ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Μαντώ Μάκκα για το βιβλίο "Δεσμοφύλακας" Αχιλλέας ΙΙΙ - Εκδόσεις Νεφέλη


Δεσμοφύλακας
Αχιλλέας ΙΙΙ
Εκδόσεις Νεφέλη

 

Ο Δεσμοφύλακας, η δεύτερη συλλογή φωτογραφηγημάτων του Αχιλλέα III μετά τον Παραχαράκτη (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2020), περιέχει 61 ιστορίες, στις οποίες η αποτυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί πραγματικότητα αμφισβητείται και διασταυρώνεται με τα θραύσματα ενός παράλληλου σύμπαντος όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Όντως απίστευτες φωτογραφίες συνοδευόμενες από εξίσου ευφάνταστους τίτλους και ανατρεπτικές ιστορίες. Όλες οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, δεσμοί, θεσμοί, στερεότυπα παρουσιάζονται με έναν παράδοξο, αλλόκοτο τρόπο που όμως βγάζει νόημα. Εξαιρετική γραφή, ωραία πλοκή και ακανόνιστο γιατί όπως λέει και ο συγγραφέας «Δεν ισχύει κανένας κανόνας».

Θέτει απερίγραπτα ερωτήματα και τα απαντάει τόσο λογικά. Τι είναι αυτό που μας προσδιορίζει στα μάτια των άλλων; Φταίμε εμείς για τα αδιέξοδα μας; Θα ζήσουμε ποτέ ελεύθεροι; Και πολλές άλλες, κάποιες από τις οποίες θα τις συναντήσετε παρακάτω.

Δεσμοί αίματος, ψέματος, νοικοκυρέματος, βολέματος, δουλέματος, μπερδέματος, κουτσουρέματος, μπασταρδέματος, σημαδέματος, σακατέματος και άλλοι πολλοί όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

[Το ίδιο, άλλωστε, κάνουν γενικά στις ζωές τους, αφού συμβιβάζονται με κάτι μέτριο και μένουν εκεί, υφαίνοντας και συντηρώντας πάση θυσία την ψευδαίσθηση της ικανοποίησης που τους είναι απαραίτητη, προκειμένου να πείσουν τους άλλους και τον εαυτό τους ότι αξίζει ( ή ότι τους αξίζει) να ζουν. Ε, α στον διάολο πια]

Τι θα γίνει αν εγώ μπω μέσα σας όπως «Τα μέλη της οικογένειας Ευρυχώρη, όταν ήθελαν, έμπαιναν ο ένας μέσα στον άλλον –όπως ακριβώς οι μπάμπουσκες, οι γνωστές ρώσικες κούκλες.» Γκρίνιες, δράματα, κληρονομικά, προβλήματα επικοινωνίας, υγείας και κερατώματα. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!

Παιδιά που χρησιμοποιούνται ως τρυφερά συρματοπλέγματα για να χωρίζουν τις γονείς τους. Άραγε πόσες φωτογραφίες τέτοιες κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών με περηφάνια;

[Στις λιγοστές φωτογραφίες «οικογενειακού  σάντουιτς» που είχαν απομείνει να θυμίζουν την εποχή που οι τρεις τους ήταν ακόμη μαζί, ο μικρός ήταν στριμωγμένος σαν το μπιφτέκι, οι γονείς του έμοιαζαν με τα δύο κομμένα στη μέση μέρη του ψωμιού, και η αγάπη έδειχνε να ξεχειλίζει σαν κέτσαπ, έτοιμη να κυλήσει πάνω στα ρούχα τους.]

Παχαίνουν τα παιδιά που τρώνε όλο τον χρόνο των γονιών τους; Θα σταματήσω πλέον να κυνηγάω τον χρόνο ή είναι μόνο ο κλεμμένος που παχαίνει;

[ Για ποιον νομίζεις ότι τα κάνω εγώ όλα αυτά, για ποιον δουλεύω μέρα νύχτα σαν το σκυλί, καταπίνοντας την αξιοπρέπεια μου και αφήνοντας τη ζωή μου να περνάει χωρίς να κάνω τίποτα απολύτως για εμένα;]..εγώ και τα παιδιά ολούθε ακόμη αναρωτούμαστε.

Όταν οι γονείς βλέπουν στα παιδιά τους αυτό που θέλουν και όχι αυτό που είναι, άγγελοι και διάβολοι μονομαχούν.

Ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουνε παιδιά; Για να τα μεγαλώνουν με τίτλους ιδιοκτησίας & αχρηστίας! Και αν δεν τους ακούν, τους κάνουν δώρο πατερίτσες!

Εσύ θα παντρευόσουν μια καρέκλα; Αφού δεν μιλάει και ξέρει τη θέση της, τι άλλο να θες! Δεν θέλουμε μεν τη μοναξιά αλλά δε θέλουμε και την παρουσία.

Δυστυχώς έμαθα πολύ αργά να τραβάω κόκκινες γραμμές στην ζωή μου και να βάζω όρια. Λάθη που κάνουμε όλοι και σηκώνουμε βάρη τα οποία δεν μας ανήκουν.

[..και χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος αν το «οικογενειακό βάρος» είναι τελικά κάτι που το σηκώνει κανείς ή κάτι που το αισθάνεται.]

Αποτίναξη ζυγών & δεινών, θάρρος που πηδάει γενεές και ζητά την λύτρωση από απογόνους που ‘μαστιγωθήκαν’ και πλάστηκαν για εκπλήρωση τραγωδιών.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να φύγουμε από τον βούρκο της δυστυχίας;

[Ναρκωμένος, ωστόσο, από τη συνήθεια και τις μικρές ανέσεις που εξασφάλιζε για τον εαυτό του με τη διατήρηση του 50% των μετοχών της εταιρείας «ΖΕΥΓΟΣ ΑΕ», άφηνε τον χρόνο να κυλάει, χωρίς να διαμαρτύρεται ιδιαίτερα για τους μικροτραυματισμούς που του προκαλούσαν οι στιγμές..]

[..δεν είχε χάσει εντελώς την ελπίδα να γνωρίσει τον έρωτα και πίστευε βαθύτατα πως τίποτα δεν είναι πιο σπάνιο και πολύτιμο σε μια σχέση από το να μοιράζονται δυο άνθρωποι το ίδιο είδος ακραίου χιούμορ..].. και κλείνω με αυτό το απόσπασμα όχι μόνο γιατί με βρίσκει απολύτως σύμφωνη αλλά και γιατί οι κωμικοτραγικές αυτές ιστορίες έχουν αστείρευτο χιούμορ. Αν εσάς σας λείπει θα τις βρείτε ελλιπείς, αν όμως έχετε θα τις αγαπήσετε!

 

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Φωτο: Μαντώ Μάκκα

Η Μαντώ Μάκκα γεννήθηκε το Μάιο του 1980 στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων.  Παρακολούθησε μαθήματα Οικονομικών & Marketing και Εξειδίκευσης στη Μετάφραση στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησαν μαθήματα Δημιουργικής γραφής με τη Στεύη Τσούτση και  Εικαστικών & Ιστορίας Τέχνης με την Άννα Παππά.
Παράλληλα ζωγραφίζει και κατασκευάζει κοσμήματα από πέτρα.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο διαδίκτυο.
Έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια Αγγλικών και ως διαχειρίστρια διαδικτυακών εφημερίδων.
Το παραμύθι της «Τα ροζ Χριστούγεννα» περιλήφθηκε στο βιβλίο «
Santa Παραμύθια, 22 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» των εκδόσεων Νίκας.
Η συλλογή διηγημάτων «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια» από τις Εκδόσεις Νίκας είναι το πρώτο της βιβλίο.
Το 2022 το διήγημα της «Τραμουντάνα» διακρίθηκε και συμμετέχει στην συλλογική έκδοση του Ιανού «Το ρούχο»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου