ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΔΕΚΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ" - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΗ - Εκδόσεις Λιβάνη


ΔΕΚΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ Κατερίνα Κουτουκάκη

Εκδόσεις Λιβάνη

 

Η Φωτεινή Αρχοντάκη είναι μια νέα γυναίκα με όνειρα, φιλοδοξίες και πάθος για την ζωή. Γεννημένη στο Νησί και μεγαλωμένη στα πούπουλα, σπουδάζει στην πρωτεύουσα κι ερωτεύεται τον Μάρκο, τον γιο της μαγείρισσάς τους, "τον Τουρκόσπορο, τον μπάσταρδο, τον αλήτη". Μία καλομαθημένη πριγκίπισσα κι ένα αγόρι με πληγωμένη ψυχή. Το ζευγάρι, παρά τις αντιρρήσεις των δικών τους, παντρεύεται...γιατί ήταν "γραμμένο" η Φωτεινή κι ο Μάρκος να είναι μαζί. Έκαναν όνειρα, ζούσαν ευτυχισμένοι, ένιωθαν τυχεροί...αλλά "πόσο κόντρα με τα όνειρά μας παίζει η ζωή τα παιχνίδια της..."

Η Ζωή, καρπός της αγάπης τους, είναι ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Αυτή η κατάσταση θα τους φέρει μπροστά σε πολλά προβλήματα και θα επηρεάσει τις σχέσεις τους...την δική τους, με τους δικούς τους, με τους φίλους τους. Ο Μάρκος ποτέ δεν έμαθε να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, έτσι στα δύσκολα, αυτά που δεν μπορεί να καταλάβει και να αποδεχτεί, επιλέγει την φυγή. Η Φωτεινή πρέπει να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο καταστροφές και αγκάθια που την πληγώνουν. Πρέπει να παλέψει μόνη της με "τέρατα και δαίμονες" και να βγει νικήτρια για την Ζωή της. Η μικρή επαρχία του Νησιού με τα στεγανά της για ανθρώπους και συναισθήματα θα την διώξει.

Η Φωτεινή θα νιώσει την εγκατάλειψη και την μοναξιά σε κάθε κύτταρό της. Ποιος θα την υποστηρίξει ουσιαστικά; Ποιος θα την βοηθήσει να μην την πνίξουν τα μεγάλα κύματα της ζωής της που πάνε και φέρνουν κυρίως δυσκολίες; Η Φωτεινή θα πρέπει να ανακαλύψει τις δέκα αλήθειες που θα την βοηθήσουν στο δύσκολο μονοπάτι που την περιμένει. Δέκα αλήθειες για την ζωή που θα ανακαλύψει μόνη της και θα την κάνουν να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

"Αν δεν καείς στην κόλαση, δεν θα βρεις τον δρόμο για τον παράδεισο."

Μέσα από την μητρότητα ενός ξεχωριστού παιδιού με ειδικές δεξιότητες κι ανάγκες θα μάθει την Αποδοχή και την Άδολη αγάπη. Θα αγαπήσει τα συναισθήματά της (τον θυμό, την λύπη, την απόγνωση) και θα επιτρέψει στον εαυτό της να λυγίσει χωρίς όμως να παραδώσει τα όπλα. Μαζί με την φροντίδα της Ζωής θα φροντίσει και τον εαυτό της και τις νέες σχέσεις που θα προκύψουν μέσα από κοινά όνειρα κι ελπίδες. Η Ζωή της, θα της μάθει να αγαπά χωρίς όρια και θα την "βοηθήσει" να αφήσει χώρο στην αγάπη να έρθει να την βρει.

"Η Ζωή ήταν για την μάνα της τα βάσανα και η χαρά της. Το χαμόγελο και και το δάκρυ της, η ελπίδα και η απελπισία της. Η Ζωή ήταν για την μάνα της η μεγαλύτερη δασκάλα της ζωής της."

Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο της βιβλίο «Μοίρνα, το γλυκό κρασί της μοίρας», η Κατερίνα Κουτουκάκη γράφει ένα μυθιστόρημα στο οποίο συνδυάζει την μυθοπλασία με προσωπικά βιώματα μέσα από την εμπειρία της με την αναπηρία. Ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, ρεαλιστικό, με όμορφη γλώσσα και περιγραφές που δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Μέσα στην ιστορία της Φωτεινής, η συγγραφέας μιλά χωρίς μελοδραματισμούς για τον έρωτα, την αγάπη, την προδοσία, την φιλία, την αυταπάρνηση. Όπως έχει πει σε συνέντευξή της, μέσα από τις Δέκα αλήθειες θέλει να μας μυήσει στην Αυτογνωσία...να Αναγνωρίσουμε, να Αποδεχτούμε και να Αλλάξουμε την πραγματικότητά μας και μας καλεί να ξαναβρούμε την χαρά μέσα μας.

Ένα μυθιστόρημα που λάτρεψα, βρήκα τον εαυτό μου σε αρκετές σελίδες του και οι Δέκα αλήθειες της Φωτεινής είναι πια και δικές μου αλήθειες.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου