωπα καθημερινά, μέλη μιας συνηθισμένης οικογένειας.

Ένα πολύ καλά δεμένο αφηγηματικά μυθιστόρημα που δεν κάνει κοιλιά πουθενά και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, και δεν υστερεί σε πλοκή και ανατροπές. Δίνει άφθονη τροφή για προβληματισμό και μας αποδεικνύει περίτρανα πως η οποιαδήποτε αλλαγή ή ανατροπή δεν είναι υπόθεση του άλλου, αλλά αυστηρά δική μας υπόθεση.

 Η συγγραφέας δε, δεν διστάζει να παρουσιάσει τη στάση της ελληνικής κοινωνίας στις πραγματικές της διαστάσεις, που βρίσκουν αντιστοιχία και στο παρών.

Ενυπάρχει και το αισιόδοξο και παρήγορο στοιχείο της υπόθεσης, πως όσο άσχημα και απελπιστικά είναι τα πράγματα, πάντα υπάρχει η δράση και η αντίδραση.

ΛΙΤΣΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Άννη Παπαθεοδώρου

Η Άννη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα, περνώντας από διάφορες θέσεις και διάφορους τομείς. Από το 2012 είναι συνταξιούχος.
Από τα εφηβικά της χρόνια τη γοήτευε η ποίηση και η λογοτεχνία και έγραφε –όπως οι περισσότεροι έφηβοι– ποιήματα, καθώς και δοκίμια, χωρίς ποτέ να σκεφτεί να τα εκδώσει. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολήθηκε κυρίως με θέματα της πόλης. Κυψελιώτισα γέννημα θρέμμα, ανήκει σε μια άτυπη συλλογικότητα, την Ομάδα Κατοίκων Κυψέλης, που στόχο έχει την αναβάθμιση της γειτονιάς και τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των γειτόνων.
Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν εγκατέλειψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την οικονομία, καθώς και την πολιτική, διαβάζοντας πάρα πολλά σχετικά βιβλία. Σημαντικό ενδιαφέρον της είναι το σκάκι, και είναι μέλος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα συμμετείχε σε ένα φιλοσοφικό καφενείο, καθώς και σε εργαστήρια φιλανάγνωσης και αυτοβελτίωσης.
Ζει πάντα στην Κυψέλη και έχει έναν γιο.


Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της:

«Ευτοπία - Τα χρόνια του μανιφέστου» (μυθιστόρημα, 2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου