ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Τέση Παπαθανασίου για το βιβλίο "Παρατεταμένος χρόνος" Μαϋλίς Μπεσσερί - Εκδόσεις ύψιλον


Παρατεταμένος χρόνος

Μαϋλίς Μπεσσερί - Εκδόσεις ύψιλον/βιβλία

 Άλλοτε κυνικός, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε αυτοσαρκαζόμενος κι άλλοτε με θλίψη, πότε με λόγο στακάτο, θεατρικό και πότε λυρικό, πότε τελείως ρεαλιστικά και πότε μαγικά ρεαλιστικά, στιγμές μεστές, με την ωριμότητα της ηλικίας και στιγμές φευγάτες, με το πείσμα κακομαθημένου παιδιού, πότε μέσα απο αναμνήσεις που ζωντανεύουν και πρόσωπα που ξεπηδούν από το κεφάλι του και πότε με ωμή καταγραφή της πραγματικότητας, άλλοτε γλυκός και νοσταλγικός και άλλοτε σκληρός και δηκτικός, ο Σάμιουελ Μπέκετ αυτοπροσώπως μας ξεναγεί στις διαδρομές του μυαλού του και στις τελευταίες του ανησυχίες όσο πλησιάζει η μοιραία κατάληξη.

Αιχμάλωτος του χρόνου, εκείνου που ξεκινά σύμμαχος στα πρώτα στάδια γίνεται όμως ο μεγάλος αντίπαλος στην παράταση, ο Μπέκετ επιμένει να εξασκεί τη γραφή διεκπεραιωτικά, απο συνήθεια, για να περάσει ...ο χρόνος -ναι, αυτός που προσπαθούμε να παρατείνουμε. Ευφυές το όνομα του οίκου ευγηρίας (που είναι και τίτλος του βιβλίου), ένα ηχηρό λογοπαίγνιο που πρωταγωνιστεί και βάζει σε σκέψεις για το αν αξίζει η προσπάθεια ή όχι.

Η γραφή εξαιρετική, επιτυχημένες οι αναφορές σε γνωστά πρόσωπα, υπαρκτά και μυθοπλαστικά, παραστατική η αντιστοίχιση στιγμιότυπων της ζωής του συγγραφέα με τον πραγματικό χρόνο, όπως και αξιέπαινη η μεταφορά και προσαρμογή του ύφους των κειμένων του.

Ένα πολύ καλό βιβλίο που όμως με άφησε με μια αίσθηση ...του ανικανοποίητου. Δεν ήξερα πού σταματά η πραγματικότητα και πού αρχίζει η μυθοπλασία. Αναρωτιόμουν, έτσι ήταν ο Μπέκετ τις τελευταίες του στιγμές; Αν όχι, ήταν σαν να είδα μια θεατρική παράσταση με τον αγαπημένο μου ηθοποιό και στο χειροκρότημα κατάλαβα πως έπαιζε ο σωσίας του.

Η συγγραφέας μου μίλησε για αυτόν με ονοματεπώνυμο, μου έδωσε πτυχές της ζωής και του έργου του, μου μετέδωσε τον θαυμασμό της, ώστε τελικά να μη μου αρκούν οι δικές της υποθέσεις για τις αντιδράσεις του. Νομίζω πως εγκλωβίστηκε στον μύθο της αληθινής περσόνας και δημιούργησε προσδοκίες στις οποίες μόνο ο ίδιος ο Μπέκετ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

 

Τέση Παπαθανασίου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου