ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Γιώργου Τρίγκα για το βιβλίο "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ" – Richard Haas– Εκδόσεις Ασίνη


Richard Haas – Ο κόσμος σήμερα: Μια σύντομη εισαγωγή στην παγκόσμια πολιτική, εκδόσεις Ασίνη.

 

Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς σχέσεις έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, μαζί φυσικά με τη γεωγραφία. Αυτοί οι δύο κλάδοι συμβάδιζαν πάντα άλλωστε , αλληλοσυμπληρώνονται και η καλή γνώση παρέχουν τη δυνατότητα σ’ έναν ενημερωμένο αναγνώστη να μπορέσει να ερμηνεύσει ορθολογικά κάποιο γεγονός που απασχολεί την επικαιρότητα των δελτίων ειδήσεων. Το βιβλίο του διπλωμάτη Richard Haas που κυκλοφόρησε πρόσφατα έρχεται να προστεθεί σε μια μικρή λίστα αξιόλογων βιβλίων γύρω από το πολύπλοκο επιστημονικό πεδίο των διεθνών σχέσεων και τον σύγχρονο κόσμο.

 

Ο αφηγητής θεωρεί ότι η εποχή που διανύουμε, αποτελεί σημείο καμπής για την εξέλιξη της ιστορίας του δυτικού κόσμου, επειδή συμβαίνουν τόσα πολλά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει έχουν αυξηθεί αισθητά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο μέσος πολίτης να κατανοήσει τον πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή του. Για τους παραπάνω λόγους, η καλή γνώση της παρούσας κατάστασης του παγκόσμιου γίγνεσθαι αποτελεί μονόδρομος προκειμένου να ενημερωθούμε για διάφορα γεγονότα τα οποία ενδέχεται να μας βοηθήσουν στην καλύτερη λήψη αποφάσεων ως πολίτες, ψηφοφόροι, ακόμη και ως καταναλωτές. Έχοντας αποτελέσει ο ίδιος στο παρελθόν ανώτερος αξιωματούχος της αμερικάνικης κυβέρνησης σε θέματα χάραξης εξωτερικής πολιτικής, ο Haas μας παρουσιάζει τα σημαντικά γεγονότα τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος διάφορων περιοχών με συνοπτικό τρόπο, έχοντας ένα απλό ύφος. Αν και τα κείμενα του είναι πυκνογραμμένα με πολλές πληροφορίες ώστε να αποδώσει τα συμβάντα στις σωστές τους διαστάσεις, δεν γίνεται καθόλου κουραστικός, βοηθώντας παράλληλα τον αναγνώστη να απαντήσει διάφορες απορίες του, με τις οποίες ενδεχομένως η δημοσιογραφία δεν θα ασχοληθεί. Διότι, θεωρεί ότι ένα γεγονός πρέπει πάντα να εξετάζεται σε βάθος και από όλες τις πλευρές για να εξακριβωθεί η ύπαρξη ή όχι μιας πιθανής διένεξης ή μιας μελλοντικής κρίσης σε βάθος χρόνου.

Στα θετικά του βιβλίου, θα αναφέρω τρία σημεία, που με εντυπωσίασαν. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην ιστορία του νεότερου κόσμου, ξεκινώντας από τον Εκατονταετή πόλεμο του 17ου αιώνα, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, θέλοντας μάλλον να δείξει την ύπαρξη μιας μακράς χρονικής συνέχειας στο διπλωματικό πεδίο ανάμεσα στα κράτη, η οποία όχι μόνο δεν είχε ανασταλεί λόγω πιθανόν εχθροπραξιών μεταξύ τους, αλλά ενισχυόταν σε κάθε αιώνα ακόμη περισσότερο. Το δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι  το γεγονός ότι ο αφηγητής κατανέμει ισομερώς την ανάλυση του σε όλες τις ηπείρους. Η Ευρώπη και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν αποτελούν το κέντρο των διεθνών σχέσεων όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιους είδους βιβλία. Πολύ σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν  κάλλιστα και στις χώρες της νότιας Ασίας και του Ειρηνικού για παράδειγμα, ακόμη και στην Αφρική. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την εκτενή αναφορά σε διάφορα φαινόμενα της εποχής μας, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η επίδραση του ελεύθερου εμπορίου ή του κυβερνοχώρου. Ο Haas αποδίδει με ωραίο τρόπο τις συνδέσεις μέσα σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα λόγω των ιδιαιτεροτήτων και του ειδικού κοινωνικού και οικονομικού βάρους τους.  

Ο πρόλογος του βιβλίου είναι του καθηγητή Σωτήρη Νταλή.      

Γιώργος Τρίγκας

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ   


       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου